Баумит МултиРенова и Баумит МултиУайт за нов живот на фасадите
star_border

За нов живот на фасадите

с Баумит МултиРенова и Баумит МултиУайт

инж. Огнян Цонков автор инж. Огнян Цонков

Преди доста години стартира държавна програма, наречена „Красива България“. Тогава много от сградите се реновираха с материали Баумит.  Как беше в началото? Очукваха се подкожушените участъци и се изкърпваха със стандартен хастар. Отгоре всичко се шпакловаше с Баумит ПутцШпахтел, на отделни участъци армиран със стъклотекстилна мрежа. Като крайно покритие се прилагаше боята СиликатКолор или СиликонКолор. Така бяха реновирани фасадите на много знакови сгради - Народното събрание, Художествената академия, Факултета по фармация в София,  почти цялата улица Александровска в Русе и доста от обекти в градовете Пловдив, Велико Търново, Варна, Бургас и др.

Факултет по фармация

Факултет по фармация
гр. София, 2003 г.

Чохаджиева къща в гр. Пловдив

Чохаджиева къща
гр. Пловдив, 2004 г.

Регионална библиотека в гр. Сливен

Регионална библиотека "Сава Доброплодни", гр. Сливен, 2004 г.

ул. Александровска в гр. Русе

ул. Александровска в гр. Русе, 2005 г.

МултиРеноваДнес продуктът ПутцШпахтел е с нова подобрена формула и се казва Баумит МултиРенова. Той представлява тънкослойна мазилка и шпакловка в едно  на варо-циментова основа, подходящ е за вътрешно и външно приложение. Продуктът съдържа добавки за подобряване на сцеплението и може да се преработва ръчно и машинно.

Приложение на Баумит МултиРенова

Баумит МултиРенова има разнообразни приложения, което личи и от името му:

  • Подходящ е като изравнителен слой върху грапава и неравна варо-циментова, санираща или топлоизолационна мазилка, преди нанасяне на структурни мазилки или бои;

  • Може да се нанася върху бетонни повърхности;

  • Може да се армира със стъклотекстилна мрежа Баумит СтарТекс;

  • Може да се прилага и при стенно отопление;

  • Особено подходящ е за нанасяне като финишен слой върху всички Баумит ръчни и машинни варо-циментови мазилки – MPI 25, Примо 2, Пума. Нанасянето става в същия или най-късно на следващия ден, след като хастарният слой е набрал достатъчна якост.

Предварително внимаваме за качеството на основата.

Тя трябва да бъде чиста, суха, да не е замръзнала, обезпрашена, да не е водоотблъскваща, да няма изсолявания, да е с необходимата носимоспособност и без ронещи се частици. Бетонови части и/или добре изсъхнали хастарни варо-циментови ръчни и/или машинни мазилки се грундират предварително с неразреден Баумит Грунд. Грундът съхне 15-20 мин.

Как се смесва Баумит МултиРенова?

Баумит МултиРенова се изсипва и разбърква в кофа с питейна вода посредством бавнооборотен строителен миксер. Оставя се да престои около 5 минути и още веднъж се разбърква. Смесването може да се извършва и в смесител с непрекъснато действие. За по-големи обекти Баумит МултиРенова може да се нанася с всички мазилкополагащи машини – PFT, Putzmeister, m-tec и др.

Кои са оптималните условия за преработка?

Температурата на въздуха, материала и основата при полагането и в процеса на съхнене трябва да бъде над +5°С.

Как се преработва МултиРенова?

Най-добра визия на Баумит МултиРенова се получава когато нанасянето се извърши на две ръце. Първият слой се нанася с метална маламашка. Изчаква се леко да дръпне. Прави се пръстова проба, при която материалът на стената не трябва да лепне. Нанася се вторият слой, който се изпердашва с мокра маламашка с микропореста гъба. При необходимост стената се омокря с вода посредством пулверизатор. Винаги се работи от ръб до ръб, без прекъсване, а при външно полагане откъм сенчестата страна на сградата. Положен по този начин Баумит МултиРенова дава перфектна рустикална визия, готов за полагане на крайни покрития.

полагане шпакловка
пердашене на шпакловка МултиРенова

Как да завършим стената?

Като крайни покрития върху Баумит МултиРенова могат да се нанесат всички видове Баумит пастобразни мазилки и Баумит бои, както екстериорни така и интериорни. Преди това шпакловката трябва да съхне поне 5 дни, за да се осигури добро сцепление с мазилките, съответно да не избият петна по повърхността на боите.

Преди няколко години имаше доста градушки и много фасади бяха обрушени. За наша радост и гордост върху нито една Баумит фасада нямаше поражения. Тогава специалистите на Баумит създадоха нов продукт от серията Мулти – Баумит МултиУайт.

градушка

МулитУайтБаумит МултиУайт

Продуктите Мулти са с разнообразни предназначения за реновиране. Баумит МултиУайт бе разработен специално за обрушени фасади и/или такива с микропукнатини. Той се явява като надграждане на добре познатия ни Баумит МултиРенова. С него могат да се реновират както сгради с фасадна изолация, така и сгради без изолация. Продуктът е приложим както за вътре, така и за вън.

Какви са разликите при Баумит МултиУайт?

Основните са:

  • Той е на база бял цимент, което съкращава времето на съхнене преди полагане на крайното покритие на 3 дни;

  • Продуктът е обемно армиран с полипропиленови фибри, които премостват микропукнатини;

  • Дава възможност за площно армиране със стъклотекстилна мрежа Баумит СтарТекс, както директно върху топлоизолационни плочи от EPS, така и върху обрушени  фасади;

  • След изпедашване с микропореста маламашка, визията е аналогична с тази на Баумит МултиРенова – основа готова за боя;

  • Наличието на фибри, допълнително армиращи фасадата, позволява крайното покритие върху топлоизолирана фасада освен структурна мазилка да бъде и фасадна боя.

Как се преработва МултиУайт?

Баумит МултиУайт се смесва и преработва аналогично на Баумит МултиРенова.

добавяне на вода
добавяне на шпакловката
разбъркване на сместа
МултиУайт полагане
интегриране на стъклотекстилна мрежа
изпердашване на повърхността

Баумит МултиРенова и Баумит МултиУайт са два продукта с достатъчно фина зърнометрия – 0,6 мм. Правилното им прилагане, в комбинация с подходящи крайни покрития, възвръща предишния блясък на фасадите, осигурявайки им дълготрайност и устойчивост.