Влиянието на външните щори върху температурата на закрито

изследователски парк Вива

Отварянето и затварянето на щори може да бъде дискусия, която ще разбуни духовете. Трябва ли да жертваме светлината, за да избягаме от топлината през лятото или зависи от конструкцията на сградата дали наистина щорите са необходими?

В горещ летен ден нашият изследователски екип се отправи към Вива Парк във Вопфинг, Австрия, за да измери ефекта на щорите върху температурата в помещенията. Всички тествани къщи бяха топлоизолирани, но изградени с различни строителни материали и оборудвани с едни и същи външни щори.

Отначало щорите бяха затворени във всички сгради, което доведе до много малки колебания на температурата на помещенията във всички тествани къщи. Най-постоянна температура беше измерена в къщата стил Вилхемина с 51 см плътна тухла, а след това беше къщата с тухлена конструкция и бетон от 25 см. Най-високото температурно колебание – (1°C) беше измерено в къща с дървена рамкова конструкция.

Ситуацията се промени веднага след отварянето на щорите. От слънчевите лъчи къщите се загряват силно в обедните и следобедните часове. Това доведе до интервали от около 6 часа, при които температурата в помещенията е отчетена на постоянно високо ниво (между 23 - 26°C). Колебанията на температурата в помещенията през деня са били около 2°C за всички къщи.

Изследването показва, че затварянето на щорите оказва положително влияние върху температурата в помещението през лятото, дори за помещения с малки прозорци. Тъй като бяха сравнени само изолирани къщи, беше доказано, че колкото по-солиден е методът на строителство, толкова по-ниска е температурата в помещенията.

Бетонните и къщите с плътни тухли бяха средно по-студени с 2°C от къщите с дървена рамкова конструкция. Затова, за най-добра защита срещу топлината е добре да изберете солидни строителни материали, да изградите топлоизолация и  да осигурите колкото е възможно повече сянка.

Сравнете всички данни от изследователския парк Вива.