Вътрешен климат

Вътрешен климат

вътрешен климатВсеки човек иска да се чувства добре у дома, да има безопасно място, където да може да се отпусне и да презареди батериите си. Само здравословните неща обаче са добри за нашето тяло и душа. Нашият дом също така трябва да подкрепя нашето физическо и психическо здраве, вместо да ги застрашава.

Модерните хора прекарват до 90% от времето си вътре в помещенията. Затова качеството на вътрешния въздух е изключително важно за нашето здраве, за това да се чувстваме добре и за качеството на живот. Температурата на въздуха, на повърхността на стената, въздушните течения и въздушната влага са определящи за вътрешния климат.

За комфортна температура можем да говорим, когато сумата от средната температура на стената и температурата на въздуха е около 21 °C.

В идеалния случай в различните стаи на апартамента има различна, но стабилна температура

23°C

БАНЯ

20°C

ВСЕКИДНЕВНА

18°C

СПАЛНЯ

Фактори, които влияят върху вътрешния ни климат.

Физични фактори:

Силните колебания във влажността и температурата, наличието на твърде малко въздушни йони, въздушни течения и повишено количество фини прахови частици може да доведе до увреждане на дихателните пътища, нарушена белодробна функция и сърдечно-съдови заболявания.

Биологични фактори:

Мухъл, бактерии, вируси, паразити и алергени във въздуха. Алергените взаимодействат с домашния прах, със спорите на мухъла, с животинските епители, със строителните материали или с растенията. Те могат да причинят възпаление на лигавиците и конюнктивата, хрема и алергична астма. Прочетете повече, за да научите за всички фактори, които влияят върху здравословния вътрешен климат, както и за мерките и материалите, които могат да допринесат за неговото подобряване.

Химични фактори:

Миризми, разтворители, формалдехид, CO2, летливи органични съединения и дим. Неприятните миризми могат да дойдат от мебели и подови покрития, от отводнителни тръби или отвън. Те нарушават личното чувство на комфорт и дори могат да предизвикат стрес.