Как цветът на фасадата влияе върху вътрешната температура?

тъмна фасада

Цветовете на фасадите са преобразили изгледа на градовете с течение на времето. Но дали изборът на цвят върху фасадата влияе на температурата в помещенията?

Според метеоролозите топлинните вълни са естествен феномен. Изменението на климата обаче става все по-забележимо в нашите географски ширини: от 2000 г. насам се наблюдава видимо увеличение на средната температура и нарастващ брой топлинни вълни, което води до нарастване на свързаните с това здравословни проблеми. Хората все по често се питат: „Необходимо ли е да се избягват тъмните цветове по фасадата, за да се намали температурата в помещенията?“

Повечето обекти избрани като фаворити на публиката в международния конкурс „Лайф Челиндж“ наистина са бели. Вероятно вече адаптирахме вкуса си към измененията на климата. Нашият изследователски екип създаде симулация, за да разбере дали е необходимо да се избягват дадени цветове по фасадата, за да се предотвратят летните горещини.

Ефектът в тухлени къщи без изолация наистина е значителен. При симулиране на външна температура от 32°C и директна слънчева светлина, черната фасада увеличава температурата в помещението с 5°C. Изолираната бетонова къща обаче, не показва почти никаква разлика между температурата на стената на закрито: на бяла фасада е отчетена температура от 26.3°C, спрямо фасада с черен цвят - 26.9°C. Най-лоши показатели са отчетени при къща от бетон без изолация.

Изследванията показват, че е възможно използването на огромно разнообразие от фасадни цветове, без това да променя вътрешния климат, при условие, че се използват правилно подбрани материали. Научете повече за изследователския парк Вива.