Чист въздух вместо полени
star_border

Чист въздух вместо полени

Алергичните могат да си отдъхнат. Резултатите от масовите проучвания показват, че боята Баумит Йонит трайно намалява концентрацията на полени във вътрешните помещения.

Всеки пети австриец страда от най-различни алергии.

полени

Особено когато във въздуха има значителна концентрация на полени, интериорите се превръщат в подходящо място за защита. Тук изборът на правилното стенно покритие допринася решаващо за подобряването на качеството на въздуха в помещенията. Функционалното покритие за стени Йонит показва активиращ йоните ефект и по този начин значително намалява броя на полените в интериорните помещения. Прашецът беше въведен изкуствено в две тестови стаи – едната покрита с боя Йонит и другата с налична в търговската мрежа боя за стени.

Заключение: В тестовата стая с Йонит концентрацията на полени се намали в сравнение с интериора с обичайна боя значително по-бързо.

концентрация на полени в интериора

Резултати от теста: В помещението с покритие Йонит след 60 минути само 5% от въведения прашец остава във въздуха. В стаята с обичайна боя концентрацията е  все още 40%. След 90 минути концентрацията на полени в стаята с Йонит пада до под 1%, докато 38% от поленовите частици все още плуват в стаята с конвенционалната боя за стена.

Това означава, че боята за стени Йонит активно намалява количеството на прашеца във въздуха в помещението и по този начин осигурява по-здравословен и без замърсяване вътрешен въздух. Голямо предимство за страдащите от алергия“, казва д-р Юрген Лоренц, ръководител на научните изследвания в централата на Баумит.

Дългосрочността на ефекта на Йонит е потвърдена

Но колко дълго трае ефектът на боята Йонит? Учените в изследователската лаборатория на Баумит също стигат до основата на тези въпроси. Резултатите са радостни: "Резултатите от дългосрочните тестове показват, че дори след осем години производството на въздушни йони от боята Йонит остава постоянно", казва д-р Лоренц, "Това показва, че йон-активиращият слой продължава да работи и да не се износва, защото тук върху повърхността се касае за физически ефект, който е съпоставим с ефекта на магнита“.

Начин на действие на Йонит

Защо боята за стени Йонит намалява концентрацията на полените? Минералите, присъстващи в рецептурата на Йонит, обогатяват въздуха в помещението с въздушни йони. Полените се „привличат“ от въздушните йони и се обособяват на по-големи единици във въздуха. Тези тежки прахови частици падат на земята много бързо и затова вече не могат да се вдишат. Намаляването на полени и прах във въздуха в помещението има положителни ефекти върху здравето, особено за хората с поленови алергии.

действие на боя йонит