Баумакол ФлексСпийд – флексово лепило за бързи ремонти
star_border

Баумакол ФлексСпийд – флексово лепило за бързи ремонти

д-р инж. Красимир Делов

  автор: д-р инж. Красимир Делов

Последната разработка на Баумит в областта на хидроизолирането и лепилата за плочки е бързосвързващото еластично лепило Баумакол ФлексСпийд. То отново е на циментова основа и свързва хидравлично, но това което го отличава значително от останалите е времето за свързване и набиране на якост.

Баумакол ФлексСпийд

Как да постъпите, когато утре се открива новият офис, а плочките във фоайето още на са положени? Ами ако е необходима подмяна на плочките при входа на мола, но как, като той затваря тази вечер в 22:00 ч., а утре трябва да отвори в 9:00 ч. сутринта?  Или ако предположим, че жена Ви отива на гости на тъщата за уикенда и Ви е поръчала да смените плочките в банята, за да може, когато се върне в неделната вечер, да си вземе душ в обновеното помещение? Все въпроси, чийто отговор съвсем не е лесен!

За решаването им създадохме Баумакол ФлексСпийд. След залепване на плочките с това лепило, Вие може да ги натоварвате след едва изминали 3–4 часа. Баумакол ФлексСпийд е лепило за повишени изисквания, еластично, тиксотропно и бързосвързващо, като притежава клас C2 FТ S1,съгласно стандартите БДС EN 12004 и БДС EN 12002. Веднъж смесено и разбъркано с вода, то може да се използва в рамките на 40–45 минути, а отвореното му време, след като е нанесено на стената, е до около 10–15 минути.

Лепилото е за външно и вътрешно приложение, за стени и подове, за полагане на всякакви видове керамични покрития по тънкослойния метод (до 5–6 мм дебелина на лепилния слой), включително за тъмни плочи, плочи от естествен камък, за покрития с лоши капилярни свойства (например гранитогрес с водопопиваемост под 0.5%) и за големи плочи (А ≤ 2500 cm2).  Може да се прилага при повишени термични и/или статични натоварвания – за търговски пространства, производствени мокри помещения, тераси, душкабини, бани, басейни и фасади. Ако реновирате повърхности, при които плочките са здраво залепени, Баумакол ФлексСпийд е особено подходящо за полагане на плочка върху плочка.  Използването му върху хидроизолация и върху подово или стенно отопление също е безпроблемно, при което новата настилка е готова в рамките на 3-4 часа.

Баумакол ФлексСпийд е особено подходящо и се препоръчва за:

  • бърз ремонт в райони с висок трафик, които трябва да бъдат пуснати в експлоатация спешно, например: супермаркети, магазини, места за достъп в обществени сгради, места с пешеходен трафик;
  • ремонт или бърз монтаж на плочки в индустриални площи, хладилни помещения или басейни;
  • ремонт или ново строителство, което изисква бърз монтаж в жилища.

При използване на лепилото са подходящи всички обичайни строителни основи, като бетон, включително видим (гладък) бетон, замазки (циментови, анхидритни,...), мазилки, клинкер, зидария, гипсокартонени плоскости, гипсови блокчета за зидане, други.

Баумакол ФлексСпийд се нанася на две стъпки. В първата стъпка се полага тънък контактен слой върху основата, а във втората стъпка лепилото се изтегля със съответния гребен под ъгъл 45°–60° спрямо основата върху още пресния първи слой. Плочките се полагат и притискат в пресния лепилен състав, а евентуалният излишък се отстранява с помощта на мокра гъба. Контактната повърхност за вътрешни помещения трябва да бъде повече от 65%, а за външни условия – повече от 90%. За избягване на каверни в лепилния слой, особено при външно полагане, се препоръчва комбиниран метод за нанасяне на лепилото, когато преди самото залепване, се обмазва допълнително и гърба на плочките с тънък слой лепило (1–2 мм).

Използването на лепилото Баумакол ФлексСпийд ще Ви даде спокойствие и сигурност при изпълнението на бързи, ограничени във времето ремонти във Вашия дом или офис, и в определени случаи може да Ви спаси от изплащането на неустойки, като изпълнител, за забавяне на срока за издаване на изграждания от Вас нов строителен обект.