Тайната на дълготрайните тъмни фасади
star_border

Тайната на дълготрайните тъмни фасади

Наситените цветове са тенденция, която представлява истинско предизвикателство за производителите на материали. С продуктите на Баумит комбинирате високите изисквания за ефективност и качество на дълготрайните материали с цветните идеи на архитекта, дизайнера или инвеститора.

Защо прегряват фасадите?

Тъмните нюанси привличат много слънчевата светлина и това е причината да се получи нежелано прегряване на повърхността. Всеки цвят има своя HBW стойност – коефициент на яркост на цвета (процентът на видимата слънчева светлина, отразена от повърхността). Белият цвят има HBW 100, което означава че 100% от светлината се отразява. На другият полюс е черният цвят, който абсорбира цялата светлина и относителната стойност на яркост е 0. Така поглъщаната слънчева светлина генерира топлина по повърхността.

Топлоизолацията защитава къщата и топлината се задържа вътре. От другата страна, топлоизолацията не позволява на цялата слънчева енергия да достигне във вътрешността на къщата.

Затова, когато мазилката е в тъмен цвят тънкият слой на повърхността, който представлява армираната шпакловка и мазилката, може да прегрее и това да доведе до увреждане и напукване на мазилката. 

Охлаждане на фасадата

На помощ се притичаха производителите на пигменти, които представиха на пазара специални „куул“ пигменти (cool pigments), които поглъщат много по-малко слънчева светлина и така повърхността им остава по-хладна.

Как са го постигнали?

Топлинното нагряване на фасадата зависи от цялата слънчева радиация, включително ултравиолетовото и инфрачервеното лъчение.  С очите си виждаме само видимата част от светлината. Въпреки това, производителите насочиха своето внимание главно върху инфрачервения компонент, който генерира топлина. След многогодишно проучване производителите успяха да разработят пигменти, които могат да отразяват повече енергия от слънчевата светлина, особено инфрачервения компонент. Колкото повече слънчева радиация се отразява, толкова термичното нагряване на повърхностите е по-ниско.

Мазилки и бои за фасади от Баумит

Пигментите от ново поколение се използват и във фасадните мазилки и бои на Баумит. За по-добра ориентация, цветовете започнаха да се означават с TSR - коефициент на пълно отразяване на слънчевата светлина (т.е. видим и невидим - UV и инфрачервен спектър), който замества оригиналния коефициент HBW. TSR характеризира способността на фасадата да отразява всички компоненти на слънчевото лъчение.

Различни експериментални постановки доказаха, че използването на „куул“ пигменти може да понижи повърхностната температура с повече от 10 °C. Това влияе и върху температурата на околния въздух, която не се загрява толкова много от излъчената топлина.

Прости правила

Ще можете лесно да се ориентирате при избора на цвят.  За обичайна топлоизолация можете да използвате всички цветови нюанси с TSR по-висок от 25 без каквито и да е било ограничения.

Какво се случва с тъмните нюанси?

Вече не е нужно да се ограничавате в дизайна. Трябва просто да вземете предвид, че ще имате малко по-високи разходи за материали и изпълнение. Видът на изолацията не играе никаква роля, подходящи са както минерална вата, така и полистиренът.
Основно правило е да изпълните дебелослойна шпакловка (5-6 мм) върху топлоизолационните плочи. В този случай получавате фасада, устойчива на слънчевото греене.

Tmavé fasády

Реализиране на армиращ слой от топлоизолация с тъмни нюанси с TSR < 20

Топлоизолация Баумит опън
Двоен армиращ слой:
2 x Баумит СтарКонтакт бял + старТекс
Обща дебелина на армиращия слой: 5 - 6 мм

Топлоизолация Баумит Про експандиран полистирен
Двоен армиращ слой:
2 x Баумит ПроКонтакт + СтарТекс
Обща дебелина на армиращия слой: 5 - 6 мм

Топлоизолация Баумит Стар Минерал
Двоен армиращ слой:
2 x Баумит СтарКонтакт бял + СтарТекс
Обща дебелина на армиращия слой: 6 - 7 мм

Tmavá fasáda