Масивни стени, тавани и подове за здравословен вътрешен климат
star_border

Солидните елементи са важни

При сгради с добра топлоизолация и голяма маса на строителните елементи енергията се запазва най-добре и температурните колебания се изравняват оптимално.

Масивните стени, както и масивните тавани и подове могат, благодарение на това, че са защитени от добра топлоизолация, да акумулират топлината през зимата и прохладата през лятото. Колкото повече маса, толкова по-добре действа този акумулатор и толкова по-стабилен, приятен и здравословен е вътрешният климат.

масивни стени

Правилните строителни материали

От много години Баумит създава системни решения за здравословен въздух в помещенията, комфортно обитаване и отпочиване в унисон с околната среда. Нашият дом от една страна трябва да предлага защита, а от друга - възможността да заредим своите батерии, да намерим спокойствие и без стрес да се посветим на хубавите неща от живота.

Околната среда въздейства върху нас ежедневно. Множество от нейните въздействия трябва обаче да оценим като негативни, защото те развалят нашето приятно прекарване и нашия комфорт в помещенията. В изследователския парк на Баумит ВИВА се проучва интензивно как различните строителни материали и строителни методи взаимодействат с тези въздействия. Измерват се и впоследствие се обобщават огромно количество данни. Резултатите доказват ефекта и влиянието на различните строителни материали върху посочените фактори на околната среда.

Масивни, минерални строителни материали

В основата на нещата лежи това, че различните материали показват различни физични и химични свойства. Кои строителни материали обаче показват всъщност положителен, редуциращ ефект върху определени негативни влияния на околната среда?

„Масата не може да се замести с нищо.“

Масивните строителни материали от една страна действат като акумулатор, поемайки, съхранявайки и отдавайки енергия. Помещения с голяма акумулираща маса прегряват значително по-бавно и се охлаждат значително по-бавно. Така масивните строителни материали имат голям ефект върху чувството за уют в помещенията, респективно в сградите. Масивното строителство се отразява позитивно върху шумоизолирането, тъй като заглушава и екранира значително който и да е шум. Допълнително тези строителни материали съдържат естествени минерални съставки и така поддържат въздуха в помещенията свободен от вредни вещества.

Шум

видове шумСградите са разнообразни: Отвън, например, им въздействат шумът от улиците, от минувачите, но също и от околната среда. Вътре комфортният климат се влияе от една страна от съседите - ударен шум, но също така собствените стени и обзавеждане играят важна роля. Като общо правило важи, че при къщи от бетон външният шум се възприема наполовина толкова силен в сравнение с къщи от дървена рамкова конструкция с гипсокартон. Топлоизолационните интегрирани системи могат при това да допринесат допълнително за по-добрата звукоизолация.

В допълнение към топлоизолацията, добрата звукоизолация е ключов критерий за висококачествените сгради днес. Шумовото замърсяване, което се случва под формата на предаван ударен шум, може да има отрицателно въздействие върху здравето. Колкото по-добре са отделени един от друг строителните елементи, толкова по-добре може да се заглуши звукът от удара. Колкото по-масивни са стените, таваните и подовете, толкова по-добра е шумоизолацията. Когато става въпрос за изграждане и обзавеждане, фокусът е предимно върху визуалното впечатление или функционалността на пространството. Акустиката често не се взема предвид. Факт е обаче, че обичаме да стоим в стаи с добра акустика. Там работим по-добре и се възстановяваме по-бързо. Лошата акустика натоварва и предизвиква стрес.

Температурни колебания

Прегряването през лятото или бързото охлаждане през зимата създават промяна в емоциите на тялото и оказват негативно влияние върху комфорта при сън и фазите на възстановяване. Капацитетът за съхранение на топлината играе важна роля, защото правилните строителни материали чрез ефективната си маса могат да помогнат за буфериране или балансиране на тези ефекти.
температурни колебания
Компоненти с голяма акумулираща маса, например солидни стени, замазки, но и мазилки, могат добре да абсорбират, съхраняват и когато стане по-студено да освобождават топлинната енергия. Ако през зимата интериорът достигне комфортна температура, след проветрение температурата не намалява толкова бързо и дневната се загрява отново по-бързо до комфортна температура. Стената и подът действат като акумулираща печка. А през лятото стаите остават по-дълго време приятно прохладни. Колкото по-добра е топлоизолацията, толкова по-добре строителните компоненти могат да използват масата си, тъй като стените са защитени отвън и по този начин не може да бъде загубена енергия. Двата основни фактора за здравословна и комфортна среда на живот са добрата изолация и максималната акумулираща маса.
Охлаждащ и затоплящ ефект на стени, подове и тавани.

Изследванията доказват влиянието на различните строителни материали и дебелината на стените, таваните и подовете. Колкото повече маса за съхранение намираме, толкова по-дълго и по-добре тези повърхности могат да помогнат за охлаждането на стайните температури през лятото или за затоплянето през зимата.

Емисии

летливи органични съединенияЕнергоефективното строителство често означава създаване на херметичност. В резултат на това всички замърсители остават по-дълго в стаята. Обменът с външния въздух днес е много по-малък, отколкото при по-старите сгради. Модерните сгради следователно поставят значително по-високи изисквания към строителните материали, отколкото преди. Затова е толкова важен правилният избор на строителни материали, които не трябва да съдържат замърсители, а да бъдат минерални и паропропускливи.

Летливите органични съединения (ЛОС) са дразнители и миризми, които се съдържат в много продукти – включително строителни материали. Бременните жени, бебетата и децата в частност са засегнати от този вид замърсяване, причинено от ЛОС. Тези съединения могат да доведат до дразнене на дихателните пътища и очите или да причинят умора, главоболие и алергични оплаквания.

Кои и колко замърсители се отделят от различните строителни материали във въздуха в помещението? Изследователите от изследователския парк ВИВА са разработили тези теми и са извършили измервания за наличие на ЛОС (летливи органични съединения) и формалдехид. По принцип може да се каже, че сградите, изработени от бетон и тухли с минерално вътрешно покритие, непосредствено след завършването им не показват наличие на ЛОС.

emicode - Гарантирано без вредни веществаИзследователският парк ВИВА не е единственият център, в който се тестват строителните материали на Баумит. Баумит работи в тясно сътрудничество с признати институти, които се занимават с изпитвания по отношение на функцията и безопасността на хората и околната среда: NaturePlus за естествени и здравословни мазилкови системи за вътре, Еко Институт за строителни материали без замърсители и с Emicode за строителни продукти с ниски емисии. Продуктите Баумит са надеждни и безопасни за хората и околната среда.