star_border

Подготовка на основата преди лепене на голямоформатни плочи

Модата е навсякъде и във всичко. Не само в новите дрехи, обувки или в аксесоарите към тях. Откриваме я и в храненето, в напитките които консумираме,при мобилните телефони и в какво ли още не.

Така стигаме и до модата в интериорния дизайн и по-конкретно в банята. Някога много отдавна плочките, които можеха да се закупят, бяха с размер 15х15 cm за стените и 10х20 cm, до 20х20 cm за пода. Киснеха ги 24 ч. във вода и ги лепяха с разтвор на цимент и пясък по пода и хоросан с добавка на цимент – по стените.

Днес модерните плочи за стена достигат размери до 1,20 m x 2,50 m. За лепенето им се използват специални, високоеластични лепила. За да може обаче да се залепят без да се спукат или счупят, стените трябва да са подготвени по определен начин.

Баня

Изисквания към основата

Всички знаем, че основата трябва да бъде чиста, суха, незамръзнала, обезпрашена, да не е водоотблъскваща, без изсолявания по повърхността, да е с необходимата носимоспособност и без ронещи се или нефиксирани частици. Но освен това, при лепене на голямоформатни плочи тя трябва да бъде и изключително равна, с минимални отклонения. Как да постигнем перфектно изискуемата равнина на стените?

Нека разгледаме различни видове основи и да преценим, как да постигнем тази равнинност при всяка от тях.

Стени от гипсокартон, гипсофазер или подобни

Много майстори смятат, че използвайки плоскости от гипсокартон по-лесно и по-бързо ще подготвят основата за лепене на голямоформатни плочи, забравяйки за някои правила или по-точно заобикаляйки ги от незнание или хитруване. Гипсокартонът трябва да се изпълнява в два слоя, върху метална конструкция, при стриктно спазване на техническите изисквания на производителя. Монтажните винтове за захващане трябва да са два пъти повече от тези при предстенна обшивка за боя.

Като начало, върху плоскостите се полага Баумит Грунд, на една ръка, който се оставя да съхне 15–20 минути. В зависимост от вида на предвидената хидроизолация, оттук нататък има различия в подготовката на основата.

При използване на течна хидроизолация се прилагат следните операции:

 • Изрязват се ивици от стъклотекстилна мрежа Баумит СтарТекс с широчина ок. 20 cm и се зашпакловат по фугите на гипсокартона с Баумит ПроКонтакт;
 • На следващия ден се изпълнява цялостна армирана шпакловка с Баумит ПроКонтакт и Баумит СтарТекс, която се оставя да съхне минимум 3 дни;
 • Върху така подготвената основа се полага отново една ръка Баумит Грунд, който съхне 15–20 минути;
 • На връзките „стена–стена“ и „стена–под“ се зашпаклова уплътнителна лента Баумакол СтрапПлюс с пастообразната хидроизолация Баумакол Пруф;
 • В следваща стъпка се изпълнява цялостното хидроизолиране с Баумакол Пруф, на две ръце с валяк (дължина на косъма 15–20 mm). Втората ръка се нанася тогава, когато първата е напълно изсъхнала и не лепне при пръстова проба.

При използване на мембранна хидроизолация работим в последователност:


 • В ъглите „стена–под“ и „стена–стена“ се нанася Баумакол ФлексМрамор медио или Баумакол ФлексТоп – еластично лепило, посредством гребеновидна маламашка и се лепи уплътнителната лента Баумакол СтрапПлюс;
 • Баумакол ФлексМрамор медио или Баумакол ФлексТоп се нанася и по останалата част от основата, посредством гребеновидна маламашка 4 mm.
 • Разкроената хидроизолационна мембрана се полага върху лепилния слой и се притиска към основата посредством пластмасова шпакла (за тапети) или друг подходящ инструмент (със заоблени краища, за да не се нарани мембраната). Изваждането на въздуха става на принципа „рибена кост“ – в средата, от горе надолу и след това от средата наляво и надясно, навън.
 • Когато хидроизолацията се полага по стени, ивиците Баумакол АкваСейф се застъпват на 5 cm. В участъка на застъпване лепенето на двете мембрани една към друга се изпълнява с Баумакол Пруф (при вътрешно приложение) и с Баумакол Протект (при външно приложение).
 • При полагане на пода, ивиците Баумакол АкваСейф (при вътрешно приложение), съответно Баумакол АкваСейф Екстра (при външни тераси и балкони) се допират една до друга, без застъпване. В този случай върху снадките между ивиците се залепва уплътнителна лента Баумакол СтрапПлюс с Баумакол Пруф (при вътрешно приложение) и съответно с Баумакол Протект (при външно приложение).

Предимства на метода с хидроизолационна мембрана са:
- че армирането и хидроизолацията се изпълняват в една операция;
- че лепенето на плочките може да започне непосредствено след полагане на хидроизолацията и няма срокове за съхнене.

Масивни стени с вароциментова мазилка

Когато стените ще се мажат тепърва се включват следните операциите:
-     Най-напред трябва да обезпрашим основата (при възможност измиваме стените);
-     След като изсъхнат, полагаме Баумит Грунд;
-     Монтираме водачи („майки“) на разстояние до 1,50 m един от друг и ги вертикализираме с нивелир (2,0–2,5 m) За монтажа, в оста под тях нанасяме гъсто забъркано лепило (например Баумит ДуоКонтакт или ПроКонтакт), на топки, през ок. 40–50 cm. Когато лепилото набере достатъчно якост, да не е меко, „майките“ се подмазват по цялата си дължина с хастарна мазилка;
-     За повишаване на носещата способност на хастарната мазилка, по стените нанасяме на хоризонтален гребен (8–10 mm) Баумит ДуоКонтакт или ПроКонтакт, с което увеличаваме контактната площ и подобряваме значително сцеплението с основата;
-     Измазването може да се изпълни както машинно, така и ръчно, с варо-циментова машинна мазилка, например Баумит MPA35, MPI 25, Примо 2 или КлимаУайт. Мазилката се изтегля между „майките“, без да се пердаши! Ако след измазването има издатини, същите се престъргват, а хлътнали участъци между „майките“ се попълват;
-     Готовата мазилка се поддържа влажна през следващите минимум 3 дни;
-     Готовата мазилка съхне ок. 7–10 дни/1 см дебелина на слоя;
-     Впоследствие хидроизолацията се изпълнява аналогично, както при стените от гипсокартон.

При вече измазани с варо-циментова мазилка стени, най-напред проверяваме якостта й (с шпакла). Ако тя се рони, следва да се свали до основи и случаят да се разглежда като при нова мазилка.


Ако мазилката е здрава, но криво измазана, с отклонения над 1,0–1,5 cm, то ще трябва най-напред да се изправи. За целта:

 • Грундираме с Баумит Грунд;
 • Монтираме „майки“ по вече описания начин;
 • Нанасяме Баумит ПроКонтакт или ДуоКонтакт на хоризонтален гребен (5–6 mm) върху основата;
 • Препоръчително е измазването да бъде с по-финозърнеста мазилка – например Баумит MPI25 или Баумит КлимаУайт;
 • По-нататък се следват останалите процедури както при нова мазилка.

Ако мазилката е сравнително добре измазана, то:

 • Грундираме с Баумит Грунд;
 • Монтираме „майките“ с Баумит МултиРенова – маже се по оста на цялата „майка“, залага се профилът на стената и се притиска с достатъчно дълъг нивелир до вертикализиране;
 • Изправянето на стената става с Баумит МултиРенова, ако е необходимо на няколко слоя с дебелина до 5 mm. Измазаните и подравнени стени се проверяват внимателно, тъй като след набиране на якост, материалът не подлежи на престъргване, за разлика от случаите, когато полагаме варо-циментови машинни мазилки;
 • Стените трябва да съхнат минимум 7 дни/1 cm дебелина.
 • Полагането на хидроизолационния слой е аналогично като при предходните случаи.

Така подготвената основа по един от описаните по-горе методи е вече готова за лепене на голямоформатни плочи с размери 1,20 m x 2,50 m. За целта може да се използва специално разработеното от Баумит лепило с изключителна степен на еластичност Баумакол ФлексТрийм, с клас C2 TE S2.

Baumit Baumacol FlexTreme

Баумит Баумакол ФлексТрийм

изключително еластично лепило, клас С2 TE S2

полагане на лепило ФлексТрийм