Баумит и здравословното обитаване

Здравословно обитаване

„Ние искаме всички хора да живеят здравословно, енергоефективно и красиво.“

да живеем здравословно, енергоефективно и красиво

Така гласи визията на Баумит. От 25 години Баумит се занимава с темата „Здравословен живот“ и излиза на пазара с множество иновативни продукти. В процеса на интензивни проучвания стана ясно, че все още съществуват много малко, осланящи се на науката твърдения, за влиянието на строителните материали върху здравето и комфорта на обитаване. Затова през 2015 г. Баумит стартира единствения в Европа изследователски парк ВИВА.

Нашето здраве се осланя на познатите ни три неща: храна, движение и жизнена среда. Подобрявайки всяко едно, ние подобряваме нашето здравословно състояние. Нашият начин на живот е непосредствено обвързан с нашето жилищно пространство. Затова правилният начин на строителство и добре подбраните строителни материали позволяват да бъде осъществена оптималната грижа за здравето ни.

Ние прекарваме по-голямата част от своя живот в затворени пространства. За да се чувства тялото ни добре, върху него влияят фактори като комфортна температура в помещенията, влажност на въздуха, качество на въздуха и др. Затова тези жизнени пространства са толкова значими за нашето здраве.

Да строим здравословно

Истинското качество на здравословните строителни материали се показва тогава, когато започнем да обитаваме дадено пространство. Защото 90% от времето ние прекарваме в затворени помещения. Пътят е много лесен: Този, който строи здравословно, полага основите на здравословния начин на живот, т.е. той може да обитава здравословно.

Да обитаваме здравословно

Изолирана къща, регулиращи климата в помещението стени и вече се чувстваме прекрасно и можем да обитаваме красива и чиста среда релаксиращо и здравословно.

Да живеем здравословно

В нашите забързани времена, които се отличават с непрекъснати професионални предизвикателства, жилищните помещения все повече се превръщат в помещения за почивка и зареждане с нова енергия.

клима

Вътрешен климат и здраве

Понятието „вътрешен климат“ описва взаимодействието на различни фактори, които влияят на вътрешните помещения и които могат да въздействат върху качеството на живот, комфорта и впоследствие също и върху здравето на хората. Ето кои са най-важните:

1. Температура

Колко топло или студено ни е в дадено помещение зависи от това как възприемаме температурата, която се определя от два фактора: температура на въздуха и повърхностите.

2. Влажност на въздуха

За да се почувства човек приятно във вътрешните помещения, освен подходяща температура му е нужна и правилна влажност на въздуха. Като приятна ние чувстваме относителна влажност на въздуха между 40% и 60%.

3. Мухъл

Твърде високата влажност на въздуха може да доведе до образуване на мухъл в помещенията. Това увеличава риска от заболяване на дихателните пътища, довежда до инфекции и може да отключи алергии. Мухълът принадлежи към най-опасните фактори в жилището, влияещи върху здравето на човека.

4. Шум

Под шум се разбират пречещи и натоварващи звуци. Шумът е един от най-силните стресови фактори, които се отразяват на чувството ни за комфорт и процесите на възстановяване.

5. Емисии

Множество източници посредством своите емисии на вредни вещества могат трайно да повлияят върху качеството на вътрешния въздух. Към тях спадат строителните продукти, мебелите и други предмети от обзавеждането, които обикновено постоянно освобождават химически вещества (ЛОС).

6. Миризми

Нежеланите миризми, които се причиняват от строителните материали, са не само дразнещи, но и могат в най-лошия случай да доведат до главоболие, умора и дразнения.

7. Светлина

Важно значение за здравето и позитивната ни нагласа имат светлите жилищни помещения.

здравословен живот с БаумитСлед две години интензивни проучвания, през които бяха анализирани и оценени 5 милиона данни в изследователския парк Вива на Баумит, стана ясно: Начинът на строителство и строителните материали имат забележително влияние върху здравето и качеството на живот.

Независимо на какво архитектурно решение за Вашата къща сте се спрели, всички постройки имат едно нещо общо – добра изолация, вътрешна конструкция и интериорни стени. Върху доброто съчетание на тези три основни стълба се гради и здравословното обитаване.

ПЪРВО ИЗОЛИРАЙТЕ – ЗА ЗАЩИТА И УЮТ

Добрата топлоизолация осигурява не само значителен принос към енергийната ефективност на Вашата сграда, но се грижи през зимата за приятно топли, а през лятото за приятно прохладни стени. Жилищното помещение се превръща в уютен оазис без въздушни течения. Вие живеете по-приятно и здравословно.

СОЛИДНОТО Е ВАЖНО – ЗА СИГУРНОСТ И КОМФОРТ

Масивните стени, както и масивните тавани и подове могат, благодарение на това, че са защитени от добрата си топлоизолация, да акумулират топлината през зимата и прохладата през лятото. Колкото повече маса, толкова по-добре действа този акумулатор и толкова по-стабилен, приятен и здравословен е вътрешният климат.

ЦЕННОСТИТЕ НА ИНТЕРИОРА - ЕСТЕСТВЕНО И ЗДРАВОСЛОВНО ОБИТАВАНЕ

Една добра минерална мазилкова система може да буферира точно с първите си няколко сантиметра пиковете на влагата, като ги поема и впоследствие ги отдава. По такъв начин влагата в помещението остава постоянна, а това е основна предпоставка за здравословен вътрешен климат.

изследователски парк Вива

В поредица от статии, ние ще Ви запознаем в бъдеще с темата за здравословния начин на живот от гледна точка на строителството и строителните материали, и то подкрепена с доказателствата на изследователския парк Вива на Баумит.