Баумакол ФлексМрамор медио – универсалният борец

Току що свърших ремонта на стените  в панела – шпакловка с Баумит ФинишЕксперт и боядисване с Баумит Дивина Професионел и съм се изтегнал на дивана в хола.  
В този момент  жената по хавлия излиза от банята :

ТЯ: Сега, Иване, след като направи ремонта на стаите, не те ли дразнят тези стари плочки 30х30 см. Толкова са старомодни и захабени, че каквито и препарати да ползвам нямат почистване. Преди 20 г, когато татко прави ремонта на банята помня, че смени тръбите и слага хидроизолация и лепила на Баумит, но нещо не направи наклона към сифона и водата не се оттича добре. Защо не попиташ Баумит експерта как да направим най-лесно ремонт на банята, без да къртим старите плочки. Искам съвременни голямоформатни плочи.

АЗ: Добре, започвам да пиша имейл до Баумит Експерта: Имаме баня със здрави плочки но искаме без къртене да залепим върху тях голямоформатни. Какво да направим?

Баумит Експертът:

Практически искате лепене на плочка върху плочка. Технологията е следната:

1.      Измийте със силен детергент старите плочки.

2.      След като изсъхнат старите плочки грундирайте първо стените, после и пода с Баумит СуперПраймер. Грундът се разбърква със строителен миксер и се нанася с валяк или четка. Не се разрежда. Жълт е на цвят, съдържа едра фракция кварцов пясък и създава достатъчно грапава основа за добро захващане на плочките. Опаковките са от 1, 5 и 20 кг, така че кофа от 5 кг трябва ви стигне при разход от 150 г/м2.

3.      След час грундът е достатъчно добре изсъхнал, че да можете да започнете с лепенето.

4.      Почистете добре гърба на плочите от технологичния производствен прах чрез миене или избърсване с мокра гъба. Изчакайте да изсъхнат преди да започнете да лепите.

5.      За лепене на широкоформатни плочи ползвайте Баумакол ФлексМрамор медио. Предимствата са следните:

5.1.            Лепилото е за  външно и вътрешно приложение; за полагане на различни керамични покрития, вкл. светли, порьозни плочи, стъклокерамика, мрамор и естествен камък, гранитогрес, както и при повишени термични и/или статични натоварвания. Основите могат да бъдат бетон, замазки, мазилки, клинкер, зидария, гипсокартонени плоскости, както и видим (гладък) бетон. Баумакол ФлексМрамор медио е подходящо и за лепене на гранитогрес с водопопиваемост под 0,5% и при лепене на „плочка върху плочка”. Областите на приложение са тераси, душкабини, фасади, басейни, производствени мокри помещения, подово отопление и за цялото жилищно пространство.

5.2.            Размерите на плочките, които ще бъдат лепени могат да достигат до 100х100 см, или площ до 10000 см2.

5.3.            При голямоформатните плочки се маже на кръст двустранно на гребен – веднъж плочката на хоризонтален гребен, втори път стената /респ. пода/ на вертикален гребен.

5.4.            След залепване лепилният слой се уплътнява с вибратор, за да се извади въздухът между старите и новите плочки.

5.5.            За прецизна работа се ползва система за нивелиране на плочки.

5.6.            Баумакол ФлексМрамор медио е за среднослойно лепене с дебелина до 20 мм. Поради това е подходящо за направа на наклони за по-добро оттичане към сифона.

5.7.            За фугирането между плочите се използва Баумакол Премиум фугираща смес, която е еластична и водоотблъскваща.

5.8.            Фугата между под-стена и стена-стена се изпълнява с Баумакол Силикон в същия цвят.