Мазилките – толкова важни за моята здравословна крепост
star_border

Мазилките –
толкова важни за моята здравословна крепост

Ние искаме  всички хора да живеят здравословно, енергоефективно и красиво. – визия на Баумит

инж. Огнян Цонков

  автор: инж. Огнян Цонков

Днес, когато по независещи от нас причини, трябва да си стоим вкъщи, ни остава време да се замислим и в какъв дом живеем. Как е построен? С какви материали? Как са положени? Седим си вкъщи и се питаме каква е причината скъпата ни дограма да се изпотява и кондензът да се стича по стъклата на вадички?  Да, наистина ни остава време и за това.

Кризата ще отмине и тогава със сигурност ще искаме да имаме нов дом, в който всички описани по-горе негативи ги няма. Затова искам да споделя с вас следното.   

Комфортът на живота вътре в жилището зависи от няколко прости и взаимосвързани фактора:

  •  Температурата на въздуха в помещенията да бъде равномерно разпределена в рамките на 22–24°С.

  • Относителната влажност на въздуха в помещението да бъде 40–60%. За това е необходимо  стените да поемат и отдават влага, и така да регулират влажността в помещението.

  • Стените да бъдат здрави, топли и дишащи.

Вар и естествените материали

Как можем да имаме всичко това?  Поглеждайки в историята  установяваме, че праисторическият човек е открил варта веднага, след като е започнал да използва огъня. Варовиковите камъни, заобикалящи горящото огнище, постепенно са се декарбонизирали. По-късно дъждът превръщал негасената вар в гасена и така възниква първото свързващо вещество в строителството. Оттогава всички цивилизации на древността – египтяни, етруси, финикийци, елини и римляни използвали варта като свързващо вещество при строителството. У нас най-големият ни възрожденски строител Уста Колю Фичето използва негасена счукана вар за свързване на каменна зидария и гасена вар при направата на мазилки.  Наскоро идва Великден. Да не забравяме, че малко преди Великден бабите някога грабваха баданарките и варта, и белосваха къщите.

Всички знаем или поне сме чували, че варта, освен че е много бяла и е разкрасявала визията на помещенията и фасадите, действа антисептично. Т.е. тя е спомагала да се унищожат развиващи се бактерии, водорасли и мухъл в дома

антисептично действие на варта

Варо-циментови мазилки

Днес Баумит е разработила и произвежда различни по вид и предназначение варо-циментови машинни мазилки, вкл. от най-висок клас. И именно съдържанието на вар в тях е онова, което оказва здравословно въздействие върху климата в стаите, които обитаваме денем и нощем, т.е. повече здраве за хората. Те са изцяло минерални, без съдържание на летливи органични съединения, без мирис, без други замърсители на въздуха, естествено алкални, силно паропропускливи („дишащи“) и защитаващи от мухъл.

Но кое друго свойство прави тези мазилки още по-добри? Опитът показва, че най-здравословните граници за влажността на въздуха са между 40–60%. Извън тях започва усиленото развитие на вируси, бактерии, алергии, астма (при ниска влажност) и съответно на гъбички, мухъл, акари, бактерии, вируси, алергии (при висока влажност). Тези условия могат да предизвикат различни заболявания при хората.

влажност на въздуха

А варо-циментовите мазилки на Баумит имат свойството да регулират влажността на въздуха в помещенията. Това качество те реализират благодарение на обема пори с подходящи размери, които притежават. Така, при по-висока относителна влажност в помещенията, слоят вътрешна мазилка (1,5–2,0 см) успява да поеме в порите си една съществена част от влагата и така да понижи влажността на въздуха. Тази влага се задържа в мазилката.

Тогава, когато влажността в помещенията стане твърде ниска протича обратният процес на отдаването ѝ от мазилката към помещенията и така отново се повишава въздушната влажност. С една дума, Баумит варо-циментовите мазилки осигуряват намаляване на колебанията в относителната влажност на въздуха в помещенията и поддържането ѝ в оптималните граници между 40% и 60%. Тези мазилки регулират два пъти в по-висока степен влажността в сравнение с гипсовите мазилки.

полагане на варова мазилка КлимаУайт

"Природа плюс"

природа плюсВ последните 2–3 години Баумит разработи варовите и варо-циментови продукти от серията Клима. Техният здравословен ефект в разглеждания аспект е дори 3 пъти по-висок. Тези продукти притежават щемпела на асоциацията „Natureplus“ („Природа плюс“), която на европейско ниво цели защита на потребителите и околната среда в  строителство, за постигане на здравословен и комфортен живот.

Изследователски център "Вива парк"

Както показват резултатите от изследователския център за строителни материали  на Баумит „Вива парк“, комбинацията от плътни керамични фасадни зидове с Баумит топлоизолационни системи отвън и Баумит варо-циментови мазилки по стените във вътрешните помещения осигуряват всички съвременни изисквания за зравословен, енергоефективен и красив дом.