Български архитектурни награди

конкурс организиран от Камарата на архитектите в България

На 16-ти ноември 2021г. в „София Хотел Балкан“ бяха връчени наградите в третото издание на конкурса „Български архитектурни награди“. Конкурсът се организира от Камара на архитектите в България, а международно жури от 6 архитекти оцени 35 проекта. Голямата награда бе присъдена на винарско имение „Драгомир“ по проект на арх. Тодор Обрешков и Zoom studio. Отличието бе връчено на победителя от министъра на регионалното развитие и благоустройство арх. Виолета Комитова, която бе патрон на конкурса.

архитектурни награди на каб

Баумит България подкрепи събитието, чиято цел е да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти.  Търговският директор на Баумит инж. Кристиян Иванов връчи една от специалните наградите за проект Eclipse house.

Автори на проекта са I/O архитекти – арх. Вяра Желязкова, арх. Росица Христова, арх. Георги Кътов и арх. Стефан Апостолов. Основнияг фокус на проекта е контактът на човека с природага. Формата на сградата е семпла и синтезира различни възможности и функции – богата естествена остветеност, гъвкави плъзгащи се панели, осигуряващи неочаквани пространствени връзки. 

архитектурни награди
трето издание на български архитектурни награди

I/O архитекти получиха още една специална награда за жилищна сграда „Бояна 49“ с автори арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов и арх. Стефан Апостолов. Награди бяха връчени и на архитектурно студио NIKART – арх. Лъчезар Николов и арх. Нели Стефанова за проекта „Вила Гантиади“ и на архитектурно студио МОТО – арх. Десислава Стоянова и арх. Мариана Сърбова за културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“. 

Сред петнадесетте финалисти беше и проектът на арх. Милица Петрова и арх. Асен Игнатов от Спейс Моуд ЕООД Атлантис Атмосфера в гр. Бургас, който участва и в конкурса на Баумит България „ Фасада на годината“.