Жури

Международно жури от 13 известни архитекти ще оценяват проектите в конкурса. Всички победители ще бъдат представени на събитието за награждаване през май 2022 г.


Guillermo Reynés is the chairman of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Guillermo Reynés Vázquez-Rovira

Испания, председател 

Гилермо Рейес е архитект, директор и основател на ГРАС-Рейнес Аркитектос, млада фирма със сериозен отпечатък в сферата на архитектурата и градоустройството.
Той завършва архитектура в университета Навара и по-късно започва своя професионален път с участие в няколко световно известни архитектурни студиа, като например студио Карлос Фератер в Барселона и холандското бюро MVRDV в Ротердам.
ГРАС-РЕЙНЕС АРКИТЕКТОС развива своята дейност основно в Испания, въпреки че вече има растящо международно присъствие. Работата му обхваща различни полета на архитектурата – от строеж на къщи до проектиране на многофамилни блокове, хотели, офис сгради и градоустройствени проекти.
През 2008 ГРАС печели международния конкурс за новия Екосити Монтекорво (Лограньо, Испания) – отлично постижение за архитектите от студиото, което поставя фирмата в полезрението на международната архитектурна общност. През 2016 студиото е поканено да вземе участие в изложението „Време, Пространство и Съществуване (Time, Space, Existence) на петнадесетото архитектурно биенале във Венеция. Малко по-скоро, през 2018, Гилермо получава награда за Дизайн 40 ПОД 40 Европа като един от четиридесетте най-влиятелни млади архитекти на Стария континент.
Друг важен аспект от професионалното развитие на Гилермо Рейнес е академичната му кариера като лектор към множество институции, включително CEU Юнивърсити, Валенсия, Института за висша архитектура в Барселона (Institute of Advanced Architecture of Barcelona), Архитектурната Лига на Ню Йорк и други.

Dimitar Ahryanov is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Димитър Ахрянов

България

Архитект Димитър Георгиев Ахрянов е роден през 1981 и израснал в Пловдив.
Завършва Образцова Математическа Гимназия „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив през 2000 г. Придобива магистърска степен по Архитектура в УАСГ – София през 2006 г.
Практикува от 2006 г. Натрупал е значителен опит в областта на обществената, жилищната и промишлената архитектура.
Работи като Главен архитект на район „Южен“ – община Пловдив от 2011 до 2013 г.
От 2014 г. до 2019 г. заема длъжността Главен архитект на Община Карлово. От 2019 г. до момента заема длъжността Главен архитект на Община Пловдив. През 2020 завършва тригодишен курс по „Опазване на недвижимото културно наследство“ към Екол де Шайо, Франция.
Женен с две деца.

Michał Baryżewski is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Michał Baryżewski

Полша

Михал Бражевски е стипендиант по програмата Фулбрайт в САЩ и Университета на щата Калифорния в Лонг Бийч с дългогодишна архитектурна практика в американски архитектурни бюра като Килингсуърт Брейди Асоушиътс, Лонг Бийч и Джон Уолкът Асоушиътс, Кълвър Сити Калифорния. Той е съосновател и съсобственик на архитектурно студио Арк Деко, основано в Гдиния през 1990 г. Там той твори архитектурни проекти, които печелят множество награди и за които се пише и говори дълго в Полша и по света. Той е член на SARP (Асоциация на полските архитекти) и ZPAP (Асоциация на полските архитекти и проектанти). В продължение на няколко години той работи и в Академията за изящни изкуства в Гданск. Бражевски е шампион на Полша по скуош от Squash Masters Open 2004 (в категорията над 50-годишна възраст) и е лауреат на много престижни награди като:
 
2013 – Почетна награда на SARP за постижения в кариерата 
2007 – Награда на Министъра на архитектурата за завършването на проекта на седалището на Груп Лотос СА в Гданск, Полша 
2005 – Награда на Министъра на архитектурата за завършването на проекта за комплекс от апартаменти в Юрата, Полша 
2002 – Награда на Европейския Съюз за Съвременна Архитектура – (награда Мис ван дер Рое) 
2002 – Участва в полската експозиция в UIA (Union Internationale des Architectes)
2000 – Номиниран е за Наградата на Европейския Съюз за Съвременна Архитектура – (награда Мис ван дер Рое) 
2000 – Награда на Министъра на архитектурата за завършването на проекта за жилищен блок, Юрата, Полша
 

Richard Černý is jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Richard Černý 

Чехия

Инженер архитект Ричард Черни (роден през 1974). 
1992 – 1999 следва във VUT (Технически университет) Бърно – катедра Архитектура 1999 – 2000 Лоухан Асоушиътс (Чикаго, САЩ)

Конкурси и почетни награди: 
1997 Прага, придворни селяни, Прага,  1997 Скандинавски център, Прага
2002 Реконструкция на Долен площад, Опава и площад Масарик, Опава
2004 Нова пътническа железопътна гара в Бърно 
2008 Шопинг център Плаза Либерец.

По-значими проекти: 
2006 Центрум Ходов – шопинг център, Прага 
2007 Жилищен комплекс Панорама в Либерец 
2008 Форум Либерец 
2012 Резиденция Либерец 
2016 Хотел Краловка планина, Янов над Носоу 
2018 Резиденция Масарикова, Либерец.

Samuel Delmas is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Samuel Delmas 

Франция

Роден в Орияк, Франция през 1977, Самюел Делма учи архитектура в ENSA Монпелие и Университета на Квебек (Канада). След дипломирането си през 2001 той се установява в Париж, където работи като мениджър-проект в няколко известни френски архитектурни бюра. През 2003 създава свое собствено архитектурно студио когато е едва на 26. Понастоящем бюрото вече има 23 служители. 
Работата му е често забелязвана и излагана във Франция и по света. Номиниран за наградата 40 ПОД 40 за Влиятелни млади европейски архитекти  през 2012, по-късно той печели най-престижната френска награда за архитектура l’Équerre d’Argent. Той е трикратен лауреат на наградата Prix du Public D’architecture Contemporaine през 2012. Наред с работата си, той развива и множество други дейности – преподава архитектура в ENSA Монпелие (2004/2010), избран е за член на Ordre des Architectes Ile-de-France (2007/2013) и за вицепрезидентна Maison de l’Architecture Ile-de-France (2010/2013).
Целта на работата му във всички негови проекти е да създава усещане и чувство на щедрост чрез обеми и материали.

Alexander Gutzmer is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe. (Foto: Ulrike Myrzik)

Alexander Gutzmer

Германия

Д-р Александър Гуцмер е автор и изследовател, който е посветил работата си на теми като архитектура и градоустройство. В продължение на 10 години е главен редактор на немското архитектурно списание Baumeister. Като директор Редакция на издателство Callwey, той отговаря и за другите публикации на компанията, сред които личат Topos и списанието за международен преглед на тенденциите в градоустройството International Review of Urban Design. Понастоящем Александър е директор Комуникации и Маркетинг към дружеството за инвестиции в недвижими имоти Euroboden.
Александър е също преподавател по Медии и комуникации в университета Квадрига в Берлин. През 2019 той е гост-лектор в Хумболтовия университет в Берлин, а между 2017 и 2018 г. е гостуващ преподавател в мексиканския бизнес университет School Tecnológico de Monterrey. 
В последната си книга, озаглавена Grenze aller Grenzen (Граница на Всички Граници), той изследва културната среда на границата между САЩ и Мексико. Автор е и на книги, посветени на взаимоотношението между брандовете и града във времето на дигитализацията, както и на архитектурата на футболните стадиони и летищата.  

Photo: Mateja Jordovič Potočnik, Lenka Kavčič is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Lenka Kavčič

Словения

Ленка Кавчич е архитект, ментор,  лектор и радетел за качество в архитектурата. Тя специализира в областта на иновативните подходи към пространствените решения и е защитник на тезата за по-висока култура на жилищата. 
Тя е основател на Фронт Институт и организатор на Оупън Хаус Словения (OHS). През последните 10 години, OHS е най-големият архитектурен фестивал в Словения, на който се представя най-важният онлайн каталог за съвременна словенска архитектура. Фестивалът OHS е лауреат на най-високата награда за архитектура в страната – медала Плечник.
Ленка Кавчич е носител на същата награда, която й е присъдена за проекта „Игрива архитектура“ (Playful Architecture), който цели да запознае децата с архитектурата. Тя има златен медал от биеналето за индустриален дизайн BIO 16.
Мисията й е да се достигне до по-високо ниво на пространствена култура и стандарти в архитектурата. Тя вярва ревностно в идеята, че пространството трябва да бъде посветено на хората и че само със сътрудничество може да се постигне напредък и да се създадат по-добри жизнени пространства за бъдещето.

Verena Mörkl is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Verena Mörkl

Австрия

Верена Мьоркл учи архитектура в Техническия университет във Виена, Виенския университет и ETSA Барселона. През 2003 тя основава SUPERBLOCK съвместно с Кристоф Мьоркл. През същата година двамата получават стипендия Шуте Лихотски за проучването им, озаглавено Kat. E (Co-housing in Gründerzeit). През 2011/2013 Верена става лектор към Института по градоустройство на Техническия университет във Виена. Тя е пълноправен член на Архитектурния съвет за субсидирано жилищно строителство към общинската администрация на Виена от 2016 г. През 2012 SUPERBLOCK става един от изпълнителите на Gebietsbetreuung Stadterneuerung (служба за градско обновление).
SUPERBLOCK работи основно по проекти за субсидирано настаняване и градоустройство и печели редица конкурси за дизайн и градоустройство в Австрия и Германия.

Sebastian Nagy is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Sebastian Nagy

Словакия

Себастиян е роден през 1980 в Нитра. Завършва архитектура в словашкия Технически университет в Братислава, но работата му е силно повлияна от следването му в Стокхолмския Кралски технологичен университет в Швеция и Института Берлаге в Ротердам. 
Към днешна дата той е автор на няколко забележителни проекта, които са вече изпълнени. Печелил е международния конкурс по дизайн на устойчиви конструкции от бетон Robustness Concrete Design Competition (Швеция). Сред осъществените негови проекти личат жилищният блок Triangolo (Нитра), Дом Otio (Дражовце) и Вила Atrio (Братислава). Себастиян Наги е лауреат на престижната награда „Душан Джуркович“ за проекта на жилищната сграда Triangolo (2008). Носител е и на наградата на публиката CE.ZA.AR за проекта за Дом Otio (2011). Номиниран е на два пъти за наградата Мис ван дер Рое за Triangolo (2009) и Otio (2013)

Sergejs Ņikiforovs is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Sergejs Ņikiforovs 

Латвия

Завършва Техническия университет в Рига през 1979 г. От 1992 е съосновател и съдружник в НАМС Аркитектс в Рига. Като ръководител на екип, той участва в изработването на редица различни проекти в Латвия, сред които са реновирането на седалището на централната банка на Латвия в Рига (2002-2003), строежът на нова апостолическа черква в Рига (2000-2004), Югла ритейл център в Рига (2001-2002), Летгалия Стюдънтс Корпорейшън Хаус, Рига (2001-2006), жилищна зона Бисумуиза, Рига (2005-2019), станция за пожарна команда в Цесис, Латвия (2011-2014), сграда на Свободно училище Уолдорф и спортни съоръжения в Адази, Латвия (2008-2016) и др. 
Като член на творчески екип, участва успешно в конкурси с проекти като жилищната зона в Лиепая, Латвия (1985), реновацията на сградата на държавната администрация на Латвия в Рига (1994), зоната за отдих в Леястиезуми, Латвия (1999), жилищната зона Мезапаркс в Рига, Латвия (2006), кулата за наблюдение на връх Гайзинс – най-високата точка в Латвия (2012). Член е на Съвета на архитектите в Латвия.

Nevzat Sayın is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Nevzat Sayın

Турция

Невзат Сайън е роден през 1954 г. в Хатай. Завършва Факултета по изящни изкуства на катедрата по архитектура на Еге Юнивърсити през 1978, където продължава да следва магистратура в областта на социалното жилищно строителство. До 1984 завършва пост-академично обучение като практикант. През 1986 започва обиколка на различни дестинации по света с цел да обогати опита си. От тогава насам практикува архитектура в различни проектантски студиа. 
Номиниран е и получава награди за архитектура в Турция и по света. През 2004 печели „Сънища, мисли и дела“ (Düşler Düşünceler İşler) а през 2015 публикува книга, посветена на строителството. Наред с работата си в NSMH, той чете лекции в различни университети по архитектура в Труция. Сред учредителите е на програмата по архитектурен дизайн MArch към университета Билги, където преподава. Участва в летни семинари, конференции, конкурси и срещи със студенти по архитектура, които са важна част от обучението им. Автор е на статии, интервюта изложби и публикации на тема архитектура.

Ante Vrban is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Ante Vrban

Хърватия

Завършва факултета по архитектура в Загреб. Започва професионалния си път на 19-годишна възраст. Днес, с над 300 осъществени луксозни проекта по цял свят, той се е доказал с постоянство и международно признание като архитект. През 2020 става основен архитект на хърватския павилион на международното изложение в Дубай. През следващите две години изготвя още няколко луксозни проекта, на които дава приоритет в работния си график.
Проектите му се отличават с „AV атмосфера“ – светлина и отражения на природата и заобикалящата среда. Участва на световно ниво в търсенето и налагането на естествени източници на енергия като слънце и вятър... които инкорпорира в проектите си. Винаги казва: „Трябва да сме едно с природата и да не забравяме за климатичните изменения на нашата планета“.

Adrian-Emilian Zerva is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Adrian-Emilian Zerva

Румъния

Университет по архитектура и градоустройство Ион Минку, Букурещ, магистър по архитектура и градоустройство с диплома и лиценз да практикува.
 
Професионален опит:
-       2016 Член на журито: Архитектурно биенале UAR – жилищно строителство
-       2018 Куратор на Архитектурно биенале UAR – жилищно строителство 
-       2019 Член на журито – Ежегоден конкурс по архитектура OAR Букурещ 
-       2019 Член на журито за Световното изложение в Дубай 2020 – румънска делегация 
-       Съавтор на над 50 реализирани проекта, включително офис- и търговски сгради и еднофамилни жилища 
-     Член на делегацията на UAR при рехабилитацията на централните части на големи градове - Хелзинки, Финландия, Гърция и Холандия