star_border

Баумит Класико
благородна мазилка

  • за защита и оформяне на фасади
  • паропопусклива
  • лесна за преработка

Благородната мазилка Баумит Класико представлява суха, фабрично приготвена смес за получаване на пердашена структура върху фасадата. Може да се прилага външно и вътрешно както ръчно, така и с подходяща машина. Баумит Класико е устойчива на атмосферни влияния, сравнително водоотблъскваща и паропропусклива. Слабо задържа замърсяванията, негорима е и лесна за преработка.

суха фасадна мазилка

В състава на Баумит Класико влизат хидpатна ваp, бял цимент, мpамоpни пясъци и добавки, благодарение на които мазилката показва добри дифузионни свойства. Максималната зърнометрия е 2 мм. На обекта сухата смес се свързва хидравлично с направната вода и така мазилката придобива работна консистенция. Като всяка благородна мазилка, Баумит Класико набира якост от една страна по физичен път чрез отдаването на влага, а от друга по химичен път чрез хидратацията и карбонизацията. Тъй като по принцип благородните мазилки не са водоплътни, Баумит Класико се произвежда със специална добавка за хидрофобност.

Най-важното е в рамките на една фасада да се работи от ръб до ръб без прекъсване. За подобряване на сцеплението се препоръчва грундиране с Баумит УниПраймер. Тъй като мазилката е суха, е възможно да се получи разлика в работната консистенция на отделните торби. За да се избегне това, е необходимо количествата, получени от няколко смесвания, да се съберат в по-голямо корито и да се разбъркат още веднъж на ръка. Допустимо е и допълнително добавяне на 1-2 л вода на торба за получаване на желаната гъстота. Препоръчва се също, доставките от нови партидни номера да се примесват с предишните.

Така разбърканата Баумит Класико се нахвърля върху стената с мистрия, изтегля се с маламашка или се нанася с подходяща машина. Заглажда се и се пердаши в желаната структура. По време на пердашенето мазилката не трябва да се мокри, тъй като има опасност от поява на петна. За да се постигне равномерно поемане на влагата се препоръчва полагане на две ръце. Ако се нанася върху топлоизолационни мазилки, минималната дебелина на Баумит Класико трябва да бъде 5 мм. Температурите на основата и въздуха по време на нанасяне и съхнене, както и попиващата способност на основата, също влияят на крайния резултат и могат да доведат до неравномерен цвят на мазилката. Това може да се подобри с нанасяне на егализираща боя.