Жилищна сграда Болярска

„Няма втори шанс за първо впечатление“ – с тези думи на Коко Шанел авторът на жилищна сграда Болярска арх. Светослав Тасев обясни защо именно неговата сграда е спечелила вота на публиката в конкурса Фасада на годината за 2022-2023 година.

И наистина не за първи път виждаме светът на модата да навлиза в строителния бранш. Подобно на скъп тоалет тази малка стегната и елегантнта сграда се откроява от всичко наоколо със стил и изящество на детайла.

Но как се печелят сърцата на хората? Гледайки сградата е лесно да отговорим с една дума – с чар, но истината е далеч по-неудобна, а именно с много труд, желание и професионализъм. Историята на жилищна сграда Болярска започва от двама господа, управители на строително инвестиционна компания Синерджи Билд ООД - Лъчезар Чамбов и Чавдар Христов, които правят един изключително ключов избор още в началото. След като са намерили подходящ имот с добра локация възлагат изготвянето на работен проект на Солид Арх България.

3D визуализация – проект

Реализация – снимка фасада

Тук проектът не е средство за взимане на разрешение за строеж. На него се гледа изключително отговорно с ясното намерение да се изпълни всеки детайл, за да може идеята да прерасне от картинка в дом. Домът не е сградата. Домът е усещането за уют, което получаваш още от улицата, минавайки през входа, фоайето и коридора до своята врата. За да постигнат това архитектите мислят още на етап ситуиране – няма добра архитектура без функционални и удобни пространства. Имотът е малък и е истинско предизвикателство да уловиш светлината във всяко жилище, да осигуриш на пръв поглед тривиалното, но и така нужно паркиране, като същевременно оставиш късче зеленина на живущите. Фасадата е овладяна с ритмични обеми и комбинация от материали.  Залага се на качествен детайл и изчистена линия. Липсва излишна пищност.  Тук в най-голяма степен си проличава синергията между проектант, изпълнител и Баумит технология. Комбинацията от окачена фасада от HPL с дървесен декор, цялостна топлоизолационна система Про и травертин придават динамика, но и топлота на фасадата. Използвана е Баумит система за лепене на камък върху топлоизолационна система за партера и кулата, бялата  мазилка е прецизно растерирана чрез PVC профил в топлоизолацията, което придава допълнителна пластика. Изполваните премиум мазилки НанопорТоп и ПураТоп за тъмния цвят гарантират дълготрайността на фасадата и запазването на нейния блясък. Стъклените парапети са избрани с цел да не се блокира гледката от високите етажи, но също придават лекота. Всички тези изразни средства работят заедно благодарение на детайла. Материалите следват обемите и всичко изглежда логично.

Снимки на детайли по фасадата на жилищна сграда „Болярска“

Но това не става просто така – става с мисъл и труд, със съвместна работа и доверие между партньорите. Високото качество на системните решения Баумит може да се гарантира само при качествено изпълнение и добри архитектурни практики. И макар обикновеният потребител да не осъзнава всичко това, той усеща, че нещата са правилни. Усеща прецизността и желанието, вложени в изпълнението. Това е и причината толкова хора да припознаят сградата, защото тя е създадена с мисъл за тях.

Имахме удовослтвието лично да връчим наградата на публиката на проектантския екип на  Солид Арх България. При разговора ни с тях разбрахме, че заслуга за работния проект на фасадата до голяма степен има к. арх. Симона Тасева. Това е най-важният урок, който доказалите се във времето архитекти могат да предадат на младото поколение – отношението към детайла. Когато видиш завършен своя продукт, а той е именно сградата, да усетиш истинско удовлетворение и това да е мотивацията за всеки следващ обект. А какво мотивира изпълнителя и възложителя? Нека управителят на Синерджи Билд ООД г-н Чавдар Христов сам ви каже: „Благодарим за високата оценка на публиката! За нас това е най-важната оценка, която  ни мотивира, но също така ни задължава да правим най-добрите сгради за нашите клиенти.“