Баумакол фуга - какво е важно да знаем.
star_border

Какво е важно да знаем за фугиращите смеси за плочки?

Фугиращите смеси се използват за запълване на фугите между плочките, които се получават при залепването им по пода и по стените. Фугата свързва отделните компоненти и едновременно с това защитава от проникване на влага.

Видове фугиращи смеси

Те могат да бъдат на циментова или епоксидна основа, могат да съдържат известни количества полимери, могат да бъдат едно- или двукомпонентни. В зависимост от предназначението на покритието следва да се подбере и подходящият вид фугираща смес – за нормални условия, за вътре; за бани; за външни условия (тераси); за различна широчина на фугата; с различна степен на еластичност; за различни нива по отношение на хигиенните изисквания и т.н.

фугиране

Каква трябва да е широчината на фугата?

Широчината на фугата за отделните видове покрития (фаянсови плочи, теракот, гранитогрес, клинкер, естествен камък) се определя от производителя им, в зависимост от свойствата и качеството им (порьозност, водоплътност, цвят, якост, огъване и др.). В системите за лепенe на плочки са разработени и подходящите фугиращи смеси. Самите керамични покрития са съобразени с технологичното им полагане на фуга. В краищата им по ръбовете плочките се произвеждат с леки заобляния, които са покрити с гланц, но по вертикалните стени се оставят без покритие, с цел, там да се осъществи слепването с фугиращата смес. По този начин отделните плочки образуват обща единна плоскост. Затова при вътрешно полагане е необходимо широчината на фугата да бъде мин. 2 мм, а най-добре 3 мм, в противен случай при най-разпространените керамични покрития не може да се гарантира доброто запълване на фугата. Ако плочките се редят плътно една до друга, съществува опасност фугиращата смес да не запълни добре празнините между плочките. С течение на времето фугата се изронва и там се създават условия за натрупване на замърсявания и задържане на влага. Максималната широчина на фугата зависи от нейната еластичност и е различна за различните фугопълнители.

За външни условия, обаче, тази широчина е добре да не бъде по-малка от 4 – 5 мм, като през определени разстояния (в зависимост от предписанията към плочите, ако има такива, в зависимост от мястото на полагане, от изложението и т.н.), обикновено през 3 – 4 м се създават дилатационни фуги (с по-голяма широчина: 12 – 15 мм), които се запълват с полиуретанови или силиконови състави.

Полагане на фугиращи смеси

1. Фугата да се почисти добре от остатъци от лепилото и други замърсители


2. Фугиращата смес да се разбърка в правилните пропорции, в съответствие с предписанията върху опаковката

3. Сместа да се нанесе внимателно, с подходящ инструмент, така че да запълни изцяло фугата, включително в дълбочина, между и под плочките до лепилния състав

4. Да се изчака до достигане на необходимата якост на фугиращата смес, преди натоварване на покритието

Няколко практически съвети за Вашето керамично покритие от Баумит

Как действат цветовете?

Светлите и студени цветове  правят помещението просторно. Светлите цветове въздействат леко и приветливо. Тъмните нюанси са доминантни, наситените тонове излъчват сдържаност.
Топлите цветове осигуряват уют, а нежните изпращат послания за чувственост.

Как се постига равномерна повърхност?

Изберете еднакъв цвят на плочките и фугиращата смес. Така ще получите равномерна картина в помещението. В продуктовата гама Баумакол ще намерите и силикони в съответните на фугиращите смеси цветове.

Как се постига ефектът да изпъкват плочките?

При силно различаващи се цветове на плочките и фугиращата смес, плочките изпъкват повече.

Кога площта, покрита с плочки, ще изглежда по-голяма?

Колкото по-хармонично са съчетани цветовете на плочките и фугите, толкова площите с положени керамични покрития изглеждат по-големи. 

Какви цветове и широчини на фугите са разрешени?

Всякакви цветове и широчини са разрешени, защото изкуството на фугата се определя не само от цвета, но и от широчината на фугата.

Баумакол Премиум Фуга

Еластична фугираща смес, клас CG2 WA съгласно EN 13888 за широчина на фугата от 1 до 8 мм. Тя е особено еластична и водоплътна. Високата й устойчивост срещу замръзване, замърсяване и плесени позволява безпроблемно полагане вътре и вън.

премиум фуга

Цветове на Баумакол Премиум Фугиращи смеси

цветове на фугата