За 4-ти път се връчиха "Български архитектурни награди"

Камарата на архитектите в България продължава традицията да отличи най-добрите архитектурни проекти. Церемонията по награждаването се проведе на 11. Октомври 2022 г. в хотел "Хаят Риджънси София" в гр. София. Събитието бе кулминацията на честванията по повод 85-годишнината от създаването на КАБ.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков обяви носителя на голямата награда в категорията за ново строителство. Това е сградата на “Карин дом” във Варна, изградена по проект на Unas Studio след спечелен международен конкурс.

За първи път в рамките на конкурса бе присъдена голяма награда за опазване на културно-историческото наследство. Отличието получи проектът за реставрация на Централна минерална баня “Банкя”, изготвен от екипа на „Георгиев Дизайн Студио“. Призът бе връчен от главния архитект на СО Здравко Здравков и директора на НИНКН арх. Петър Петров.

Близо 40 проекта се състезаваха в две категории: ново строителство и опазване на наследството. В рамките на конкурса журито определи 8 специални награди.

Отличени в Български архитектурни награди

снимка: Иво Орешков

Г-н Николай Бъчваров – управител на Баумит България връчи специалната награда в категория ново строителство на проектантско студио "Лусио Архитекти". Проектът за реконструкция на 90-то СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин“ в София впечетли с иновация в проектирането на учебната среда, модерна и нестандартна обстановка, която да стимулира учениците от прогимнизалния етап. Автори на проекта са: арх. Виолетка Славова, арх. Мария Стайнова, арх. Ралица Цачева, арх. Деница Динчева-Мерджанова и арх. Десислава Стамова.

наградаждаване от г-н Николай Бъчваров

Снимка: Иво Орешков

Останалите отличия отидоха при “Архитекти Урбана” за Проект за благоустрояване на ул. “Алеко Константинов” В Бургас; "Студио NADA" - Културно-информационен център „Мелницата“ в с. Кърпачево; "Проектта Студио" за проекта им Amara Sugar Hotel.

В категория за опазване на наследството се отличи реновирането на градска художествена галерия в Пловдив, която спечели и първо място в конкурса "Фасада на годината" 2020-2021 организиран от фирма Баумит България. Проектът е дело на "Арко Тийм". В тази категория награди бяха връчени и на арх. Руси Делев за реставрация на къщата на софийския търговец Андрей Арсов в София; "Ателие Серафимов Архитекти" за Дворецът на кулутурата и спорта в гр. Варна и на "Стронгил Строй"и техния проект Голямата мелница в Балчик.

Журито, с председател Рекс Бомбардели определи и една поощрителна награда за Попбрайковата къща в Карлово. Две награди за цялостно творчество бяха връчени на акад. арх. Георги Стоилов и проф. арх. Тодор Кръстев.