СановаПраймер – заздравяващият грунд
star_border

Баумит СановаПраймер – заздравяващият грунд

д-р инж. Красимир Делов автор: д-р инж. Красимир Делов

В тази статия ще ви разкажа за грунд, който намира широко приложение при саниране на стари сгради.

Баумит СановаПраймер е грунд на силикатна основа за вътрешно и външно приложение. Неговото предназначение е да служи като:

  • грунд и разредител на силикатната боя Баумит СановаКолор 
  • грунд за заздравяване на ронливи варови мазилки и бои, варо-циментови и циментови мазилки и бетон, както и на стари, но с добро сцепление към основата силикатни и органичносвързващи бои и мазилки. Грундът се използва най-вече в Баумит Санова мазилкови системи при исторически обекти и паметници на културата.  
  • условно приложим е за заздравяване гипсови мазилки, като се изисква задължително тестване върху основата.

Какви са предимствата на Баумит СановаПраймер?

  • Грундът е силно паропропусклив;

  • Не образува повърхностен филм;

  • Изравнява водопопиването на основата;

  • Има добро заздравяващо действие върху повърхностите;

  • Има алкална реакция (pH≈11), което възпрепятства образуването на мухъл и плесени по естествен път.

СановаПраймер

Какъв е разходът?

Баумит СановаПраймер е в туби по 10 л. Средният му разход, в зависимост от приложението, е ок. 0,200 л/м2, т.е. с една туба могат да се обработят ок. 50 м2.

Как се прилага?

При употребата му като грунд преди Баумит СановаКолор, той се разбърква добре с бавнооборотна бъркалка, като в зависимост от свойствата на основата и водопопиваемостта й може да се разрежда с вода в съотношение до максимум 1:1. Грундът се нанася равномерно посредством валяк (с агнешка кожа) или четка. При много различно поведение на водопопиване или при високи температури се препоръчва двукратно грундиране. След всяка ръка се изчаква технологично време за съхнене на грунда ок. 6–12 часа.

При използването му като разредител на Баумит СановаКолор, за първата ръка към боята се добавят около 20%, а към втората ръка до около 10% Баумит СановаПраймер.

Когато се прилага за заздравяване на слаби минерални, въздушно сухи мазилки, грундът се нанася неразреден, богато, до насищане на основата, с помощта на познатите техники за изпръскване с бояджийска, включително „еърлес“ (безвъздушна, без компресор) машина. При по-малки площи нанасянето може да става с четка.

нанасяне на грунд СановаПраймер с четка

Кога да положим последващите покрития?

След ок. 24 часа, когато Баумит СановаПраймер е започнал да образува нова скелетна структура между частиците на грундираната повърхност, могат да се нанасят последващи Баумит покрития (мазилки и бои).

Когато предвижданите крайни покрития са с малка паропропускливост (например Баумит ПураКолор, СтарКолор, ГранпорКолор), преди нанасянето им е необходимо изчакване на по-дълго технологично време след грундиране, от около 5 дни.

Температурата на въздуха, материала и основата по време на нанасянето и свързването на материала трябва да бъде над +8°C, но и не по-висока от +30°C.

Baumit SanovaPrimer

Баумит СановаПраймер

силикатен грунд и заздравител на ронещи се минерални мазилки

Баумит СановаПраймер е грунд без разтворител и други летливи органични съединения и EMICODE го класифицира с най-високия си клас „EC 1 Plus“.

emicode