Пространството, което обитавам или колко е важна замазката?

Пространството, което обитавам

или

Колко е важна замазката?

инж. Красимир Делов  автор: д-р инж. Красимир Делов

Вече една седмица си седя в къщи, мисля, разсъждавам, понякога съм спокоен, а понякога настръхнал от ужас – Корона-вирус. Да не се заразя аз, но още повече, да не заразя някой от близките си хора! Как мога да повлияя, така че да е по-безопасно за семейството ми и едновременно с това – за всички останали? След като, дай Боже, обществото се справи с тази пандемия, то вече няма да бъде същото!

Ще започнем да обръщаме все по-голямо внимание на това кои сме, защо сме на този свят и кои трябва да бъдат основните ни приоритети. Как да направим света по-добър и как да живеем по-здравословно, без да унищожаваме нашата земя и нашата природа? Все трудни въпроси. Глобализацията във всяка една област на живота ни е притиснала в клещите си и ни пречи да открием лесни отговори на тези въпроси. Но всеки ще трябва да започне отнякъде и бавно, а е добре и по-бързо, да стъпва здраво в правилната посока.

Здравословно, енергоспестяващо и красиво

Та разсъждавайки над всичко това ми хрумна да се замисля за пространството, което ми се налага да обитавам почти 24 часа в момента - моя дом. Дали всичко, което ме заобикаля, спомага или вреди на моето здраве. Нали съм от Баумит. А визията на Баумит е: „Ние желаем всички хора да живеят здравословно, енергоспестяващо и красиво!“ И е важно, че това не са само думи. Защото хората на Баумит са визионери. Те пророкуваха важността на здравословния начин на живот в помещенията, които толкова продължително обитаваме в рамките на деня и нощта, и още повече в настоящите смутни времена, като още преди 2 години заложиха на първо място във визията на фирмата думичката „здравословно“!

Здравословното, енергоспестяващо и комфортно обитаване повишава качестото на нашия живот и така успяваме да почиваме по-добре, да се зареждаме с повече положителна енергия и да се преборваме по-лесно с предизвикателствата на ежедневието.

Баумит предлага редица продукти, които лесно биха могли да бъдат пречислени към категорията здравословни: специалната серия за мазане Клима, продуктите от серията Санова, перфектните топлоизолационни системи. Но разсъждавайки нататък, реших да обърна внимание на една група продукти, която на пръв поглед няма нищо общо с въпроса за здраволовния начин на обитаване, а именно групата на подовите замазки – Солидо.

Санова
Баумит системи Санова

Те осигуряват системно решение за професионално обновяване на мазилкови повърхности и фасади, които са били повредени от влага и соли.

прочетете повече
клима продукти
Продуктите Баумит Клима

Продуктите Баумит Клима стабилизират съдържанието на влага в околния въздух. Те поемат веднага излишната влага, съхраняват я и при необходимост я отдават отново

прочетете повече
Изследователски парк Вива
Изследователски парк Вива

От 25 години Баумит се занимава с темата „Здравословен живот“ и излиза на пазара с множество иновативни продукти.

към сайта на ВиваПарк
солидните елементи са важни
Солидните елементи са важни

При сгради с добра топлоизолация и голяма маса на строителните елементи енергията се запазва най-добре и температурните колебания се изравняват оптимално.

прочетете повече

Замазки Баумит Солидо

Какво е характерно за замазките Баумит Солидо? Те са материали с относително голямо обемно тегло и създават твърд и тежък слой по подовете на сградата. А голямата маса означава редукция на шумовото въздействие и по специално на въздушния шум. Означава стабилизиране на температурата в помещенията и липса на вредни емисии. Всичко това освен теоретично се доказва в експерименталните сгради на най-големия в Европа, създаден от Баумит, изследователски парк за строителни материали – Вива парк.

В националните наредби на отделните държави са заложени стойности за максимално допустимото натоварване от шум за отделните конструктивни елементи на сградата. Ако сравниме стойностите на въздушния шум на тавански плочи при различните начини на изграждането им, ще открием, че в максимална степен той се редуцира именно, когато в градежа е включен слой от стандартна замазка с голямо обемно тегло. За да бъде ефектът още по-значим, трябва да увеличим и дебелината на слоя. Така по-плътната и с по-голяма дебелина Баумит Солидо води до по-голямо тегло на пода – оттам до по-добра шумоизолация – и до по-здравословен климат в помещението.

солидни подове

И още. Колкото един материал е с по-висока плътност, толкова по-голям топлинен капацитет притежава той. Този показател представлява обемът топлина, който материалът може да поеме, да погълне при нагряване. Когато околната температура се понижи и стане по-ниска от тази на материала, тогава той е готов да отдаде обратно съхранената в себе си топлина до момента на изравняване на температурите. Ако едно помещение е твърде прегрято, тежките конструктивни елементи (стени, подове, тавани) поемат част от топлината на въздуха и така да поддържат по-здравословния климат в помещенията. 

А когато температурата на въздуха се понижи, стените и плочите отдават обратно съхранената топлина към помещението и то изстива доста по-бавно. Разказаното дотук означава едно, тежките, плътни замазки Баумит Солидо буферират и спомагат да се компенсират колебанията на температурата в помещенията и така се грижат в по-висока степен за нашето здраве и нашия комфорт. Това важи не само през зимния период, а е особено изразено през лятото, кагато намалява честотата на прегряване на помещенията и колебанията на температурата в тях.

Европейски сертификат EmiCode

emicodeЗамазките Баумит Солидо са на цименто-пясъчна основа. Това са безвредни природни материали с много ниски от хигиенна гледна точка емисии. Летливите органични съединения тук практически отсъстват. Затова те са идеални, както по време на строителството, така и непосредствено след завършването му и в по-късните етапи от експлоатацията. Баумит сертифицира продуктите Солидо по така наречения EmiCode (европейски сертификат за свободни или с ниско съдържание на емисии продукти) и получи за тях най-високата степен ЕС 1 плюс, което отново означава най-здравословни!

И така продължавам да си седя аз у дома и вече имам една положителна мисъл в главата си, защото знам, че подът ми е направен със замазка Солидо. А една положителна мисъл в главата във време на криза, е нещо доста голямо.