Какъв ефект има прекъсването на отоплението върху вътрешната температура?

ВиваПарк през зимата

Отоплението се поврежда през уикенда, а техническият екип е наличен чак в понеделник. Кой тип къща за живеене е най-подходяща в такава ситуация?

Нашият изследователски екип от Вива Парк се осмели през февруари 2020 г. да изключи главния превключвател на отоплителната система за всичките 10 къщи в изследователския парк, за да симулира пауза в отоплението от два дни. Първоначалната вътрешна температура е 21 °C, а отчетената външна температура е 3 °C.

Симулацията веднага показва огромни температурни разлики сред тестваните къщи. Най-ниските температури са измерени в неизолирана къща №3  - 25 см тухла. Вътрешната температура е отчетена ок. 10°C, а тази на стената около 8°C. След като отново е включено подовото отопление, за да се достигне първоначалната температура е отнело значително повече време, отколкото при изолираните къщи.

След двата дни без отопление в изолираните къщи със солидни стени температурите в интериора са били средно 17°C. Температурата на повърхността на стената е била ок. 16°C. В стаите на къщи с лека конструкция и изолация е отчетена температура около 14°C.

Въпреки, че тази зима беше мека, експериментът показва, че в случай на прекъсване на тока/отоплението от два дни ще има измеримо охлаждане в домовете. Има значение дали една сграда е изолирана или не, дали е построена с масивна или лека конструкция. Два дни след изключване на отоплението в изолираните масивни къщи е било значително по-топло, отколкото в другите изследователски къщи. Температурите, които са измерени в неизолираните масивни къщи или къщите с дървена рамкова конструкция (неизолирани), са очевидно извън зоната на комфорт.

Този краен пример показва също, че чрез комбинацията от топлоизолация и масивна конструкция може да се избегне бързото охлаждане на сградата.
Сравнете всички данни от изследователския парк Вива.