Баумакол флексови лепила – винаги подходящото лепило под ръка

Отдавна отминаха времената, в които майсторите лепяха всичко с едно лепило и .. каквото стане. Сегашните строителни специалисти свикнаха да избират за всеки конкретен случай подходящото лепило. За различните специфични условия Баумит разработи специалните флексови лепила за плочки – Баумакол ФлексУни, ФлексТоп, ФлексМрамор медио и ФлексТрас медио.

флексови лепила

Общото при флексовите лепила Баумакол е, че са на циментова основа и свързват хидравлично, че са водо- и мразоустойчиви и служат и за вътрешно, и за външно приложение.  С тях могат да се лепят всички стандартни плочки– фаянс, теракота, гранитогрес, мозаични, клинкерни. Същевременно всяко от тези лепила има свои особености, които следва да се знаят от специалистите. Те са съобразени с вида на основата, върху която ще се лепят плочките -  попиваща, слабо попиваща или непопиваща, стабилна или деформируема, бетон, циментова или анхидритна замазка, вароциментова или гипсова мазилка, зидария, вкл. с клинкер, лек или порьозен бетон, гипсокартон, гипсови блокчета, хидроизолация, EPS или XPS плоскости и др. Освен това са съобразени с вида на покритието - мрамор, гранит, друг естествен или изкуствен камък, мозайка, стъклокерамика, клинкер, гранитогрес, теракот, фаянс и др. От съществено значение също е порьозността, големината, цветът на камъка. Не на последно място влияние върху избора на лепило играе и повърхността на покритието  - дали е гладка, грапава или силно профилирана, полирана или матова.

При подбора на подходящото лепило трябва да се преценят условията на експлоатация на керамичните покрития – дали ще бъдат положени вътре или вън, дали ще са в екстремни условия – например в басейни или обществени душове, в обикновени бани или тераси. Други важни обстоятелства са видът, големината и интензивността на натоварването, както и наличието на подово или стенно отопление.

лепило Баумакол ФлексУниБаумакол ФлексУни е еластично лепило, специално разработено за лепене на плочки с ниска степен на водопопиваемост от страната на залепване (< 0.5 %), каквито са плочите от гранитогрес. Баумакол ФлексУни е с клас С2Т (EN 12004), т.е. за по-високо натоварване и с нулево свличане.

лепило Баумакол ФлексТопБаумакол ФлексТоп е висококачествено, еластично строително лепило с клас C2TE S1. Освен стандартните плочки с него успешно могат да се лепят голямоформатни плочи (до 60 см х 60 см) и плочи от естествен камък, чиято лепилна повърхност е достатъчно равна. По отношение на основата това лепило се използва за залепване на нови върху стари плочки (плочка върху плочка). То е често прилаган продукт при по-тежко натоварени в експлоатационно отношение помещения: за подове в магазини, хотели, заведения, обществени сгради, за подове с инсталирано подово отопление, както и при облицоването на басейни

Лепенето с описаните две лепила се изпълнява по така наречения тънкослоен метод, когато лепилната смес се нанася на дебелини до 5–6 мм. Това ограничение идва от техните свойства, свързани с относително високата степен на съсъхване и свиване на обема по време на втвърдяване и набиране на якост, което може да доведе до промяна на геометрията на повърхността.

Ето защо, при лепене на по-големи плочи (до 1,0–1,5 м2) и такива от естествен камък с неравна повърхност е за предпочитане използването на лепила за среднослойно лепене. При тях слоят лепило може да се нанесе с дебелина до 20 мм, без опасност от свиване и оттам компрометиране на крайната визия на плочите. В този случай по-дебелият слой лепило поема неравностите на основата под големите плочи или  обира неравностите при лепене на грубо издялани камъни по фасадните повърхности на сградата.

Лепилата, които Баумит България предлага за тези условия, са Баумакол ФлексМрамор медио (с клас С2ТЕ S1) и Баумакол ФлексТрас медио (с клас С2Т S1). Означението „медио” е за да подчертае, че те могат да се прилагат за среднослойно лепене. Както се вижда, и двата продукта имат сходни показатели по отношение на стандарта, с тази разлика, че първото от тях има малко по-дълго отворено време). Какво ги отличава едно от друго?

лепило Баумакол ФлексМрамор

Лепило Баумакол ФлексМрамор медио е с бял цвят, защото е създадено на основата на бял цимент. Това му дава предимството да бъде използвано в случаите на лепене на плочи от естествен камък с по-висока порьозност и с по-светъл цвят. В процеса на залепване циментовите частици от лепилото се издигат в капилярите на камъка и ако достигнат твърде далеч, могат да предадат цветови оттенък на повърхността на плочите (петна). Ако тези циментови частици са сиви, петната стават по-тъмни, докато при бялото лепило тези петна отсъстват или са едва забележими. Бялото лепило е особено подходящо и при лепене на стъклени, стъклофазерни и стъклокерамични плочки.

лепило ФлексТрас медиоОт своя страна, Баумакол ФлексТрас медио има специални добавки, които реагират със свободните молекули вар (CaO), налични в портланд цимента. Те улавят голяма част от тях и ги свързват здраво в скелета на втвърдения материал, като така не им позволяват да се разтварят в преминаващата през слоя лепило влага, да се придвижват и изнасят с нея на повърхността на покритието (през фугите) и да се отлагат под формата на т.нар. изсолявания (грозни бели отлагания). Това дава възможност за широкото му използване във външни условия, особено в открити пространства, подложени на често въздействие на вода и влага.

Използването на лепилата Баумакол ще Ви даде спокойствие и сигурност, като същевременно ще спомогне Вашият дом или офис да се превърнат в красиви и уютни кътчета за обитаване.