Силикатни мазилки - крайни покрития
star_border

Баумит СиликатТоп - минералната мазилка

  • екологичен продукт
  • високо паропропусклива
  • за всички топлоизолационни системи

Баумит СиликатТоп - история и ноу-хау в едно

силикатна фасадна мазилкаОт много години поколения наред са ползвали екологично чистия материал водно стъкло като консервиращ продукт. През 1818 г. то е приложено за първи път като фасадно покритие, а през 1880 г. е изнамерена познатата и до днес двукомпонентна силикатна боя. В края на миналия век, посредством добавка на високополимерни органични стабилизатори (макс. до 5%), които да осигурят трайност на цветовете и добро сцепление, се получава ново поколение фасадно покритие. Така, на база калиево водно стъкло Баумит разработва и мазилката с настоящо име СиликатТоп.

Как защитава фасадата?

От гледна точка на съвременната технология в строителната наука и познанията ни по строителна физика днес Баумит СиликатТоп е мазилка с много предимства. Баумит СиликатТоп образува при полагането си силикатна решетка върху минералната основа, т.е. има еднакво поведение при разширение и свиване с основата. Тя е еднакво приложима и за вътре и за вън и се отличава с много добро сцепление както върху нови, така и върху стари основи, благодарение на процеса на силикатизация. (В процеса на втвърдяване на мазилката, с помощта на въглеродния диоксид от въздуха, се осъществява химически процес, който води до това, че първоначалният силикат се превръща в калиев карбонат и в силикатна решетка). Мазилката притежава отлична паропропускливост, съчетана с хидрофобност. Незаменима е при реставриране на исторически паметници, където се търсят трайни във времето крайни покрития, устойчиви на вредните емисии, неподатливи на гъби, плесени и мухъл.

Вашите предимства с Баумит СиликатТоп


  • екологичен продукт;
  • създава надеждна химическа връзка с основата;
  • съхне отвътре навън без напрежения;
  • не образува повърхностен филм;
  • устойчива на атмосферни влияния;
  • водоотблъскваща;
  • с висока степен на паропропускливост;
  • подходяща за всички топлоизолационни системи;
  • отлична за саниране на паметници на културата;
  • върху бетон, стари и нови минерални мазилки и шпакловки.

Важно е да се знае

Баумит СиликатТоп е подходяща мазилка е за всички видове основи, с изключение на гипсосъдържащите материали. За да имате оптимален резултат, трябва добре да сте оценили предварително основата. Тя трябва да бъде чиста, суха, незамръзнала, без несвързали частици. Всички части от сградата - метални, стъклени или дървени, върху които може да попадне несвързала още силикатна мазилка, трябва да бъдат добре предварително защитени. При съхнене Баумит СиликатТоп създава неразтворима връзка с основата (силикатизация). Мазилката не образува повърхностен филм, както е при полимерните мазилки, а съхне отвътре навън, което я прави по-продължително време подвластна на атмосферните влияния. Затова температурите по време на полагане и съхнене не трябва да падат под +7°C, за да не се пречи на процеса на силикатизация, който практически спира при около 0°С. Високата влажност на въздуха също влияе лошо на този процес и тогава е възможна появата на петна по фасадата.

Подходяща за всички топлоизолационни системи

Поради силната си паропропускливост и надеждна защита Баумит СиликатТоп е идеална за съчетаване с всички видове Баумит опън топлоизолационни плочи или минерална вата. Доставя се в 5 структури и 654 цвята от каталога Баумит Life. От 2014 г. всички цветове от каталога на Баумит, отнасящи се за СиликатТоп , са възможни за полагане на големи площи върху топлоизолационни системи благодарение на цветови пигменти от ново поколение, наречени Cool.