Лепило Баумакол ФлексТрийм – за по-големи и най-големи плочи и екстремни натоварвания
star_border

Лепило Баумакол ФлексТрийм – за по-големи и най-големи плочи и екстремни натоварвания

  • Изключително еластично (S2)
  • За всички плочки и размери
  • За приложения с високи изисквания

Съвременните керамични и покрития от естествен камък често подлагат на изпитание не само умението на майсторите, които ги полагат. Те предполагат и употребата на лепила, които са високообогатени и могат да отговорят на високи изисквания за носимоспособност и еластичност.

Представяме ви лепилото Баумит Баумакол ФлексТрийм, което ще покрие широк диапазон от изискванията на най-разнообразни облицовъчни покрития. ФлексТрийм е силноеластично, водо- и мразоустойчиво, хидравличносвързващо, високообогатено лепило за тънкослойно лепене, с удължено отворено време и повишена стабилност. Класът му е C2 TE S2, съгласно EN 12004 и EN 12002. Тайната на това лепило са неговите специални добавки, които осигуряват отлична преработваемост и сцепление на покритието с основата. Благодарение на тях ФлексТрийм успешно поема и редуцира появилите се температурни и механични напрежения и високи натоварвания. Колкото и да сте взискателни, това лепило ще ви даде сигурността, която вашите покрития заслужават.

С ФлексТрийм можете да лепите всякакви керамични плочки по стени и подове, независимо от формата им, а мозайките и плочите от гранитогрес и естествен камък ще бъдат дълготрайно свързани с основата, независимо дали го прилагате вътрешно или външно. В практиката понякога се случва да възникнат проблеми със залепването на голямоформатни плочи от гранитогрес с много ниска степен на водопопиваемост. За тях, се налага използването на сигурни високоеластични лепила. Тук отново на помощ идва Баумакол ФлексТрийм, който ще ги залепи безкомпромисно.

Ето и няколко важни технически параметри:

  • Отвореното време на лепилото е над 30 минути.
  • Максималната дебелина на слоя е 10 мм.
  • Якостта на опън е ≥ 1 N/mm².
  • Готовият разтвор може да се използва около 4 часа.
  • След един ден можете да ходите по настилката.

Както при всички лепила и тук основата се нуждае от проверка. Тя трябва да бъде суха, обезпрашена, незамръзнала, без мазнини, изсолявания или други замърсители по повърхността. Баумакол ФлексТрийм може да се прилага върху минерални основи като бетон, циментови и анхидритни замазки, циментови и гипсови мазилки, гипсокартон и др. Ще лепите всякакви плочки както върху тераси, така и по фасади и при наличие на подово отопление. Препоръчва се грундиране на попиващите основи с Баумит Грунд и на непопиващите основи с Баумит СуперПраймер. За полагането не се изискват по-специални от обичайните инструменти - бавнооборотна електрическа бъркалка (миксер), подходяща гребеновидна маламашка, мистрия и гъба.

грундиране на попиващи основи

Грундиране с Баумит Грунд на попиващи основи

грундиране на непопиващи основи

Грундиране на непопиващи основи с Баумит СуперПраймер

При приготвянето на сместа е необходимо след изсипването на съдържанието на торбата в съответното количество чиста вода да се бърка в продължение на 3 минути да получаване на гладка смес. Изчаква се 5 минути, за да узрее сместа и се разбърква отново за кратко.

Приложението е както при всяко друго лепило, но при голямоформатни плочи трябва да се
използва комбинираният метод за нанасяне на лепилото („флотинг–бътъринг“) – освен върху основата и върху гърба на плочите.

полагане на лепило Баумакол върху стената
полагане на лепило върху големи плочки
лепене на големи плочки с Баумакол ФлексТрийм

Температурата при работа на въздуха, материала и основата  трябва да бъде в диапазона от +5°C до +30°C. Не трябва да се работи при дъжд, пряко нагряване от слънцето, силен вятър или въздушно течение. Покритието трябва да се пази до пълното втвърдяване на лепилото.

И запомнете –
никоя плочка не е твърде голяма за
Баумакол ФлексТрийм.

лепене на големи плочки