Най-добрите видове сгради за поддържане на вентилационни мерки срещу Covid19

вентилация

Ако споделяте офис с други хора, трябва да знаете, че вентилацията е ключова за намаляване на риска от предаване на коронавируса. Проветрението може да доведе до "температурни спорове" сред колегите. А в същност кой тип сграда се справя най-добре за запазване на мира и комфорта в офиса?

Аерозолите са възможен път за предаване на коронавируса. Те бързо се натрупват в затворените вътрешни пространства и се разпределят из цялата стая. Трябва да се знае, че дългосрочният престой в малки, лошо или непроветрявани помещения увеличава риска от аерозолно предаване на вируса. Според Световната здравна организация редовната вентилация може значително да намали риска от инфекция с коронавирус.

Проветрявайте редовно и старателно вътрешните помещения

Свежият въздух навлиза в стаята чрез вентилация, която може да понижи концентрацията на аерозоли. Колкото повече свеж въздух пускате, толкова повече аерозолите се разреждат във въздуха на стаята. Чистият въздух също обикновено осигурява добро качество на въздуха в помещението и предотвратява появата на плесени. При ниски температури обменът на въздух не трябва да отнема твърде много време, но трябва да гарантира, че остарелият въздух се отстранява от помещението и се пропуска богат на кислород по-сух въздух. Поради това се препоръчва прозорците да се отварят напълно поне 3 пъти на ден, дори през зимата. Колкото повече хора се събират - за срещи или остават насаме в помещението - толкова повече трябва да проветрявате.

Изследователският екип в Баумит Вива парк проучва връзката между начина на вентилиране и вида на конструкцията, като симулира циркулация на въздуха в различните видове изследователски къщи. 

Изследователски метод

През декември 2019 г. прозорците във всички изолирани къщи, с изключение на къщата от газобетон, бяха отворени напълно за 30 минути всяка (ударна вентилация). По време на проветрението, както и преди и след него стайната температура беше регистрирана от температурен сензор. През ноември 2020 г. беше изпълнен сценарий за вентилация, базиран на настоящите препоръки за Covid 19. За тази цел прозорците в изолираните къщи (по един прозорец на тип къща) се отваряха за 15 минути, след това се затваряха за 30 минути, след това се отваряха отново за 15 минути, след това отново се затваряха за 30 минути и след това се отваряха отново за 15 минути. Стайните температури се записваха през целия цикъл.

Установено бе, че поради високата си маса на съхранение изолираните къщи с масивни стени поддържат температурата много по-висока по време на цикли на проветрение, отколкото къщите с по-ниско тегло на стената. Също така в къщи с плътни стени (като бетонни къщи и изцяло тухлени къщи) след затваряне на прозорците стайната температура достига по-бързо предварително зададената целева стойност от 21°C, отколкото в случая с „по-леките“ къщи като например къщите с дървени рамкови конструкции.

Отказ от отговорност: Тази статия не е здравна препоръка, но се фокусира единствено върху ефекта на вентилацията върху стайната температура.