Машинно полагане на гипсова шпакловка Баумит ФиноБело
star_border

Машинно полагане на гипсова шпакловка Баумит ФиноБело

инж. Красимир Делов автор: д-р инж. Красимир Делов

Гладкостта на положените върху вътрешните стени на помещенията мазилки се постига с материали за шпакловане. Върху гипсовите, както и върху варо-циментовите мазилки могат да се полагат шпакловки на гипсова основа. Баумит България предлага такива материали в продуктовата си програма, а именно Баумит ФиноГранде и Баумит ФиноБело.

Това, на което искаме да обърнем специално внимание тук, е възможността за машинно полагане на гипсовата шпакловка Баумит ФиноБело и предимствата, които осигурява тази възможност:

Гипсовата шпакловка Баумит ФиноБело може да се закупи от всички места на продажба на Баумит продукти.

гипсова шпакловка ФиноБело

Баумит ФиноБело е подходяща за машинно полагане върху:

  • добре изсъхнала (10 дни/1 см) гипсова машинна или ръчна мазилка (при необходимост предварително грундирана с Баумит Грунд);

  • добре изсъхнала (7 дни/1 см) варо-циментова машинна или ръчна мазилка;

  • гладки бетонови повърхности (включително и тавани), предварително грундирани с Баумит БетонКонтакт или Баумит СуперПраймер;

  • за площно шпакловане на гипсокартон или гипсофазер.

Инструкции стъпка по стъпка

разбъркване на шпакловката

Разфасовките са торби от 20 кг. Сухата смес от една торба (20 кг) се разбърква с 13 л питейна вода. Получената консистенция е добра както за ръчно, така и за машинно полагане. Отвореното време на готовата шпакловка е до ок. 90 минути.

изсипване на шпакловката в машната

Разбърканата шпакловка се изсипва в коша на машината за полагане.

Производителността на машината дава възможност 1 човек да полага материала, а 3 – 4 шпакловчици да го заглаждат.


машина за шпакловки

Полагането става с машина за фини шпакловки и за бои – Graco T-Max 506. Машината е монофазна, стандартно оборудвана. Дължината на шланга е 8 м. Не се използва външен компресор, което я прави доста „тиха” при работа. Дюзата е модел HDA651 (размери: 0,051 инчов отвор и с 60° факел на материала). Всички „mesh” (мрежести) филтри от системата, използвани при изпръскване на боите, могат да се демонтират (за почистване и подмяна).

шпакловане на тавани

По стените и таваните материалът се пръска на ивици. Фактът, че не се ползва компресор, води до минимални загуби по пода, дори и при пръскането на таваните.

заглаждане с маламашка

Веднага след нанасяне, Баумит ФиноБело се заглажда с маламашка и/или повърхнинна шпакла. 

последващ слой от шпакловка ФиноБело

При необходимост от нанасяне на по-голяма дебелина, следващият слой се нанася след пълно изсъхване на предходния – ок 12 ч.

интегриране на мрежа

В случай на пукнатини в основата или при снадки на гипсокартонени плоскости, в шпакловъчната смес може да се интегрира стъклотекстилна мрежа Баумит СтарТекс – ивично или площно.

жираф за шлайфане на стени и тавани

При необходимост от шлайфане с „жираф“ или на ръка, обработката може да започне на следващия ден. Препоръчителна шкурка № 180 или по-фина.

шпакловка ФиноБело

Крайният резултат е перфектно гладка стена.

Върху готовата, изсъхнала шпакловка, като крайно покритие, могат да се нанесат различни бои, например:

  • Баумит Дивина Професионел или Баумит Дивина Класик – бои за вътрешно приложение. В тези случаи, преди боядисване, основата се грундира с Баумит Дивина Праймер;

  • Баумит Клима Колор, предварително грундирана с Баумит КлимаПраймер;

  • НанопорКолор, СиликонКолор, СиликатКолор и други бои за външно приложение.