Как да направим стаите здравословни?
star_border

Как да направим стаите здравословни?

Ние прекарваме до 90% от живота си в затворени помещения. Ето защо качеството на вътрешния въздух е от решаващо значение за нашия комфорт, здраве и живот. Не само температурата на въздуха, но и повърхностите, влажността, въздушният поток и строителните материали значително влияят на вътрешния климат.

Въздухът е основната ни храна

Ежедневно човек консумира приблизително 13,5 кг стаен и 1,5 кг чист въздух, като по този начин въздухът се превръща в най-важната ни храна, а качеството му е особено важно за нашето здраве. Това е причината, поради която здравословният и чист въздух във вътрешността на дома трябва да се приема за даденост.

въздух

Фактори, влияещи върху качеството на въздуха

Качеството на въздуха се влияе от редица различни фактори, които могат да бъдат разделени в три основни групи:

  • Физични - температура, въздушни йони, съдържание на фин прах и др.;
  • Биологични - бактерии, вируси, алергени;
  • Химични - съдържание на CO2, на разтворители и др.

Правилната влажност на въздуха е от основно значение

Престоят на прекалено сух въздух дехидратира лигавицата, предизвиквайки чувство на сухота в очите. Сухата лигавица може лесно да бъде атакувана от бактерии, което да доведе до възпалителен процес, простуда или кървене от носа. При влажност от 30% и по-малко, ние сме по-податливи на инфекциозни заболявания. Ето защо поддържането на оптимална влажност и правилното отвеждане на въздуха са особено важни за здравословния климат.

сух въздух

Правилната влажност в дома спомага за комфорта на живот, предотвратява растежа на плесени и развитието на различни заболявания. Причината за висока влажност може да бъде недостатъчно изсъхнала мазилка, проникване на вода през структурни неизправности, но също така и недостатъчно отделяне на влага от вътрешността на къщата поради неправилно проветряване или нагряване. Едно нормално четиричленно семейство генерира около 20 литра водни пари на ден. Затова е важно в интериора е да се поддържа оптимална влажност в порядъка между 40 и 60%.

Insert title

клима продукти
Продукти Клима

Мазилките и шпакловките Баумит Клима за вътрешно приложение оптимално регулират влагата и абсорбират миризмата и вредните вещества.

научете повече
изследователски парк Вива
Проверено посредством изследвания

Научноизследователския парк на Баумит Вива сравнява строителните материали и изследва тяхното въздействие върху обитателите на къщата.

научете повече
здравословни строителни материали
Модерната технология и традиционните материали

Добре изолираните сгради имат предимства и недостатъци. Модерните сгради поставят по-високи изисквания към строителните материали, отколкото преди.

още
варова мазилка КлимаУайт
Естествено бяла варова мазилка Баумит КлимаУайт

Продуктът Баумит КлимаУайт е олекотена, естествено бяла мазилка на варова основа, създадена със специфична зърнометрична крива, която оптимизира порьозността.

още

Как температурата влияе върху комфорта

зона на комфорт

Всеки изпитва топлинен комфорт при различни условия. Някои харесват по-хладните стаи, други се чувстват по-приятно в по-топла среда. Въпреки това трябва да се придържаме към определени принципи. За жилищни помещения и бани се препоръчва по-висока температура до 23 °C, а за спални температура до 18 °C . Също така е важно да не се получават твърде големи температурни разлики между вътрешния въздух и температурата на стените или в долните и горните части на помещението. Разликата не трябва да е по-голяма от 4 °C.

Защо днес е по-различно в сравнение с миналото?

В днешно време, заради изискването за постигане на максимална енергийна ефективност, сградите се строят все по-плътни. Със запазването на топлината в жилището, обаче, в него остават и вещества, които са опасни за здравето. Днес модерните сгради имат една доста по-плътна фасадна обвивка в сравнение с преди - отлично уплътнени прозорци, входни врати и други фасадни отвори. Така, обменът на вътрешен въздух с външен е често около 10 пъти по-малък в сравнение с този в старите сгради.

вътрешен въздух

Кое ни пречи да обитаваме здравословно?

Уплътняването на фасадите при съвременното строителство води до по-високи концентрации на вредни вещества във вътрешния въздух. На този проблем може да се помогне чрез достатъчно проветрение на помещенията. Много от вредните емисии, обаче, остават незабелязани от нашето обоняние и могат да доведат до здравословни проблеми. Това може да се избегне, като се влагат постоянно изпитвани по отношение на здравословност за обитаване строителни продукти, подови настилки, врати и мебели.

Екологично не винаги означава здравословно!
Важно е да се знае, че екологичните строителни продукти също могат да излъчват органични съединения, които да доведат до здравословни проблеми.

Какво означава чист въздух?

Както и при други вещества, въздухът се състои от отделни молекули. Молекулите могат да имат отрицателни или положителни йони. Колкото повече отрицателни йони се съдържат във въздуха, толкова по-свеж е той. Въздухът, обогатен по този начин, подпомага окисляването на кръвта и подобрява функциите на органите и по-доброто изгаряне на хранителните вещества. Чувствате се по-добре и по-активни. По-високото съдържание на добри йони във въздуха се подпомага от чист въздух без съдържание на вредни вещества. Затова не забравяйте за правилното и често проветрение, както и за внимателния избор на материали за интериора.

щастливо семейство

Нараства значението на избора на строителни материали

Вложените в сградата строителни материали и продукти са с определящо въздействие върху вътрешния климат и околна среда. Отделяните от тях замърсители на вътрешния въздух в миналото са могли относително бързо да бъдат заменени чрез проветрението, което се е осигурявало чрез „неплътния” начин на строителство. Тъй като при днешното „плътно” строителство това е невъзможно, решението се състои в използване на строителни материали, които да отделят минимални количества вредни вещества. Към това може да добавим влагането на паропропускливи ограждащи фасадни елементи и системи, които да дават възможност за отвеждане на част от влагата във вътрешния въздух навън. Тези решения са валидни както за ново строителство, така също и при саниране на стари сгради. Освен на влаганите строителни материали, специално внимание трябва да се отдели и на новата мебелировка в помещенията.