star_border

Структури

видове структури на пастообразни фасадни мазилки

Отмина времето, когато мазилката изпълняваше само функцията на основа за боя или тапет. Собствениците на съвременните сгради, архитектите и дизайнерите поставят все по-големи изисквания към визуалния облик на жизнената и работната среда. Текстурата, видът и цветът трябва да съответстват  на цялостния начин на живот. Почти всичко е възможно: фините зърнометрии изразяват дискретност, докато едрите придават определен рустикален чар, но във всички случаи и двата вида трябва да са комбинирани с интересна цветова схема.

Драскана структура

Драсканата структура се създава с помощта на точни количества от мраморни зърна с максимални размери 1,5, 2,0 и 3,0 мм. Така нареченото водещо зърно формира основата за получаване на равномерна повърхност. Този вид мазилка използва гру-бо начупени структурни зърна. Нанася се в дебелина равна на големината на водещото зърно и се пердаши с маламашка. Зърната се разпределят равномерно и създават гладка, равна повърхност. Тази мазилка е най-лесно приложима, тъй като структурата може да бъде трудно нарушена от движение-то на маламашката.

мазилка драскана структура 1,5

Драскана структура К1,5 мм

мазилка драскана структура к2

Драскана структура К2 мм

мазилка драскана структура к3

Драскана структура К3 мм

Влачена структура

По-големите зърна в сместа определят об-щата дебелина и дълбочината на жлебовете в мазилката. В зависимост от използваната техника мазилката може да бъде изпълнена с напречни, надлъжни и кръгови движения. Влачената мазилка е пердашена мазилка, но структороопределящото зърно е кръгло и каналчетата се получават чрез провла-чване. Мазилката се полага в дебелина равна на едрината на зърното и след това се структурира с помощта на маламашка.

Движенията на маламашката придвижват структуриращите камъчета върху основата, създавайки малки каналчета. Чрез движения в различни посоки - на кръгове, вертикално, хоризонтално или смесено, се получава влачената структура. Колкото по-точни са движенията на маламашката, толкова по-равномерна се получава структурата. Ако няколко човека извършват структуриране на една и съща фасада, е важно предварително да съгласуват движенията си в една посока, за да се избегнат различно изглеждащи структури върху една и съща стена.

мазилка влачена структура 2R

Влачена структура 2 мм

мазилка влачена структура 3 мм

Влачена структура 3 мм

Съвет на експерта

Баумит препоръчва минимален размер на зърното от 2,0 мм. Предимствата са очевидни - колкото по-дебело е фасадното покритие, толкова по-добре то ще защитава сградата от влиянията на околната среда като топлина, дъжд и градушка. По-големите размери на зърното, като например 2,0 или 3,0 мм, увеличават дебелината на слоя и с това дълготрайността на фасадата.

Творчество без граници

Помислете креативно и визуализирайте всякакви възможни текстури с помощта на моделиращата се мазилка Баумит КреативТоп. Баумит КреативТоп  е готова за употреба, усилена със силикон моделираща се мазилка, която предлага пълна дизайнерска свобода.