“Пазарът в Печ“ триумфира: Най-красивата фасада на Европа за 2024 г.

В честване на архитектурното съвършенство, победителите, наградени с наградата Life Challenge бяха обявени в Любляна на 23 май 2024 г. Международно жури от експерти гласува за най-добрата фасада и отличи шест победители в различни категории от над 300 подадени кандидатури. На грандиозно събитие с около 500 гости бяха почетени най-красивите фасади от цяла Европа.

Любляна/Вопфинг, май 2024 – архитекти, строителни компании и инвеститори се събраха на 23 май в столицата на Словения за церемонията по награждаване на обектите, включени в Баумит Life Challenge. Тази година събитието отбеляза своята десета годишнина, което направи Любляна подходящ град-домакин, тъй като тук се намира победителят от предишното издание — емблематичната галерия Cukrarna.

Титлата “Победител на Баумит Life Challenge 2024“ беше присъдена на печелившия проект “Пазарът в Печ“, който надмина всички очаквания със своя иновативен дизайн и уникални характеристики. Избран от краткия списък с проекти във всички шест категории, проектът „Пазарът в Печ“ представлява върхов момент на архитектурното съвършенство. Той отдава почит на богатата история на Печ и средиземноморските черти на града в Унгария, който някога е бил римско селище.

Този проект майсторски съчетава стилови елементи от римската базилика и ориенталския базар, създавайки наистина отличително архитектурно изживяване. Дизайнът включва елегантни арки и стройна структура, като едната страна е изцяло от стъкло, напомняща за величието на базиликата. Тази хармонична смесица от исторически и културни влияния не само подобрява естетическата привлекателност, но и служи като функционален, оживен център за хората от Печ.

Освен големият победител на Life Challenge, грандиозното събитие отпразнуваха най-красивите фасади в шест различни категории: Еднофамилни жилищни сгради, Многофамилни жилищни сгради, Нежилищни сгради, Термично саниране, Реновиране на исторически сгради и Вдъхновени от структурата. Всяка категория показа различни аспекти на архитектурното майсторство, от иновативни жилищни и обществени сгради до устойчиви реновации и прецизни исторически реставрации.

13-те европейски членове на журито имаха трудната задача да изберат най-красивите фасади, като оценяваха дизайн, външен вид и качество на изпълнението. Освен това те взеха предвид критерии като използването на ресурсо-спестяващи материали, устойчивост и социално въздействие.

Победители в категориите

Журито избра тези блестящи шест проекта за победители в техните съответни категории:


1. Eднофамилна жилищна сграда

Carnation Street 4, Литва


2. Многофамилна жилищна сграда

NSA13 “TWPEAKS”, Испания

3. Термично саниране
Moxy Kaunas Center, Литва

4. Реновиране на историческа сграда
Children’s Hospice Caritas, Полша

5. Вдъхновени от структурата
VINO.TAKE, Австрия

6. Нежилищна сграда
Kindergarten among Mountains, Словения

Роберт Шмид, главен изпълнителен директор и представител на Баумит Груп, изрази своята искрена благодарност и вълнение от забележителните проекти, представени в толкова разнообразни категории. Той подчерта дълбоката си признателност за изобретателността и майсторството, които тези архитекти и строители са вложили, трансформирайки заобикалящата среда с техните иновативни фасади. Лично поздравявайки големия победител “Пазарът в Печ“, Шмид изтъкна обекта като перфектна комбинация от иновативен дизайн на фасадата и традиция. Този проект перфектно илюстрира съчетанието на въображение и майсторство, които Баумит подкрепя.

Баумит Life Challenge се е превърнал в престижен международен конкурс, който празнува архитектурната креативност и разширява границите на фасадния дизайн. Докато аплодисментите отекваха в залата, представители от множество държави на Баумит се присъединиха към празненството, всеки гордо отбелязвайки победа в своята съответна категория. Събитието продължава да бъде светъл пример за вдъхновение, като насърчава европейската общност да се посвети на напредъка в архитектурното съвършенство и устойчивия дизайн.