Мазилка НанопорТоп - самопочистваща се и с ниска склоност към замърсяване
star_border

С нанотехнологиите постигаме трайно чиста фасада

  • За дълготрайно почистване на нови и стари фасади
  • Проверено чрез опита ни през годините
  • Защита срещу микроорганизми на физичен принцип

При избора на фасадна мазилка трябва да вземем предвид много други неща освен цената. Най-важните параметри са дългосрочната устойчивост и дълготрайната чистота на фасадата.

Дълготрайна чистота

иновационен център ВопфингФасадата на сградата не само трябва да защитава от студ, шум и влага, но също така трябва да отговаря на естетическите и оптичните изисквания. Фасадата на сградата имитира функциите на кожата, която е постоянно изложена на натоварване с различни ефекти от външната среда, от чието влияние рано или късно настъпва нейното замърсяване.
С проекта „Чисто повърхностно третиране“ Баумит стигна до размерите на човешкия косъм, което означава, че навлязохме в областта на най-малките частици - атоми и молекули. Основните елементи на тази технология са наночастиците (всяка с размер по-малък от 100 nm). Целевата конструкция на материалите на атомно ниво, както и използването на специални ефекти, които се случват в толкова малък мащаб, разкриват многобройни нови възможности почти във всички области на природните науки, като напр. енергетика, ИТ, медицина или фармация. Нанотехнологиите също така позволяват разработването на нови строителни материали и подобряване на вече съществуващите. Наночастиците са невидими за просто око, но виждаме доказателства за тяхното внедряване под формата на нови, по-ефективни и по-трайни решения, които все повече и повече се използват и в строителната практика.

Нанотехнология

Нанотехнологиите се занимават със създаването, изследването и внедряването на изключително малки структури. Думата „нано“ произлиза от гръцката дума „джудже“. Експертите и медиите посочват нанотехнологията като ключова технология на 21-ви век. Мотото на нанотехнологиите е не „по-високо и по напред“, а „все по-малко и по-бързо“.

Един нанометър (nm = 1 милионна част от милиметъра) съответства на около една десетохилядна от дебелината на човешкия косъм или погледнато по друг начин, това е светът на най-малките частици - атоми и молекули. Основните елементи на тази технология са наночастиците (всяка с размер  по-малък от 100 nm). Целевият дизайн на материалите на атомно ниво, както и използването на специални явления, които се срещат в този малък мащаб, откриват много нови възможности почти във всички области на природните науки като енергетика, околна среда, ИТ, медицина, фармация и др. Нанотехнологиите също така позволяват разработването на нови строителни материали и усъвършенстването на вече съществуващите материали. Наночастиците не могат да се видят, но ние можем да регистрираме проявите на тяхното действие под формата на нови, по-качествени, по-ефективни и по-трайни решения, които все по-често се използват в строителната практика.

повърхност мазилка под микроскоп

Структурираната повърхност на обикновената мазилка създава условия за задържане на прах, който е хранително вещество за различни видове микроорганизми..

повърхност нанопор мазилка под микроскоп

Микроскопично гладката повърхност предпазва фасадата от замърсяване и е първата предпоставка за поддържане на повърхността чиста.

Повърхността на Баумит НанопорТоп (Baumit Nanopor Top) е микроскопично гладка и има така наречената „нанопореста“ структура. Тези нанопори са твърде малки за малки органични и неорганични замърсители, които поради тази причина не могат да се „утаят“ здраво върху повърхността. Освен това, ниският електростатичен заряд не привлича примеси и по този начин позволява на фасадата да устои по-ефективно на замърсяването. Благодарение на природните сили (вятър, дъжд, сняг, въздействие на ултравиолетови лъчи и топлинни промени) се получава отделяне на замърсители от фасадата. Благодарение на способността за самопочистване, фасадата остава естествено чиста и постоянно красива.

Нанопор под микроскоп

Мазилките с висока степен на водоотблъскване използват ефекта на силно повърхностно напрежение във водната капка, която във формата на малка топка има минимален контакт с повърхността на мазилката. Фасадата се измива с бързо разплискваща се вода, но не и на местата, където не достигат дъждовните капки - под балкони, корнизи и издадени конструкции.

Баумит НанопорТоп (Baumit Nanopor Top), благодарение на тънкия си хидрофилен слой върху повърхността на мазилката, работи на изцяло нов принцип. Той съдържа нанопори, които абсорбират влагата и понижават повърхностното напрежение в капката вода. Тази вода прониква в горния слой на мазилката и при многократно изпарение оказва натиск върху замърсителите,  уловени върху мазилката. Нанопорите са активни при оптимален режим на влажност на въздуха, а не само при контакт с дъждовна вода.

водна капка при стандартна мазилка

Водна капка върху водоотблъскваща повърхност при стандартна мазилка

водна капка върху нанопор

Водна капка върху хидрофилната повърхност на Баумит НанопорТоп (Baumit NanoporTop)

Мазилка Баумит НанопорТоп

мазилка НанопорТоп

Самопочистващо се, минерално, с висока паропропускливост, устойчиво на замърсяване, готово за полагане външно крайно покритие. Подходящо за всички топлоизолационни системи.

Боя Баумит НанопорКолор

боя НанопорКолор

Самопочистваща се боя на силикатна основа с висока паропропускливост и устойчива на замърсяване. 

Грунд Баумит УниПраймер

грунд УниПраймер

Предварителен грунд за минерални и пастообразни декоративни мазилки. Използва се за уеднаквяване на попиващата способност и като свързващ мост за последващо покритие.

Инвестиция за бъдещето

След десетилетие на разработки, Баумит създаде висококачествени, трайни фасадни системи с дълъг живот. Въпреки това, върху фасадите непрекъснато се натрупват замърсяващи агенти, а атмосферните влияния променят външния ѝ вид през годините. За поддържане на външния вид на сградата е необходимо след няколко години фасадата да бъде реновирана, т.е. да се положи нова боя, която, разбира се, носи със себе си съответните разходи (материал, работа, скеле).

Благодарение на изключителните свойства на Баумит НанопорТоп (Baumit Nanopor Top), фасадата остава приблизително два пъти по-чиста и красива, като се пестят разходи за поддръжка и нови покрития. При обновяване на фасадите, боята Баумит НанопорКолор (Baumit NanoporColor) е идеалното решение за възстановяване на повърхността на по-стари топлоизолационни системи и мазилки, особено при повърхностно замърсяване с микроорганизми.