Фасада на годината

101 обекта кандидатстват в конкурса на Баумит „Фасада на годината“

Тържествената галавечер ще се състои на 14.11.2019г. в зала 3 на НДК

Предстои Баумит да награди за 15. път най-добрите фасади.  До 15. Септември 2019 г. бяха получени заявления за участие на 101 обекти.  От тях 14 се състезават в категория „Еднофамилни къщи – ново строителство”, 7 са кандидатите в категория „Реновиране на исторически сгради“, 15 – в категория „Термично саниране“ и 11 в категория „Нежилищни сгради – ново строителство“. Най-оспорвана е категорията „Жилищни сгради - ново строителство“ , където участниците са 54.

Журито е в състав:

  • арх. Светослав Станиславов – председател на журито и  член на международното жури в международния конкурс на Баумит за фасади „Life Challenge“
  • проф. д-р арх. Асен Писарски –  Декан на Архитектурния факултет при УАСГ
  • проф. д-р арх. Тодор Булев – Председател на САБ
  • арх. Николай Баровски – заместник-председател на УС на КАБ
  • инж. Илиян Терзиев – Председател на Управителния съвет на КСБ 
  • Николай Бъчваров – Управител на Баумит България ЕООД

На церемонията, която ще се състои на 14.11.2019г. от 19:30 часа в зала 3 на НДК, ще бъдат показани номинираните до шест фасади от всяка категория, които ще бъдат изпратени за участие в международния конкурс на Баумит за европейска фасада на годината “Life Challenge”. От тези номинирани фасади ще бъдат определени и обектите, които получават първо, второ и трето място, почетна грамота, статуетка и парични награди съответно от 3000, 2000 и 1000 лв.

През целия месец ноември на моста на влюбените до НДК ще бъдат последователно изложени всички участващи в конкурса фасади.

Отсега нататък конкурсът на Баумит България ЕООД „Фасада на годината“ ще следва ритъма на международния конкурс на Баумит Интернационал „Life Challenge“ и ще се провежда на две години. Тазгодишното състезание обхваща обекти, които са завършени през 2018 – 2019 г. Всички номинирани от българското жури фасади ще бъдат публикувани и в специалното международно издание на Баумит, което ще се разпространява в цяла Европа.