life challenge

Български обекти ще се състезават за най-добра европейска фасада в конкурса на Баумит “Life Challenge 66” през април 2021 г.

Първите 6 фасади, достигнали до финала от 5-те категории на „Фасада на годината 2018-2019“ ще се борят за международни отличия в Испания

30 български обекта, достигнали до финала на националното издание на Баумит „Фасада на годината 2018-2019“ ще се състезават в международния конкурс „Life Challenge 66“ през 2021 г. във Валенсия, Испания. Техните архитектурни и строителни характеристики ще се съревновават с фасади от още 26 държави, в които Баумит присъства териториално. Отличените във всяка категория на международното издание ще си тръгнат със сумата от € 3.300, а големият носител на приза „Life Challenge 66“ за 2020 г. ще бъде възнаграден с € 6.600. Идеята за името на конкурса „Life Challenge 66“, произлиза от задължителното условие към участниците, че минимум 66% от фасадната площ на кандидатурите трябва да бъде проектирана и изпълнена с материали на компанията.

В изминалото издание на „Европейска фасада на годината 2018“ участваха 325 кандидатури от 27-те локации на компанията. Най-добрите сред тях бяха избрани и наградени в Братислава, Словакия. Големият победител за 2018 г. бе испанският проект „Collective Housing and health centre” на екип испански архитекти от фирма Bonell I Gil & Peris + Toral. По този начин трофеят Life Challenge се връща от Братислава в Испания, тъй като за втори път неин обект печели първото място.

Международното жури на „Life Challenge 66“ ще включва председател и 12 реномирани архитекти от цяла Европа. Българският представител в журито е арх. Светослав Станиславов от фирма Старх, който бе и председател на журито във „Фасада на годината 2018-2019“.

Журито на международния конкурс ще проведе предварителен подбор на кандидатурите и така ще определи финалистите в конкурса – по 6 проекта във всяка категория.

Освен галавечерта, на която изпълнителите на класиралите се български обекти ще имат възможността да презентират своите идеи и постижения пред европейската архитектурна общественост, за всички тях ще бъде организирана допълнителна програма по време на пребиваването им в страната-домакин.

Шест ще бъдат категориите в конкурса „Life Challenge 66“ през 2021 г. , като продължение от  „Фасада на годината 2018-2019“, а в допълнение селектираните фасади, които се отличават и с интересни креативни структури и повърхности, ще имат възможност да се състезават и в още една международна категория – „Структури“ и по-точно „Структурата подчертава дизайна“.

Съвременна архитектурна визия, качество на изпълнение и добър вкус при визуалното представяне на проекта са сред редицата предимства на българските обекти, които ще имат възможността да се надпреварват в международния конкурс в Испания.

арх. Светослав СтаниславовКритериите, според които бяха подбрани финалистите, които ще се състезават в „Life Challenge 66” от всяка категория, са преди всичко дали проектът е потенциално конкурентен в международна среда и доколко са овладени използваните материали. Присъстваха проекти на високо ниво, като важни показатели бяха способността на архитекта да комбинира и съчетава различни системни решения и материали във фасадата; качеството на архитектурните детайли и цялостната естетика в контекста на конкурса“, коментира арх. Светослав Станиславов.  

Предизвикателство за участниците, за което бяха и оценени, бе постигането на съвременни фасадни решения с бранда „Баумит“ не само като комбинация от текстури, цветове и пластика, но и тяхната устойчивост във времето, без да бъде компрометирана бъдещата експлоатация на обекта“, продължи той.

Категория „Еднофамилни къщи – ново строителство“

Комплекс три еднофамилни къщи гр. София, ул. Свети Сава и ул. Полк. Антон Кръстев  

Еднофамилна къща в с. Безден, община Костинброд

Еднофамилна къща в с. Равно поле, община Елин Пелин

Нискоенергийна къща в с. Бистрица

Еднофамилна къща в с. Гривица, ул. Гоце Делчев 1

Редови къщи Асамблея парк гр. София, кв. Малинова долина, ул. Полски бряст №31

Категория "Многофамилни сгради – ново строителство“

Жилищен комплекс от затворен тип „Съни Гардън“, гр. София, кв. Драгалевци, ул. Къпинка №20

Жилищна сграда „Анима“ на ул. Ралевица 79, гр. София

Многофамилна жилищна сграда, ул. Ал. Стамболийски 4, гр. Плевен

Atlantis Residence Park в гр. Бургас

Жилищна сграда с магазини, гаражи и подземни гаражи на ул. Тодор Каблешков 1, гр. София

Жилищна сграда в гр. София,  ул. Княз Борис I, №78

Категория „Нежилищни сгради – ново строителство“

Хотел „Arte Spa&Park” в гр. Велинград

International school and preschool Saint George, гр. София, бул. Никола Вапцаров №47

Хотел Казино и СПА „Гранд Моста“ в гр. Свиленград

Палах офис енд хоумс в гр. Варна, ул. Селиолу №48

Категория „Термично саниране“

Преустройство реконструкция и модернизация на работническо общежитие в общежитие апартаментен тип в гр. София, ул. Житница №21

ОУ „Цанко Дюстабанов“ в гр. Габрово, ул. Христо Смирненски №27

Многофамилна жилищна сграда в гр. Габрово, ул. Могильов №15, 17, 19, 21

Еднофамилна къща в с. Малка Верея, община Стара Загора

Хотел „Променаде“ в гр. Бургас, ул. Александър Батенберг №32

ОУ Св. Св. Кирил и Методий в гр. Габрово, бул. Могильов №69

Категория „Реновиране на историческите сгради“

Реконструкция, основен ремонт, преустройство и пристрояване на съществуваща сграда на Американски колеж в в гр. София, жк Младост 2, алея Флойд Бляк

Реставрация, ремонт и саниране на жилищна сграда в гр. София, бул. Цар Освободител 25А

„Орел палас“ в гр. София, бул. Мария Луиза №45

Реставрация на център за подпомагане на личностно развитие в гр. Плевен, ул. Дойран №79

Реставрация на фасадата на еднофамилна къща в гр. София, бул. Христо Ботев №82

Категория "Вдъхновени от структурата"

Жилищна сграда, гр. София, ул. Емилиян Станев 9 и 9А

Жилищна сграда с магазин и гаражи, гр. София, ул. Козлодуй №60