Мулти Праймер – дълбокопроникващ грунд за и преди мазилки и бои
star_border

Баумит Мулти Праймер -

дълбокопроникващ грунд за и преди мазилки и бои

д-р инж. Красимир Делов  автор: д-р инж. Красимир Делов

Както вече написахме, принципното предназначение на грундовете е да изпълняват ролята на свързващ мост между основата и последващия слой и да уеднаквяват водопопиването върху цялата обработвана повърхност.

Грундът Баумит МултиПраймер е дълбокопроникващ, паропропусклив грунд, органично свързващ, пигментиран в зелено. Той заздравява стени, чиито повърхности са слаби, ронливи и кредиращи. Грундът има свойството да прониква дълбоко в порите на основата и чрез органичното свързващо вещество да слепва и допълнително да усилва сцеплението между частиците на материала, от който тя е изградена. Приложим е както за минерални основи – варови, варо-циментови и циментови мазилки, върху бетон, върху гипсови мазилки и други ронещи се минерални основи, така също и за органични основи – преди и за всички Баумит пастообразни фасадни мазилки и бои.

Каква е опаковката и как се разрежда?

МултиПраймерГрундът се предлага в туби по 10 л, под формата на концентрат. Преди употреба Баумит МултиПраймер изисква задължително разреждане с чиста вода. Степента на разреждане се подбира в съответствие със състоянието и попиваемостта на основата. При силно попиващи основи и при външно приложение се препоръчва по-малко разреждане, до към 1:2 – 1:3, а при по-слабо попиващи основи и вътрешно приложение на грунда разреждането достига до 1:4 – 1:5. При необходимост от многократно грундиране, например при много силно попиващи или ронещи се повърхности, се препоръчва първият слой да се положи с по-висока, а следващите с по-ниска степен на разреждане на разтвора. Това ще осигури оптималното му проникване в основата.

Как се нанася?

Баумит МултиПраймер се разклаща добре в тубата и се нанася с четка, валяк или се изпръсква с подходяща пръскачка. Разходът на грунда на единица площ варира между 0,100 л/м2 и 0,250 л/м2, което означава, че една разфасовка е достатъчна за обработката на между 40 м2 и 100 м2.

нанасяне на грунд МултиПраймер с четка

Основата е много важна. 

Както повечето грундове и Баумит МултиПраймер изисква основа, която да бъде суха, попиваща, незамръзнала, със стабилна форма, чиста, обезпрашена, без остатъци от масла и мазнини.

След изсъхването на грунда, на повърхността не трябва да се образува гланциран слой. Преди последващи дейности, нанесеният грунд трябва да е изсъхнал, да не лепне, а кредиращите повърхности да са станали устойчиви на триене. Това отнема до около максимум 12 часа, в зависимост от атмосферните условия.

Коя е оптималната температура на полагане?

Температурата на основата и на въздуха по време на полагане и съхнене на Баумит МултиПраймер трябва да бъде > +5°С.

emicode

Безвреден за хората.

Баумит МултиПраймер е грунд без разтворители и други летливи органични съединения и EMICODE ги класифицира с най-високия си клас „EC 1 Plus“.