Баумит СтарТрек топлоизолиране с лепилни анкери
star_border

Баумит СтарТрек
Топлоизолиране с лепилни анкери

космонавт

Революция във фасадната техника

През 2005 г. Баумит предизвика революция във фасадната техника. Зад пластмасовия Баумит СтарТрек, който изглежда като сателит в миниформат, се крият дългогодишни изследвания, въпреки че неговата функция е съвсем проста.

С тази австрийска иновативна технология за закрепване са поставени вече над 12 милиона квадратни метра фасадни изолации. Това отговаря като количество на 60 000 еднофамилни къщи. Но какво е новото при този малък, незабележим лепилен анкер?

Екологичен феномен

стартрекТъй като лепилният анкер се поставя под изолацията, изцяло е премахната опасността от появата на термомостове. Загубите на топлина са намалени с цели 10%. Лепилният анкер СтарТрек спестява суровини и намалява транспортните разходи, тъй като тежи много по-малко от обикновения дюбел. При евентуален демонтаж плочата също може да бъда отстранена лесно, защото през нея не преминава дюбел.

Защо се използват лепилни анкери?

 • Заменя се дюбелирането с лепилни анкери
 •  Осигурява се допълнително фиксиране на топлоизолационната плоча
 • Създават се допълнителни точки на свързване със зидарията
 • Пестят се енергия, време и пари
 • Няма термомостове
 • Не се отбелязват главите на дюбелите върху фасадната топлоизолация
 • Пробива се носещата стена, а не изолацията – пробиване без изненади
 • Намаляване се времето за изграждане на топлоизолационната система
 • Един и същ вид анкери се използват за различни дебелини на изолиращия материал
 • За ново строителство и за реновиране
 • Особено подходящи за по-големи дебелини на изолационните плоскости  - незаменими при нискоенергийни и пасивни къщи
 • За анкериране на топлоизолационни плочи от полистирен

Полагането - стъпка по стъпка

основа

1. Основата трябва да бъде здрава, носимоспособна, чиста, суха, без изсолявания  и несвързали частици по повърхността. Преди да започнете с полагането на лепилни анкери Баумит СтарТрек (Baumit StarTrack) монтирайте цокълен профил, за да подведете правилно топлоизолацията и да получите отлична вертикалност на фасадата. Цокълният профил се закрепва с винтове и крепежни елементи - 3 бр./м.

шлаг шнур

2. Маркирайте монтажния растер на лепилните анкери с помощно средство за маркиране (шлагшнур). Монтирайте лепилните анкери Баумит СтарТрек (Baumit StarTrack) на макс. площ от 40 x 40 см, макс. на 10 см от цокълния профил и 10 см вертикално от краищата на сградите, отворите на прозорците и вратите.

пробиване на отвори

3. Диаметърът на свредлото трябва да съответства на диаметъра на тялото на анкера СтарТрек Ø 8 мм. Пробивайте без ударно действие на перфоратора, а в бетон пробийте с ударно действие.

поставяне на анкерите

4. Поставете лепилните анкери в пробитите отвори, след това забийте пластмасовия пирон или завийте стоманения винт към анкера. Монтираните лепилни анкери могат да бъдат изложени на ултравиолетова радиация за макс. 6 седмици.

нанасяне на лепило върху анкера

5. Непосредствено преди свързване на изолационните плочи върху лепилните анкери, нанесете така наречените лепилни топки с дебелината около 20 мм.

залепване на стиропор

6. Свържете изолационните плоскости по метода на т.нар. „ивици и три топки“ - винаги прясно в прясно. След това изпълнете армиращия слой както при обикновена топлоизолация.

Дълготраен, патентован, единствен по рода си

Баумит СтарТрек е и си остава патентована новост от Австрия. Още повече, че и досега той е единственото дълготрайно решение за фиксиране на топлоизолационни системи. И въпреки че е създаден в Австрия, Баумит СтарТрек има европейска история. Повече от 12 млн. квадратни метра европейски фасади са закрепени за стената с тази иновация.