Бърз ремонт на банята

Зима е. Студено е. И жената рече: 

„От 10 години не сме правили ремонт на апартамента. Виж как са почернели таваните над радиаторите. Паркетът в хола скърца, а за банята да не говорим. Плочките са здрави, но са били модерни от времето на баба ми и са 15х15 см. Сега са модерни широкоформатни плочи 80х80 или 60х120. Да не забравим и теча от банята към съседите отдолу. Парното работи. Така, че вътре е достатъчно топло, за да направим ремонта. Попитай Баумит Експерта  за съвет да каже откъде да започнем и какви материали да ползваме.“

Ето какво препоръчва експертът на Баумит за бърз и сигурен ремонт на баня при здраво залепени стари плочки:

1.   Ако водопроводът е със старите поцинковани тръби  сменете ги с полипропиленови или полиетиленови тръби с метална вложка;
2.   Изискайте от водопроводчика да използва каналокопател, така да се вкопаят само новите тръби без да се кърти с къртач;
3.   Сменете подовия сифон с такъв за суха и мокра защита. Ползвайте такъв, който се предлага с уплътнителен маншет.
4.   Грундирайте с Баумит грунд каналите за тръбите и след 15 минути можете да подмажете улеите с Баумит Баумакол ФлексСпийд – бързосвързващо еластично лепило за плочки.
5.   Измийте старите плочки със силен препарат, така че да няма остатъчни мазнини по тях.
6.   Грундирайте пода и стените с Баумит СуперПраймер.
7.   Монтирайте хидроизолационна мембрана Баумит Баумакол АкваСейф по стените и пода, като използвате същото лепило Баумит Баумакол ФлексСпийд. Нанасянето на лепилото става с гребен 4 мм, а самото притискане и приглаждане става с PVC шпакла и/или валяк за лепене на тапети.
8.   По ъглите „стена – стена“ и „под – стена“ с Баумакол Пруф (течна хидроизолация) монтирайте уплътнителна лента СтрапПлюс и уплътнителния маншет на сифона.
9.   Лепенето на плочките може да започне веднага след като е монтирана хидроизолационната мембрана. Използва се  същото лепило Баумит Баумакол ФлексСпийд. Максималният размер на плочките трябва да е ≤10000 см2, т.е. максимум 100х100 см. Не забравяйте да обезпрашите плочките – или просто ги измийте от страната, на която ще се лепят.
10.       При широкоформатните плочки се маже на вертикален гребен стената и на хоризонтален гребен плочката. Докато е още мокър лепилният слой, плочката се уплъннява с вибратор. Между отделните плочки се монтира и система за нивелиране.
11.       След три часа можете да фугирате с Баумакол Премиум фугираща смес.
12.       По ъглите „стена – стена“ и „под – стена“  изпълнете фугите с Баумакол силикон в цвета на фугата. Със същия силикон можете да фугирате мивката (или шкафа) и тоалетната чиния към плочките.

полагане на плочки

ВАЖНО: Баумакол ФлексСпийд е бързосвързващо лепило и затова бъркайте в малки количества, които могат да се преработят в рамките на максимум половин час. Не е допустимо добавянето на вода и вторично пребъркване.

 При добра организация и доставени материали ремонта на една стандартна баня (пр. 2х2 м) може да се реализира в рамките на три дни от двама квалифицирани майстори.

Е, вече може да се къпете в новата баня!