Фасада на годината 2023: Почит и признание за изящните решения в архитектурата

Важността на фасадите в нашия живот и тяхната роля за естетиката и функционалността на сградите не може да бъде недооценена. В този контекст конкурсът "Фасада на годината" заема особено важно място, като почита и награждава най-изящните и иновативни решения в областта на фасадните покрития.

Г-н Бъчваров, управител на Баумит България ЕООД, сподели пред медиите, че за 18-ти път компанията представя в светлината на прожекторите най-красивите фасади, изградени с материали на марката в рамките на България за периода 2022-2023.

Този изключително авторитетен конкурс привлича вниманието на множество професионалисти в строителния бранш.

Над сто обекта в шест категории бяха подали документи за участие и всички те бяха оценени от журито на два етапа:

Първият етап включваше оценка на журито за всеки обект, след което бе съставена кратка листа на призьорите.

Вторият етап представляваше дискусия около кратката листа и определянето на носителите на златни, сребърни и бронзови статуетки.

Изключително важно е, че номинираните фасади бяха определени не само за български конкурс, но и за международното състезание "Баумит Лайф Челиндж", което ще се проведе през май тази година.

2023-10-19

Номинирани обекти в конкурса “Фасада на годината 2022-2023“

Професионално жури избра победителите във всяка от шесте категории на съзтезанието.

Лайф Челиндж 2024: Осъществяване на амбициозни идеи за бъдещето на архитектурата

В живописния град Любляна, Словения, организаторите на Life Challenge 2024 канят архитекти, инвеститори и партньори от всички държави, в които Баумит има представителство, за да представят своите най-изключителни фасади.

Въз основа на успеха на предишните издания, тази година конкурсът има за цел да разшири границите на дизайна на фасадите, още повече - да изследва нови техники, материали и концепции.

Както и в предходните години 13 независими експерти, между които председателят на миналогодишното издание на “Фасада на годината“ – арх. Радомир Серафимов, ще оценят внимателно над 300 проекта, представени от цяла Европа, включително и България. Принципът на номиниране е същият като при българския конкурс. Изборът следва строг протокол, гарантиращ, че само най-изключителните проекти ще достигнат до финалния етап.

Късата листа: Отличните европейски проекти, насочени към успех

Във всяка от шестте категории международното жури чрез онлайн ггласуване избра шестте най-добри фасади, които ще се състезават за желаната награда “Life Challenge“ - най-високото отличие в дизайна на фасадите.

Създателите на къща "Плочата" в град Плевен имат редица поводи за гордост! Обектът спечели първо място в категория "Еднофамилни къщи" в провелия се миналата есен конкурс на Баумит България в НДК, а сега ще блесне под светлините на прожекторите в словенската столица през месец май.
Фасадата на обекта е изградена с Баумит ИТИС Про с крайни  покрития НанопорТоп и ПураТоп в така актуалните цветове 0019 и 0881.

Вторият обект, включен в късата листа на Life Challenge, е един от бележитите паметници на културата в родината ни - Българска академия на науките. Усърдната работа на архитекти, реставратори, инвеститори и изпълнители реновира внушителната осанка на академията, намираща се в центъра на София.
Ненапразно обектът бе класиран на първо място във "Фасада на годината 2022-2023" в категория "Реновиране на исторически сгради", а сега ще се бори за сърцата на подбраното жури в Любляна.

Вотът на публиката: Обществено признание за изящните фасади

Освен експертните оценки, конкурсът "Life Challenge" на Баумит насърчава общественото участие чрез открито онлайн гласуване. Около два месеца преди церемонията по връчване на наградите, всеки има възможност да гласува за своите любими фасади.

Все още има време, побързай да подкрепиш своя фаворит сега!