Мазилки за стенно отопление

Системите за стенно отопление са добре дошла алтернатива на класическите радиатори или дори на системите за подово отопление и се радват на нарастваща популярност. Когато става въпрос за монтаж на отоплението  е важно да знаете коя мазилка е най-подходяща.

  • Излъчвана топлина 
  • По-малко замърсяване на въздуха
  • Стабилна стайна температура

Ако не виждате радиатори в стаята, но вътре е удобно топло, тогава източникът на топлина вероятно е скрит в пода или в стените. Радиационната топлина е добре дошла алтернатива за хора, страдащи от алергия към въздушен прах и цветен прашец. Независимо от това, трябва да знаете как да положите мазилка върху стенното отопление. Водопреносните тръби, невидими за окото, не само поддържат помещението топло, но и охлаждат стените през лятото. Така че не е необходимо да инвестирате в допълнителен климатик. Нещо повече, за разлика от конвекционните отоплителни системи, те не предизвикват течение. Тъй като е почти без конвекция, въздухът в стаята няма да стане прекалено сух през зимата. 

мазилки за стенно отопление

По-ниски работни температури 

Системите за стенно отопление работят с ниски температури на потока поради факта, че покриват по-голяма площ от един външен радиатор. Докато радиаторът се нуждае от температура на потока до 60°C, стенното отопление работи с температури на потока между 26 и 38°C.

Двойно спестяване на енергия

С повърхностно отопление можете да намалите температурата на въздуха в помещението с до 2°C и все още чувствате, че е комфортно топло. С перфектно изолирани външни стени спестявате още повече.

Изолирайте, изолирайте, изолирайте 

За предпочитане е системите за стенно отопление да са разположени във външните стени. Зад водопреносните тръби се нуждаете от високоефективна изолация. Тук можете да избирате между изолация от вътрешната страна на външните стени и външна изолация.

Правилните мазилки

Гипсовата, варо- или вароциментовата мазилка трябва да има висока топлопроводимост, която се постига чрез висока насипна плътност в сухо състояние. При системи за стенно отопление с гипсови мазилки като Баумит Рацио 1000, във външната трета на слоя мазилка се вгражда скъклотекстилна мрежа с размер на бримката най-малко 7 x 7 mm. Необходимо е да се работи „прясно върху прясно“ - единичните слоеве мазилка се нанасят веднага един след друг. Температурата на потока в мазилки, съдържащи гипс, не трябва да надвишава 40°C!

При варови или варо-циментови мазилки, като напр. Баумит MPI 25 и др., трябва да се положи армировъчен слой от алкалоустойчива стъклотекстилна мрежа като Баумит СтарТекс и шпакловка като Баумит ФиноБело, Клима Фино, ЙонитФино или ЙонитФиниш. Стъклотекстилната мрежа трябва да бъде изцяло покрита от всички страни с шпакловка.

Функционално отопление

Гипсовите мазилки могат да се нагряват след 7 дни. Вароциментови или циментови мазилки след 21 дни, но само стъпка по стъпка. Тръбите могат да се разширят, когато се нагреят. Поради тази причина се препоръчва нанасянето на армировъчния слой да става само след първото нагряване. Финишът се формира от покритията на Баумит като интериорна боя ЙонитКолор, КлимаКолор или който и да е вид боя Баумит Дивина.