Баумит Life – новото цветно изкушение

Цветовият каталог Баумит Life беше създаден през вече не много близката 2011 г. 

Към онзи момент той бе най-големият подобен каталог за оцветяване на фасадни мазилки. Със своите 888 цвята Баумит Life даваше възможност за избор на многобройни нюанси, които да задоволят и най-нестандартните желания на проектанти и клиенти. Комуникативността и дизайнът на цветовия каталог Баумит Life са негови плюсове, но основната му сила е скрита в неговото съдържание. В него цветовете варират от динамични, витални и модерни до спокойни, хармонични или класически.

Но времето върви напред, модата се променя, възникват нови стилове, нови тенденции. И това важи за всяка област от нашия живот, включително и за визията на фасадите на сградите.

Тенденциите, от своя страна, могат да бъдат свързани с глобални промени или да имат по-ограничен, насочен в отделни области обхват. Мегатрендове, например, са: нововъведения, които ограничават свободата на мисълта ни (процес, известен като алгоритмизация); желание у всеки индивид за самопредставяне и маркетинг посредством интернет в социалните медии и създаване на социална конкуренция (известно като утилизация);  завръщане на хората към местната среда, към самия човек – например чрез създаване на собствена зеленчукова градина, използване на продукти от региона, рекламирането им в местните супермаркети (известно като релокализация); желание да управляваме собствения си живот – нашият живот в нашите ръце – като обръщаме внимание на нашето тяло, на храненето, с фитнес план на смарт-часовника, с извършване на генни корекции, предотвратяващи наследствени заболявания, извършване на интервенции върху климата и околната среда (формиране/дизайн); придвижване на горещите точки в икономиката към Азия, нарастване на разделението между бедни и богати, между властимащите и хората без власт, създаването на интернет платформи, обслужващи хора с различни интереси, възникване на разнородна мозайка, която води до радикализация от всякакъв вид (фрагментация).

Под влияние на мегатрендовете се създават новите микротенденции, каквито са: електронната мобилност, смарт управлението (на „всичко“), бумът на социалните медии, на био-продуктите, на велосипедния туризъм, на къмпингуването, на веганството, ориентацията към работата в екип, към развитието на нови хобита – „направи си сам“. 

Микротенденциите са свързани и със създаването на нови цветове и цветови комбинации във всяка една индустрия – мода, електроника, автомобилостроене, интериор, тъкани и т.н.

Ето защо Баумит следи постоянно появяващите се трендове на пазара, особено в архитектурата, за да бъде в крак с модата. А какво се явява там? Създаване на жилищни сгради – зелени оазиси, създаване на „смарт“ домове, използване на рециклирани строителни материали, създаване на нови архитектурни форми – ясните и изчистени форми приемат нов, артистичен характер, включително закръглени форми, използване на нови структури – бетон, металик, блясък, комбинация от различни материали, завръщане към майсторските фасади.

Наблюдава се ориентация към обзавеждане в стил хюге („Hygge”), който представя скандинавското отношение към живота – уютно и комфортно („чувствай се добре навсякъде“), минималистична тенденция, включваща светли и приятни нюанси, комбинирани с различни нюанси на бяло и дърво.

Друга навлизаща, и същевременно съвсем различна от предходната, е тенденцията Бохо шик („Boho chic“). Този стил е възникнал още по време на Хипи движението, а днес се завръща с нова сила. В основата на стила стои най-вече свободата да избираш, да изразяваш себе си. Всичко при Бохо е пищно и разточително, свободно и комфортно, но без да е прекалено, включващо задължително аксесоари. Фасадата в стил Бохо шик е изпълнена със силни, богати и същевременно естествени цветове – злато, охра, ръжда, дърво.

Съчетаването на студени и топли цветове, в различни нюанси на „бетон“, отвътре и навън, е друга модна тенденция. Друга такава е създаването на светлинни ефекти чрез различни структури – по-плавни и гъвкави, многопластови и чувствени, тип „метла“, приемане на форми от природата и т.н.

В резултат на задълбочен анализ на тенденциите, специалистите по цветове на Баумит разшириха цветовия каталог Баумит Life с нови 180 цвята. 

Това са 20 серии / редици от цветове, всяка от които с експресивен базов цвят и неговите 8 по-светли нюанса.
Новите палитри на Баумит Life отговарят на професионалните търсения и потребности на всеки архитект, а експлозията от колорит и настроение е още по-стимулираща и вълнуваща.