Модата в цветовете: Днес & утре
star_border

Модата в цветовете: Днес & утре

Изборът на фасадни мазилки и бои определя в голяма степен устойчивостта на атмосферни въздействия на сградата, разходите за поддръжка и не на последно място и жилищния комфорт на обитателите за много години напред. Най-общо се смята, че фасадите имат минимален живот от около 30 години. Съответно една цветова концепция за фасада трябва да се планира с мисълта да бъде актуална много години. Също така при това планиране трябва да се взема предвид и времето, което става все по-екстремно – от силни горещини до градушки и проливни дъждове.

Красиви землисти нюанси

Вили ШпанрингВилфрид Шпанринг, наричан още „г-н Колор“, ръководител на консултантския център по цветовете на Баумит обяснява актуалните модни тенденции при цветовете така: „Важно е да се изберат такива цветове и пигменти, които са извънредно устойчиви на светлина и атмосферни влияния. Затова днес се търсят най-вече такива тонове, които съдържат в себе си земни пигменти, напр. умбра или кал. Ярките, чистите цветове се замърсяват лесно. Освен това проектантите се отказват и от така обичаните в миналото комбинации сиво-червено, защото червеното много лесно избледнява. Всъщност както синьото, така и сивото се замърсяват лесно. По-скоро наподобяващите кал землисти тонове въздействат най-общо като по-топли и подканващи. Акценти се получават с „colour-in-itself contrast“ (контраст на цвета сам по себе си), например с нюансите на бялото.“ Това споделя професионалистът по цветовете.  Нека сега да проследим модните тенденции в цветовете в средносрочен и дългосрочен аспект.

Най-общо можем да кажем: Цветовите тенденции днес не трябва да излизат от мода  утре. При фасадните цветове сърцето и разумът трябва да реагират в еднаква степен, а тенденцията към използване на землистите тонове може да предложи и за сърцето и за разума по нещо. Така ще бъде постигната красота и дълготрайност.

Цветовите тенденции в детайл...

Тенденции в структурата - ръжда

Повърхности, които изглеждат все едно са носили на гърба си няколко десетилетия и сякаш биха могли да разкажат за предполагаемо индустриално минало, се вписват перфектно в „индустриалната тенденция“ на настоящето. Фронталните повърхности, които още нови изглеждат като вече изхабени, само могат да спечелят от това с течение на времето. Да живее патината!

ръжда
мазилка с металик

Тенденции в структурата - метал

Не трябва да сте фен на хеви метъла, за да обичате металическото. Лъскавина и отблясъци – да моля, но трябва да бъдат благородни.  Повърхностите започват да живеят, независимо дали се отнася до металически устни, ръчни чанти или тапети. Също и къщите обичат да бъдат опаковани в благородни метали и и умело играят с настроенията на светлината през съответното време на деня.

Тенденции в структурата - дърво

Не трябва винаги да бъде истинско дърво, за да ти се стопли душата. Баумит КреативТоп, положен в оптика дърво, може да направи така, че да изпъкнат определени части от фасадата.

визия дърво
визия бетон

Тенденции във визията - бетон

Голи бетонови повърхности или такива, които само така изглеждат, попадат все по-често в комбинация с благородното бяло на съвременните сгради. Но интериорите също се възползват от уютната комбинация на дърво и бетон.

Тенденция в цветовете -  мока

Добро утро на чаша хубаво кафе мока в рустикална селска къща или на терасата на вила с модерна архитектура. Този топъл „съдържащ кофеин“ тон също следва модата „назад към природата“. Юта, вълна, кожа и тъмни дървесни тонове  хармонират перфектно с цвят мока във всички негови нюанси.

цвят мока

Тенденция в цветовете -  кал

Най-после ни е разрешено отново да правим това, което в детството ни е доставяло най-голямо удоволствие: хубаво да се отъркаляме „в калта“. Топлият домашен цвят се предлага в много естествени материали, били те кожа, лицева кожа, дърво или деликатно зърнест камък. Възможните комбинации са безкрайно много, също така и сребърните метали се съчетават много добре с актуалните земни тонове. Модерната архитектура обича топлите „кални“ нюанси. Така например е възможно да създадете индивидуалност на големи жилищни комплекси, като градирате цветните полета. Веднага ще Ви обземе чувството на сигурност и завръщане вкъщи.

Тенденция в цветовете -  таупе

Това име на цвят идва от френския език, отнася  се за къртица и обрисува сиво-кафявия цвят на нейната козина. Приглушен тон, който се комбинира чудесно с масивно дърво, камък и клинкер и топли метали като месинг или злато. Таупе се чувства също толкова у дома в класическите стари сгради, колкото и в съвременна обстановка. Особено съвременната кубична архитектура може да бъде отлично подчертана с таупе-тонове.

къща в цвят таупе