Проучвания за здравословни продукти
star_border

Как се правят проучвания за здравословни продукти?

Въздухът вътре в помещенията става все по-важен, а строителните материали оказват значително влияние върху качеството на въздуха в едно помещение. Затова Баумит стартира проекта „Здравословен живот”,  с който да проучи въздействието на материалите върху благосъстоянието и здравето на хората. Във Вопфинг, Австрия, беше създаден най-големият научноизследователски парк в Европа за сравнение на строителни материали. В продължение на 2 години бяха проведени интензивни изследвания и повече от 5 милиона данни бяха събрани и оценени.

"Искаме хората да се чувстват здрави и бодри в домовете си."
Робърт Шмид, собственик на Баумит.

Еднакви условия

В изследователския парк вече са построени десет къщи, а други две са в процес на изграждане. Къщите са с еднакви размери, но са изградени с различни материали. Събирането на данни се осъществява в 9 къщи при различни симулирани условия. Измерванията са напълно автоматизирани и се събират в десетата къща, където е монтиран контролен блок.

Výskumný park Viva na stavebné materiály

Анализ на данните

Събирането на данни от отделните къщи е анонимно. Генерираните данни се изпращат до външни партньори (Технически университет в Пинкафелд, Австрийски институт за здравословно и екологично строителство и Медицински факултет във Виена), където те се оценяват впоследствие. Тяхното въздействие върху здравето и комфорта на живот също се оценява. На седмица за една къща се събират повече от 30 хиляди различни измервания.

Výskumný park Viva_meranie dát

Изследвани данни

При анализа на качеството на въздуха в постройките, индивидуалните параметри се преглеждат от медицинска гледна точка: вътрешен климат, въздушни йони, летливи органични съединени, шум, миризма. Анализират се алергични реакции, умора, стрес, качество на съня. Измерва се пестене на енергия, акумулиране на енергия, температурни отклонения, сезонни промени и паропропускливост на строителните материали.

Резултати от практиката

горещина през лятото
Горещина през лятото

Знаете ли как да се справите с прегряването през лятото? В топлоизолираните къщи можете да поддържате помещенията прохладни по-ефективно и по-дълго.

още
студ през зимата
Студ през зимата

Какво ще се случи, ако бъде спряно отоплението през зимните дни? Разберете кои видове къщи успяват да запазят топлината най-дълго.

още
влажност в помещенията
Влажност в помещенията.

Влажността на въздуха във вътрешността трябва да варира от 40 до 60%. Как различните строителни материали оказват влияние върху поддържането на тази влажност?

още
Къщи във ВиваПарк
Сравнение на къщите

Сравняват се различни видове конструкции и материали и се оценява тяхното въздействие върху здравето и комфорта. Разберете как да изградите здравословен дом.

още

Как се изгражда здравословен дом?

Методът на изграждане и качеството на използваните материали имат основно въздействие върху човешкото здраве и качеството на живот. Резултатите от изследователския парк могат да бъдат обобщени в три основни теми:

1. Най-напред изолирайте

Добре изолираната къща носи много предимства. В допълнение към икономията на енергия, тя постига по-добър резултат при други физически параметри и осигурява топлинен комфорт на своите обитатели.

  • Как се държат различните структури при прекъсване на отоплението?
  • Искате ли да осигурите приятна прохлада през летните горещини?
  • Коя къща ще поддържа приятна топлина през зимата?

топлоизолационна система
масивна конструкция

2. Масата има значение

Най-добри резултати по време на всички измервания в изследователския парк са постигнати при масивните топлоизолирани конструкции.
Масивните материали, като бетон, традиционни тухли, дървесина с висока плътност имат по-голям акумулиращ капацитет. През зимата те могат по-добре да поддържат топлина, а ако се съчетаят с топлоизолация, през лятото интериорът не прегрява.

  • Комбинацията от тухли и мазилки е най-добрият избор за постигане на оптимален вътрешен климат.
  • §  Комбинацията от бетон и мазилка осигурява добри акустични свойства и предотвратява образуването на електросмог.
  • Масивната дървесина създава добри акустични условия в стаята и регулира вътрешния климат.

3. Интериорните ценности имат значение

Понякога правилната изолация и отопление не са достатъчни, за да се поддържа оптимална влажност. Стените с мазилки образуват голяма площ, която при правилно подбрани материали помага за регулиране на влажността във вътрешността без големи отклонения.
Всичко зависи от способността на материалите да поглъщат остатъчната влажност и да я отдават обратно в случай на недостатъчна влажност.
Вътрешната мазилка Баумит Клима (Baumit Klima) с дебелина 2 см значително помага за регулирането на вътрешната влажност на въздуха и намалява възможността за поява на вредни за здравето организми. Хората се чувстват най-добре при влажност на въздуха в границите между 40 и 60%.

Продукти Клима