Едни от най-уважаваните архитекти и строителни фирми аплодираха на живо на церемонията по награждаването най-красивите фасади в Европа. На 19 май международно жури във Валенсия избра фасадата на Баумит за 2022.

Вълнението се запази до края, когато след 6 категории награди, „Cukrarna Gallery“ от Словения най-накрая бе отличена за най-добра фасада от повече от 300 подадени проекта.

От 36-те финалисти други шест победители в съответните категории се радваха да получат награди.

Валенсия/Вопфинг, май 2022 г. – В четвъртък, 19 май 2022 г.  Баумит връчи наградата Baumit Life Challenge за пети път. Design Capital 2022 Валенсия стана сцена за най-красивите фасади от цяла Европа. В допълнение към дизайна, външния вид и начина на полагане, в оценката бяха включени и други критерии като социални аспекти, устойчивост и използване на ресурсоспестяващи строителни материали

връчване на наградата в конкурса Лайф Челиндж
Галерия Цукрарна

Спечелилият проект „Галерия Цукрана” е отличен пример за това как на стара неизползвана индустриална сграда е вдъхнат нов живот чрез добре обмислено планиране и ремонт и тя е получила изцяло ново предназначение.

След задълбочено обсъждане, 13-членно международно жури определи още победители от шестте категории: „Еднофамилни къщи“, „Многофамилни къщи“, „Термично саниране“, „Реновиране на исторически сгради“, „Специални структури“ и „Нежилищни сгради“.

Четири други държави имаха причина да празнуват. Австрия взе награди в категорията "Реновиране на исторически сгради" с проекта Friedensburg Schlaining и в категорията "Специални структури" с Live in the Green_Joseph Lister Street. Германия празнува победа в категориите "Термично саниране" и "Нежилищни сгради". В категория "Еднофамилни къщи"  експертното жури за първи път реши, че проектът на Ирландия е достоен за първа награда. Страната домакин Испания успя да спечели с обект от Мадрид категорията "Жилищни сгради".

„Това, което днес е престижно международно състезание, започна през 2014 г. с покана към всички европейски страни от Баумит да покажат най-успешните си фасади на обществеността. На всеки две години благодарение на наградата Life Challenge виждаме какво постига перфектната симбиоза от въображение и майсторство и как се създават завладяващи фасади с комбинация от иновативни материали, структури, форми и цветове“, казва Робърт Шмид, главен изпълнителен директор на Baumit Group и инициатор на конкурса.

Европейска фасада на годината 2022: Преглед на победителите

Победител:

Cukrana Gallery
Словения
Архитект: Scapelab d.o.o.
Строител: Strabag d.o.o.
Инвеститор: Община Любляна

Победители в шестте категории:

категория: Еднофамилни къщи

Connemarra II House
Ирландия
Архитект: Peter Legge Associates

категория: Многофамилни жилищни сгради

LaScalA
Испания
Архитект: MARMOLBRAVO (MARINA DEL MARMOL, MAURO BRAVO) + MADhel (MIGUEL HERRAIZ, DANIEL BERGMAN)
Строител: VIAS Y CONSTRUCCIONES, S.A.
Инвеститор: EMVS Empresa Municipal de Vivienda y Suelo de Madrid

категория: Нежилищни сгради

Bayernkolleg Augsburg
Германия
Архитект: ARGE Diezinger & Huber - Architekturbüro Huber, Diezinger Architekten
Изпълнител: Universal Putz GmbH
Инвеститор: Stadt Augsburg

категория: Реновиране на исторически сгради

Friedensburg Schlaining
Австрия
Архитект: Steiner de Beer / DI Walter Jartschitsch
Изпълнител: Unideko GmbH
Инвеститор: Landesimmobiliengesellschaft Burgenland

категория: Термично саниране

Volkach Comprehensive School
Германия
Архитект: Architekturbüro Jäcklein
Изпълнител: Farben Galle GmbH
Инвеститор: Schulverband Volkach

категория: Специални структури

Live in the Green_Joseph Lister Street
Австрия
Архитект: Delugan Meissl Associated Architects
Изпълнител: NFS Bau GmbH
Строител: Östu-Stettin Hoch- und Tiefbau GmbH
Инвеститор: Sozialbau AG / Projektbau gesmbh

Шест категории, една награда като общ победител

В надпреварата за титлата Европейска фасада на Баумит 2022 архитекти и строителни фирми се състезаваха в шест различни категории. Независимо дали става дума за еднофамилна къща, жилищна сграда, нежилищна сграда, историческо реновиране, термично саниране или специална структура - международните архитекти и строители бяха във върхова форма.