Нуждаят ли се историческите сгради от изолация?

исторически сгради

Да живееш в сграда с историческо значение има своите предимства: престиж, просторни стаи и високи тавани. Но комфортът на живеене не е сред предимствата. В горещите летни дни температурите в такива апартаменти достига рекордни стойности.

Нашият екип за научноизследователска и развойна дейност използва изследователските къщи на Баумит в парка Вива, разположен във Вопфинг, Австрия, за да получи представа как климатът на помещенията в исторически сгради може да се подобри.

По време на горещите вълни през лятото на 2019 г. с температури около 30°C тестовите къщи бяха проветрявани и овлажнявани в определени интервали, за да наподобят обитаване. Първата къща беше направена от плътна тухла 51 см, а на втората къща беше добавена 16 см топлоизолация. Къщите са изградени така, че да осигуряват едни и същи топлинни характеристики, за да се направи точно сравнение.

Резултатите показват, че изолираната къща е била с 2 градуса по-хладна от неизолираната и доказват, че дори солидната конструкция се нуждае от изолация, за да се осигури комфортен вътрешен климат. Научете повече за изследователския парк Вива.