Баумит КлимаКолор – дишащата боя за Вашия дом
star_border

Баумит КлимаКолор – дишащата боя за Вашия дом

инж. Огнян Цонков автор: инж. Огнян Цонков

Поглеждам през прозореца – паркингът е пълен. Работен ден е. В нормален ден колите ги няма, а хората са на работа. Минава градски автобус, а в него седят трима човека с маски без да броим шофьора. В градинката зад спирката вече са прибрали кучетата. В този момент звъни телефона.

-  Брат’чед здравей.

-  Здравей.

- Обаждам се да ти благодаря за ценните съвети, които ми даде за ремонта на банята. Сега имам към тебе още въпроси.

- Слушам те.

- Нали знаеш новия блок до нас. Още докато го строяха, синът ми си купи там апартамент. Снахата нали е дизайнерка, чете много и вътре го е нашарила със структури на вашите продукти.

- Не те разбирам, какво значи „нашарила със структури“?

- Сега ще ти обясня. Принципно синът ми искаше вътре да го измажат целия с мазилка Баумит КлимаУайт. Дишаща била мазилката, влагорегулираща била. Ама Катето (снахата) рече, че трябва да се раздвижи интериора. Та: кухнята и коридорът са с гладко изпердашена машинна мазилка КлимаУайт, което на мене много ми харесва. Детската и спалнята са шпакловани отгоре с КлимаФино и тънък завършек с КлимаФиниш. Стената в хола с камината е измазана с ръчна мазилка Баумит Пума и е грубо изпердашена. Таванът е направен с гипсокартон със скрито осветление.

- Дотук не виждам да е направена някаква грешка. Явно момичето доста чете и разбира правилното приложение на продуктите.

- Въпросът ми е: понеже всички дотук вложени продукти са влагорегулиращи и дишащи, каква боя да ползвам?

- За твоя случай в серията Баумит Клима има КлимаКолор - минерална боя за вътрешно приложение. Тя е еднокомпонентна, паропропусклива силикатна боя, с много добра покриваемост. Няма мирис, няма вредни емисии, консерванти и летливи органични съединения. Полага се с валяк, четка или машинно с „еърлес” машина.

нанасяне на боята с четка
нанасяне на боята с машина

- Може ли да бъде в цвят?

- Оцветява се в избрани нежни цветове от каталога Баумит Life (с номера, завършващи на цифри 7, 8 и 9). А бялото е бяло, като твоя любим сняг на Белмекен. Боята силно проявява добрите си свойства върху минерални мазилки, машинни или ръчни - като например КлимаУайт, Примо 2, Пума. Добре се държи върху шпакловки като КлимаФино и КлимаФиниш. Става за възстановяване и освежаване на стари, но носимоспособни минерални бои и мазилки. Не става върху лакови покрития, пластмаси и дърво.

семейство в стая с боя КлимаКолор

- Дотук добре, ама конкретно как се нанася?

- Първо трябва да грундираш с Клима Праймер хастарните мазилки КлимаУайт и Пума, както и таваните от гипсокартон. Клима Праймер се нанася с четка, валяк или машина за пръскане. Това е паропропусклив грунд, който изравнява попиващата способност и заздравява основата. Той също няма мирис и емисии от летливи органични съединения. Разрежда се от 1:1 до 1:5 с вода. За твоя случай е достатъчно да го разредиш до 1:3, максимум до 1:4 и да го пръснеш с градинската пръскачка. Изчаква се да изсъхне, най-добре от днес за утре. Направи си пръстова проба и пръстът ти не трябва да лепне! След това нанеси боята на две ръце. Първата ръка се разрежда с 10% вода, и след като боядисаш, изчакай 12 часа да изсъхне добре. При втората ръка разреждането е до 5%. Желателно е да нанесеш двете ръце на кръст. При детската и спалнята, които са на шпакловката КлимаФиниш, боята КлимаКолор се нанася директно, отново на две ръце, без да правиш предварително грундиране на основата.

- Всичко е ясно! Отивам първо при Катето да избере цветовете и после при дистрибутора да направя поръчка. Чао Брат’чед!