Предимства и недостатъци при алтернативните варианти на топлоизолация
star_border

Предимства и недостатъци при алтернативни варианти на топлоизолиране

Видове изолиране

Функционалността на една сграда зависи до голяма степен от качеството на нейното топло- и шумоизолиране, както и от облика на нейната фасада. За това допринася доброто съчетаване на отделните части в единна система, както и професионалното проектиране и изпълнение. Какви видове топлоизолации съществуват като решения при изпълнението на нашите сгради? Най-общо можем да ги разпределим в две основни групи, въз основа на крайния ефект, който се търси. Това са вътрешно и външно топлоизолиране.

Вътрешно топлоизолиране

Предимства:

Вътрешното топлоизолиране е леснo за работа, не зависи от съгласието на съседи, не изисква скеле, вишки и др. и е по-евтино.

Недостатъци:

При вътрешното топлоизолиране трудно се постига добра изолация. Не се премахват термомостовете във външните стени. Намалява се вътрешното пространство и се създава "барачен" климат – помещенията бързо се затоплят, но при отваряне бързо изстиват. Образуват се въздушни течения вътре, както и зони с понижени температури, което създава чувство за неуютност. Изолацията не защитава конструкцията и зидовете от атмосферни влияния –  температурни разлики, дъжд, мраз, химическа агресия и др., което води до напуквания, обрушвания и нарушен естетически вид по фасадата.

Топлоизолационни мазилки

Предимства:

Топлоизолационните мазилки са подходящи са най-вече при реставриране на паметници на културата, където не може да се променя вида на крайното покритие. Чрез тях се постига по-добра топлоизолация в сравнение с обикновените мазилки, но ефектът е много по-малък от интегрираните топлоизолационни системи (ИТИС)(коеф. λ варира от 0,13 W/mK до 0,09 W/mK,).

Недостатъци:

Топлоизолационната мазилка изисква полагане в дебелини мин. 4см, което е трудно за работа, изисква няколко работни цикъла, получава се тежка фасада. Тя не решава проблема с пукнатините по фасадата. Термомазилката не дава възможност за раздвижване на фасадата и за постигане на уникален визуален ефект.

Окачени фасади

Предимства:

Най-общо можем да кажем, че въздействието им е аналогично на интегрираните топлоизолационни системи.

Недостатъци:

Изисква разстояние от конструкцията на сградата. Окачената фасада е трудна за работа, съчетава в себе си разнородни строително-монтажни работи, изискващи висококвалифицирана ръка и голяма прецизност при полагането. Изгражда се от малоформатни елементи, водещи до силна начлененост на фасадата и образуване на многобройни фуги, които трябва да се обработват допълнително, а технологичното  време за монтаж се удължава. Цената също е висока. Фасадата изисква постоянна във времето и често пъти скъпа поддръжка.

Цялостна защита

Благополучие и здравословен вътрешен климат - това са качествата, които правят от къщата дом. Един от най-важните начини за създаване на приятна среда е избирането на подходяща топлоизолация. Този избор ще ви помогне да създадете комфортна стайна температура независимо от часовото време или сезона.

Интегрираната топлоизолационна система (ИТИС) опакова изцяло сградата и премахва изцяло всички възможни температурни мостове. Повишава повърхнинната температура от вътрешната страна на зида, като не му позволява да отдаде топлината навън в пространството, а да я кумулира в себе си. По този начин се гарантира постоянен комфортен вътрешен климат.

Топлоизолационни системи

изолация
Защо да изолираме?

Топлоизолацията играе важна роля за защита и комфорт.

прочети повече
изолация с Баумит опън
Баумит система Опън

Със системата Баумит опън топлоизолирането е перфектно! Тя отговаря на актуалните изисквания на новите строителни наредби, които са много по-строги отпреди,

прочети повече
топлоизолация система Стар
Баумит система Стар

С Баумит система Стар Вие инвестирате в безгрижно бъдеще. Топлоизолационната система Стар обединява дългогодишния опит на Баумит в тази област.

прочети повече
топлоизолационна система Про
Баумит система Про

Баумит Система Про е най-популярната топлоизолационна система. Тя съчетава доброто съотношение между цена и качество.

прочети повече

Дълготрайност

Предпазвайки зидовете и конструкцията на сградата от външните климатични въздействия външната интегрирана топлоизолация удължава техния живот. Всяка фасада, в зависимост от цветовото си решение и изложението, е подложена на температурни въздействия, движещи се в доста широк диапазон – от –20ºС през зимата до +80ºС през лятото. Това играе решаваща роля за температурното разширение и свиване на материалите - предпоставка за получаване на пукнатини и дефекти в тях. Интегрираната топлоизолационна система създава условия сградата да работи при постоянен температурно-влажностен режим, независимо от сезоните и времето. Дълготрайността на фасадата, изработена с ИТИС, няма конкурент между другите алтернативни решения!

Индивидуално оформление

Интегрираната топлоизолационна система дава възможност за индивидуално решение на всяка фасада. Възможни са комбинации от структури и цветове, които да се съчетаят с други материали по фасадата. С моделиращата се мазилка Баумит КреативТоп бихте могли практически да изпълните всяка желана от Вас структура и да я съчетаете както със стандартните цветове, така и с ефектите от Баумит Лазури, Металици или Блясъци (брокатни ефекти по мазилката).

Лесна е за поддръжка

Почистването е много бързо и елементарно – просто едно измиване с вода или пароструйка и получавате отново вида на фасадата, такъв какъвто е бил при нейното първоначално реализиране. Ако сте вложили самопочистващата се със силите на природата мазилка Баумит НанопорТоп, фасадата Ви ще остане двойно по-дълго време чиста и красива. При перфектно изпълнени детайли единствената грижа впоследствие след около 15 години ще бъде да пребоядисате фасадата.

Прецизни детайли

ИТИС на Баумит е разработена на базата на дългогодишни лабораторни и практически изпитания. Тя включва в себе си най-авангардните технологии, прилагани в строителството при производството и монтирането на строителните материали. Баумит предлага разработени прецизни детайли за решения на всички възможни проблеми при реализирането и завършеци към прозорци и врати, цокълно изграждане, завършек към терен или покрив.  На разположение на изпълнителя са  лайсни, шини, профили и дюбели.

Универсална

Интегрираната топлоизолационна система е приложима върху всякакъв вид основа за фасада - тухли, бетон, панели и др. Подходяща е за полагане както при ново строителство така и при реконструкция или ремонт на съществуваща сграда. За целта Баумит разработи гама от лепилни и шпакловъчни смеси и закрепващи елементи, които да са подходящи за конкретната основа. Иновацията на Баумит - лепилният анкер СтарТрек позволява върху всяка основа да бъде закрепена произволна дебелина на топлоизолацията и дори закрепване на нова топлоизолационна система върху съществуваща стара.