Как да си направим стол от бетон

Привлечени ли сте от идеята да направите нещо сами от бетон, например стол?

стол от бетон

Действайте, трябва ви само Баумит Бетон B20. Не е необходимо да добавяте пясък или чакъл към готовата бетонна смес, просто добавете вода. Изберете форма за отливане от по-мека пластмаса, а не от твърда, за да се извади по-лесно отливката. И преди всичко не бързайте с нищо. Ако от нетърпение искате да извадите отливката от формата, преди да се е втвърдила добре, тя може да се разпадне.

Материали

  • Бетонна смес Баумит Бетон B20, 25 кг в опаковка, изразходваме приблизително 12 кг
  • Дървена летва за крака
  • Прав трион
  • Безцветен лак за дърво
  • Гъвкав пластмасов контейнер с дъно с диаметър около 27 см
  • Букви от лепилна пяна
  • Мигновено лепило
  • Кофа за бъркане на бетон, зидарски черпак, вода
  • Кръстосан лазер (за измерване на подравняването на краката)
  • Хартиено тиксо
  • Плоска четка
  • Боя за дърво

Изработване

отрежете крачета за столчето

Отрежете дървените пръти на еднаква дължина, приблизително 50 cm

боядисване на дървото с лак

Боядисайте с лак за дърво, на два слоя

сложете украса

Залепете буквите от вътрешната страна на контейнера с лепило. Първо начертайте линия, по която ще ги залепите. Лепите огледално. 

фиксиране на краката на стола

Поставете пръчките в контейнера на равни разстояния. Редят се, като пръчките се отделят от ръба на съда на еднакви разстояния и се внимава те да не докосват и дъното. Залепваме ги с тиксо за съда.

бетон

Налейте вода в кофата и бавно изсипете Баумит Бетон B20. Смесете добре. Сместа трябва да е плътна в средата, за да може да се разлива.

наливане на бетон

С помощта на зидарски черпак постепенно изсипвайте в пластмасов съд, като всеки път разклащайте, за да излязат въздушни мехурчета на повърхността и също така бетонът да се разнесе добре навсякъде.

бетона се насипва до посоченото място

Бетонът се изсипва до мястото, което е маркирано. В нашия случай е на 10 см от дъното на контейнера. Контейнерът трябва да е на равна повърхност. Оставете да стегне поне 24 часа.

извадете стола внимателно

След втвърдяване внимателно освобождавате отливката от контейнера. Първо се освобождават ръбовете, след това с леко удряне по контейнера се изважда цялата отливка. За да отстраните буквите, залепнали по отливката може да използвате макетен нож.

измерване на отстояние с лазерен нивелир

Оставете столчето да се втвърди поне за един ден. Междувременно се фокусирайте върху равнината на краката с помощта на кръстосания лазер. Начертайте лазерна линия върху краката и отрежете излишното (около 5 см, като дължината на краката остава 38 см).

боядисване с лак за дърво

На около 15 см от земята облепете краката с хартиено тиксо и ги боядисайте с боя след тиксото. Ще ви трябват 2 до 3 слоя боя. На дъното на краката поставете защитен филц. 

Готово е!

С бетоновата смес Баумит Бетон В20 не само може да бетонирате, но можете да направите столове, саксии или други интериорни или градински аксесоари.

Няма ограничения за въображението.

бетонов стол