Йонит шпакловка и боя – водопад от йони
star_border

Йонит - водопад от йони

Вашата рецепта за здравословен вътрешен въздух

  • За изключителен комфорт и виталност
  • Увеличават съдържанието на йони във въздуха
  • Особено подходящи за спални помещения и детски стаи

През последните години марка Баумит отдава все по-голямо значение на здравословния начин на живот и връзката на здравословното обитаване с подходящ подбор на строителни продукти. Ние създадохме системата Баумит Клима, която регулира влажността на вътрешния въздух и я поддържа в оптимални и комфортни за човека граници. Днес искаме да Ви представим два други иновативни продукта, които отново се грижат за нашето здраве. Това са Баумит ЙонитФино (IonitFino), Баумит ЙонитФиниш (IonitFinish)  и Баумит ЙонитКолор (Ionit Color).

Свеж въздух благодарение на въздушните йони

Въздушните йони са естествени съставни части от въздуха. Благодарение на електрическия си заряд те имат положително влияние върху качеството на живот.  Колкото по-голям е броят на въздушните йони, толкова по-свеж е въздухът. Йоните привличат фината прах и полените и ги събират на големи тежки единици. Те бързо падат на земята и не могат да бъдат вдишани отново. 

Здравословният вътрешен климат при всички случаи означава повече здраве и сила. Колкото е по-висока концентрацията на въздушни йони, толкова по-свеж е въздухът. Фината прах и полените биват редуцирани, а нервната ни система и кръвообращението „дишат“. 

Шпакловката Баумит ЙонитФино – по-добър въздух и перфектна гладкост

шпакловки ЙонитШпакловката Баумит ЙонитФино е суха, минерална, състояща се от вар, гипс и специални минерали. Баумит ЙонитФиниш е пастообразна, съставена от варовикови брашна, свързващи вещества, вода и отново със специална смес от естествени минерали. Тези шпакловки, в съчетание с боята Баумит ЙонитКолор, подобряват качеството на въздуха в помещенията, действат благотворно върху здравето и се грижат за по-добра жизнена среда.

Шпакловките ЙонитФино и ЙонитФиниш съдържат още органични добавки, подобряващи сцеплението към основата. Функцията на естествените минерали в тях е да регулират влажността на въздуха и да подпомагат генерирането на въздушни йони от боята Баумит ЙонитКолор. Шпакловките са с естествено бял цвят и с много фина зърнометрия, което дава възможност да бъдат изтегляни в много тънък слой („на нула”) и да бъдат лесно шлайфани. Така може да създаде гладка повърхност с качество Q4 (най-високото възможно). Готовата повърхност е високо паропропусклива и допринася за влажностния баланс в помещението. Баумит ЙонитФино и Йонит Финиш са подходящи за нанасяне както на големи площи, така и за запълване на фуги. Освен това те могат да служат и за връзка при различни основи – бетон, минерални мазилки, гипсокартон и др. Материалът може да се използва и в областта на реновирането на стари сгради. Дебелината на нанесения слой може да бъде между 0,1 мм до ок. 5 мм и повече, като оптималните стойности за регулиране на влагата и за подпомагане на отделянето на въздушни йони е между 1 мм и 3 мм.

Шпакловките трябва да съхнат около 3–5 часа (при дебелина 1–3 мм, при 20°С и 65% относителна влажност на въздуха), като това време се влияе силно от дебелината на шпакловката и от условията за съхнене. След изсъхване повърхността може да бъде прешлайфана до получаване на желаната гладкост.

Боята Баумит ЙонитКолор – стандарт за здравословно обитаване и работа

йонит бояКомбинацията на Баумит ЙонитКолор като крайно покритие и шпакловката Баумит ЙонитФино/ЙонитФиниш има значителен принос за осигуряване на здравословен климат в помещенията и така за повече комфорт и жизненост.

Боята Баумит ЙонитКолор (Baumit IonitColor) е специална йонизираща боя, която по естествен начин активира вътрешния въздух и умножава многократно броя на здравословните въздушни йони. Така боята дава своя съществен принос към повече комфорт и виталност. Помещения, в които е положена боя ЙонитКолор, протежават за много дълго време естествена концентрация на ценни въздушни йони.  Йонизиращата боя е търсен стандарт за здравословно обитаване и работа. 

Баумит ЙонитКолор е готова за полагане, матова, за вътрешно приложение, за стени и тавани. Тя подобрява активно качеството на въздуха в помещенията чрез „производството” на въздушни йони. Йоните се образуват при контакта на въздуха с повърхността на боята. Те са с положителен и с отрицателен заряд, а около тях се образува обвивка от водни молекули. Боята съдържа органично свързващо вещество, водно стъкло и емулгатори, както и специална смес от естествени минерали. Боята Баумит ЙонитКолор е щадяща околната среда, без мирис, с висока покривна способност и с отлична паропропускливост. Бедна е на емисии, без летливи органични съединения и омекотители. Тя не съдържа консерванти, като същевременно възпрепятства образуването на мухъл, почиства въздуха чрез редукция на фината прах и полените в него.

Боята Баумит ЙонитКолор се полага върху шпакловката ЙонитФино/ЙонитФиниш обикновено в два слоя. Първият играе ролята на грунд. При него боята се разрежда с до 10% вода. Боята е повърхностно суха след 2–3 часа и напълно суха след 4–6 часа (при нормални атмосферни условия). След това може да се нанесе вторият слой, неразреден или разреден с до 5% вода, в зависимост от консистенцията.

Боята Баумит ЙонитКолор се нанася с валяк, четка или с машина за боядисване с безвъздушна („еърлес”) технология на изпръскване. Тя притежава много висока покривна способност – клас 1. Устойчивостта на изтриване в мокро състояние е оценена с клас 3. Баумит ЙонитКолор може да се оцветява по каталога Баумит Йонит, който включва избрани 65 броя цветове от каталога Баумит Лайф и допълнително бяло (0010 Whitney).