Реновиране на фасада замърсена с водорасли
star_border

Реновиране на фасада замърсена с водорасли

Развитието на  водорасли и гъбички разваля външния вид на всяка фасада. Ще Ви дадем съвет как да се избавите от водораслите върху фасадата само в 2 прости стъпки.

Защо се появяват водорасли върху фасадата?

Водораслите са микроорганизми, които се нуждаят от светлина, хранителни вещества, нормална температура и влажност. Образуването на водорасли и гъбички по фасадата се повлиява главно от водата и влагата. Повишената влажност на въздуха, проливните дъждове, покачването на влагата на мазилката, недостатъците в строителството (течове) и кондензиращата вода са основни причини за появата на водорасли и гъби по фасадата.
Фасадите, които са близо до гори, гъста растителност, реки, езера или в долините и низините с по-малко слънчева светлина също са по-податливи. В тези случаи е необходимо да се вземе предвид архитектурата на обекта, ориентацията и правилният избор на мазилка или топлоизолационна система, включително повърхностната обработка.
Фасадата трябва да се обработва редовно (измиване, проверка на водопроводни елементи, боядисване и др.). Но какво можем да направим, ако фасадата все още е замърсена с водорасли?

2 стъпки за нова фасада

Преди да нанесете нов слой, нанесете специален слой Баумит ФунгоФлуид (Baumit FungoFluid) върху мазилката и след това нанесете нова висококачествена фасадна боя.

Стъпка 1

нанесете ФунгоФлуид

Нанесете специалното покритие Баумит ФунгоФлуид (Baumit FungoFluid) върху мазилката, оставете го да подейства и почистете фасадата.

Стъпка 2

боядисване с НанопорКолор

Накрая, приложете нова фасадна боя Баумит НанопорКолор (Baumit NanoporColor) или СтарКолор (StarColor), които са идеални върху по-устойчиви водорасли.

Инструкции стъпка по стъпка

1. От какво се нуждаете?

Материали за почистване на фасадата

Ще се нуждаете от специален разтвор Баумит ФунгоФлуид (Baumit FungoFluid), спрей или четка за боядисване, твърда четка, съд за разбъркване, фасаден валяк или уред за машинно боядисване.

Фасадата трябва да се провери и за други недостатъци (липсващи, ронещи се мазилки и т.н.), които е необходимо да бъдат отстранени: 

2. Нанасяне на продукта

Нанасяне на ФунгоФлуид

Нанесете Баумит ФунгоФлуид (Baumit FungoFluid) върху мръсната фасада със спрей, валяк или четка за боя и оставете продукта да подейства минимум 12 часа. Тази стъпка е важна за предотвратяване на заразяването на околната среда с живи микроорганизми по време на следващите стъпки, където те биха могли допълнително да замърсят вече обработената фасада.

3. Почистване на фасадата

Почистване на фасадата

Механично отстранете замърсяванията и микроорганизмите от повърхността и внимателно почистете фасадата с вода под налягане. Изхвърлете отпадъците.

4. Нанасяне на продукта

Нанасяне на продукта

Оставете повърхността на фасадата да изсъхне и нанесете Баумит ФунгоФлуид (Baumit FungoFluid) - разтвор с алгицидни и  фунгицидни свойства, върху мазилката 1 - 2 пъти.

5. Нова фасадна боя

Нанасяне на боя

На чистата фасада нанесете два слоя висококачествена фасадна боя. Първото покритие се нанася разредено с 10-15% вода. След прекъсване от минимум 12 часа, нанесете 1 до 2 слоя фасадна боя според нуждите. Направете прекъсване от минимум 4 часа между полагане на всеки слой.

6. Машинно боядисване

Машинно боядисване

Фасадната боя Баумит може да се нанася и машинно. Позволява бързо и равномерно нанасяне на фасадната боя за кратък период от време, дори върху големи еднородни повърхности.

Баумит продукти

Видео