Жури

Международно жури от 13 известни архитекти ще оценяват проектите в конкурса. Всички победители ще бъдат представени на събитието за награждаване през май 2024 г. в Любляна.


Photo: Mateja Jordovič Potočnik, Lenka Kavčič is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe.

Ленка Кавчич

Словения, председател на журито

Ленка Кавчич е архитект, наставник, лектор и привърженик на качествената архитектура. Тя се специализира иновативни подходи към пространствени интервенции и насърчава по-високата култура на обитаване.

Тя основава Института aFRONT и е организатор на "Отворените врати Словения" (OHS). През последните десет години OHS е най-големият архитектурен фестивал в Словения, представящ най-важното онлайн ръководство за съвременната словенска архитектура. Фестивалът OHS е носител на най-високата архитектурна награда в страната - медал "Плечник".

Ленка Кавчич получава награда за проекта "Игривата архитектура" за запознаване на децата с архитектурата, както и златен медал на BIO 16 - Биенале на индустриалния дизайн.

Нейната мисия е да постигне по-високо ниво на пространствена култура и архитектурни стандарти, тъй като тя твърди, че пространството трябва да бъде посветено на хората и че само чрез сътрудничество можем да запазим и създадем по-добри пространства за бъдещето.

Kurtul Erkmen is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Куртул Еркмен

Турция

Куртул Еркмен е роден в Истанбул. След средното си образование в истанбулската гимназия "Еркек", през 1978 г. започва обучение си по архитектура в Истанбулската академия за изкуства. През 1980 г. той започва работа в строителната фирма "ТЕ Конструкшън Лимитед Компани", която основава заедно с архитектите Леми Еркмен и Шеми Еркмен. В момента той продължава дейността си в областта на дизайна в офиса на KG Architecture в района Бебек, Истанбул, който съосновава през 1990 г. Той е и съосновател на две чуждестранни компании, опериращи в Румъния под името KGROM от 1999 г. и в Казахстан под името ErmasKG от 2007 г. Г-н Еркмен е член на Управителния съвет на акционерното дружество Yen-Tur и член на Управителния съвет на Истанбулската фондация за бъдещата култура и изкуство.

Еркмен, който има различни награди и изложени проекти от архитектурни конкурси участва като член на журита в архитектурни конкурси и като лектор в различни събития като панели и конференции. Освен архитектурната си дейност, Куртул Еркмен е преподавател в Университета за изкуства "Мимар Синан", направление Архитектура за един семестър в курсовете по Архитектурни проекти. В момента той работи като преподавател по курса за професионално образование в направлението по архитектура на същия университет. Той е и съосновател и председател на Аура Истанбул (Академията за архитектура и урбанизъм в Истанбул) и член на Управителния съвет на Стаята на свободните архитекти в Истанбул.

Kurtul Erkmen is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Игор Грозданич

Босна и Херцеговина

Игор Грозданич е архитект с 36-годишен професионален опит в градско планиране и архитектурен дизайн. Притежава опит в проектирането на сложни съоръжения като Директор на проект / Управител на проект / Водещ архитект / Градски планист - проектиране на многофункционални / конферентни / търговски обекти, болници, затвори, офиси и научно-технологични паркове, хотели, жилищни и апартаментни сгради, подготовка на градски планове, подготовка на дизайн програми и изучаване на възможности.

Завършва образованието си по архитектура през 1987 г., получавайки наградата на Яхиел Финци от Университета на Сараево - Факултет по архитектура за най-добри учебни постижения. Със страст към архитектурния дизайн, първите години от професионалната му кариера в архитектурно-инженерен офис DOM SPI в Сараево се характеризират с участие в много конкурси, придобиване на значителни награди. Поради войната напуска родината си през 1992 г. и работи за Studio Rondina в Италия. От 1993 до 1998 г. прекарва пет много продуктивни години в HENN Architects в Мюнхен, Германия, работейки по много сложни и многофункционални проекти, включително университети, лаборатории, научноизследователски и развойни обекти, научни институти, офиси и индустриални паркове. През този период, като член на дизайн екипа на HENN, спечелят няколко награди от конкурси за дизайн. През 1999 г. със своя партньор Саня Галич създава Studio nonstop в Сараево, Босна и Херцеговина, започвайки многоинтензивните си над 25-годишни работни изживявания в Сараево, както национално, така и международно. През този период проектират и строят някои много сложни сгради, формиращи централната градска зона на Сараево. В същото време спечелват няколко награди от градски и архитектурни конкурси. Три пъти са удостоени с Голямата награда на Колегиум Артистикум за най-добри сгради, проектирани и построени в съответните години. Бил е член на Консултативното тяло по урбанизъм към кмета на Сараево от 2006 до 2010 г. и член на Консултативния комитет по пространствено планиране на Кантон Сараево от 2002 до 2006 г. В момента е съосновател и партньор в архитектурния офис Studio nonstop, действащ като управител.

Alexander Gutzmer is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe. (Foto: Ulrike Myrzik)

Александър Гуцмер

Германия

Д-р Александър Гутцмер е автор и изследовател с акцент върху архитектурата и градското планиране. В продължение на десет години е бил главен редактор на немското архитектурно списание "Baumeister". Също е бил редакционен директор на издателство Callwey,  отговорен е и за другите заглавия на компанията, включително "Topos", Международното ревю по градски дизайн. В момента Александър е директор по комуникации и маркетинг в Euroboden.

Александър е също и професор по медии и комуникации в Университета Quadriga, Берлин. През 2019 г. е бил гост-лектор в Хумболт Университет в Берлин, а от 2017 до 2018 г. - гост-професор в Мексиканската бизнес школа Tecnológico de Monterrey.

Неговата последна книга "Граница на всички граници" изследва културния пейзаж на границата между Мексико и САЩ. Той също така публикува книги за взаимоотношенията между марките и града в епохата на дигитализацията и за архитектурата на футболни стадиони и летища.

Roger Kostarczyk is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe. (Foto: Ulrike Myrzik)

Роджър Костарчик

Полша

Роджър Костарчик завършва Технически университет в Гдансък и се присъединява към фамилната архитектурна фирма AKO ARCHITEKCI, където поема позицията на изпълнителен директор през 2015 г. През 2017 г. той подготвя прехода на компанията към технологията за проектиране BIM.

Той участва в множество проекти в Полша, както и в Лондон, Дъблин и Берген. Основната насоченост на архитектурната фирма, предоставена от Роджър Костарчик, е върху дизайна на хотели и курорти, както и на проекти, проектирани в исторически контекст или стриктно под защитата на офиса за запазване на исторически паметници. Дизайнът на Роджър Костарчик произтича от дълбокия анализ на околната среда с цел да се впише и обогати обстановката на проекта. Резултатът е това, което Роджър нарича "контекстуална архитектура". Този подход се отразява в многобройни реализации.

Roger Kostarczyk is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe. (Foto: Ulrike Myrzik)

Богдан-Константин Нягу

Румъния

Богдан-Константин Неагу е роден през 1974 г. в Букурещ. Той завършва Университета по архитектура и урбанизъм "Ион Минку" през 1998 г. През 2003 г. основава своe
собствено архитектурно студио NBC ARHITECT, което е избрана сред топ 50 архитекти в Румъния от Информационната банка за строителство, архитектура и градско планиране, Университета по архитектура и урбанизъм "Ион Минку" и списание Business Week.

Богдан-Константин Неагу е водещ архитект вече повече от 20 години и проектите на NBC ARHITECT са номинирани за повечето годишни и двугодишни архитектурни конкурсни секции: архитектура на сгради, преустройство, рехабилитация, реставрация, интериорен дизайн, дизайн на обекти и урбанизъм. Следователно, това е една от малкото архитектурни фирми, които са постигнали това от Румъния.

Roger Kostarczyk is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe. (Foto: Ulrike Myrzik)

Самуел Неточни

Словакия

Неточни завършва образование в Бърно, Брайтън и Виена, което му позволява да обхване всички области на архитектурата. Университетът в Бърно се фокусира върху техническата страна на строителството. Училището в Брайтън открива концептуалното мислене, а Академията на изкуствата във Виена се стреми да постави архитектурата в по-широк политически, икономически и социален контекст. Заедно с приятел и колега - Войтех Жемелка, те формулират манифест за програма за локализъм и проучват местната архитектура под името KKKD (Концепция за културно наследство на пейзажа). Те предпочитат прагматично-романтичен поглед и се фокусират върху търсенето на функционални принципи на архитектурата без архитекти. Те вярват, че естетическото качество на тези сгради се създава чрез осъзнат избор на строителни детайли, чувствителното разположение на сградата спрямо природните условия и използването на знание, предадено през поколения. Освен това те допълват пейзажа с малки свещени обекти.

Самуел Неточни подхожда индивидуално към клиента и с покорност към мястото. Той се стреми към архитектура от високо качество, която не претоварва околната среда, а логично я допълва. Поддръжник е нормално строителство в най-широкия смисъл на думата.

Roger Kostarczyk is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe. (Foto: Ulrike Myrzik)

Пол Прейс

Австрия

Пол Прейс учи архитектура във Виенския технически университет с особено влечение към жилищното строителство. През 2004 г. той основава архитектурния офис g.o.y.a. във Виена заедно с двамата си партньори Роман Дрбусек и Кристоф Янаушек. Под влияние на местната нужда от иновативни решения в субсидираното жилищно строителство и образователното строителство, и с опита, придобит през годините, са проектирани и реализирани множество вълнуващи проекти.

Той успява да предаде този опит на студентите в лекции, например в Техническия университет или в Университета за приложни изкуства във Виена. Участието и дейността като член на жури в различни конкурси се превръщат в обичайна задача през годините.

Roger Kostarczyk is a jury member of the Baumit LifeChallenge awarding the most beautiful facades of Europe. (Foto: Ulrike Myrzik)

Бруно Рехнер

Хърватия

Бруно Рехнер работи като главен архитект в Rechner d.o.o., фирмата, основана от Предраг Рехнер през 1991 г. Тяхната основна дейност включва архитектурен дизайн, консултации, инженеринг и проектиране. Проектите им са били изложени и представени на вътрешни и международни изложби и списания, които са били удостоени с петнадесет награди на различни архитектурни събития по целия свят. От Сингапур, Словения, САЩ, Турция, Италия и Испания до Индия. Множество студенти и архитекти посещават реализациите на фирмата за професионална подготовка и изучаване на съвременната архитектура.

Guillermo Reynés is the chairman of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Гилермо Рейнес Васкес-Ровира

Испания

Гилермо Рейнес е архитектурен директор и основател на GRAS-Reynés Arquitectos, млада фирма с голяма перспектива в областта на архитектурата и градското проектиране.

Той завършва архитектура в Университета на Навара и започва своята професионална кариера, сътрудничейки с няколко международно признати архитектурни студия, като студио на Карлос Фератер в Барселона и холандското студио MVRDV в Ротердам.

GRAS-REYNÉS ARQUITECTOS развива своята дейност предимно в Испания, въпреки че има нарастващо международно присъствие. Работата им обхваща различни области на архитектурата - от строителството на жилища до създаването на многофамилни блокове, хотели, офис сгради или градско проектиране.

През 2008 г. GRAS спечели международния конкурс за новия Екоград в Монтекорво (Логроньо, Испания), което беше отбелязано като значим успех за архитектите и привлече международно внимание към фирмата. През 2016 г. студиото беше поканено да участва в изложбата "Time, Space, Existence" на 15-тия Венециански биенале на архитектурата. Наскоро, през 2018 г., Гиермо беше удостоен с наградата 40 UNDER 40 Europe Design Award, бидейки признат като един от 40-те най-добри нововъзникващи архитекти в Европа.

Друг важен аспект в професионалното развитие на Гилермо Рейнес е кариерата му като лектор в множество институции, като Университета CEU във Валенсия, IAAC (Институт по напреднала архитектура в Барселона) и Architecture League в Ню Йорк.

Guillermo Reynés is the chairman of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Радомир Танков Серафимов 

България

Арх. Радомир Танков Серафимов е роден през 1973г. в София. През 1997г. се дипломира с отличие в катедра „Обществени сгради“, в Университет по Архитектура Строителство и Геодезия, София.  От 1998г. е партньор в „Ателие Серафимов Архитекти” ООД, където работи и до сега като главен проектант и управител.

Член е на Съюза на архитектите в България и на Камарата на архитектите в България.

От началото на кариерата си, той се стреми към успешно развитие и растеж на дружеството, приемайки всяко професионално предизвикателство. Това превръща „Ателие Серафимов Архитекти” в една от водещите проектантски и лоялни компании в страната.

Радомир Серафимов въвежда системи за структуриране и управление на проекти, изгражда и пряко участва в цялостния процес на проектиране. В компанията, той съчетава качествата на архитект и изпълнителен директор.

Като партньор и управител, арх. Серафимов участва в национални и международни конкурси, като в резултат екипът на компанията е награден с множество отличия, включително 18 награди „Сграда на годината“. Сред наградените проекти са болници, офис комплекси, банкови сгради, търговски центрове, спортни зали, индустриални, транспортни проекти, жилищни сгради и много други.

Guillermo Reynés is the chairman of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Ян Якуб Тесар

Чехия

Поколение по-млад, партньорът в архитектурното бюро Stempel Tesař Architects, има възможността да изживее върховната архитектура в Нидерландия, докато учи в престижния Университет в Делфт и стажува в архитектурния офис на Жан Декер. По време на завършването си от Архитектурния факултет в Прага, той бива призован от своя професор и ръководител на дипломния му проект, Ян Стемпел, за сътрудничество. Така започва историята на Stempel & Tesař.

Guillermo Reynés is the chairman of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Молнар Золтан

Унгария

Золтан Петер Молнар завършва като сертифициран архитект от Техническия университет в Будапеща през 1993 г. По време на образованието си осъзнава, че инженерните познания, заедно с дизайна, играят ключова роля в архитектурата - принцип, който също се подчертава в архитектурното образование в Техническия университет.

През трите десетилетия на своята професионална кариера той поддържа балансиран подход към двете области. С 15 години посветени на архитектурния дизайн, последвани от още 12 години в архитектурното консултиране и, накрая, последните 3 години като експертен рецензент, той последователно застава на страната на сградите. Той вярва, че съзнателното планиране и изпълнение гарантират най-добрия резултат с минимални усилия. По време на ежедневната си работа той се стреми към дълбоко разбиране на използваните материали, за да осигури пълното използване на техния потенциал.

Следвайки стъпките на своя ментор, той твърдо вярва, че иновациите не възникват от нищо. Основата на стабилното бъдеще трябва да се изгради върху усилията и постиженията на предшествениците. Единственият начин за създаване на трайни стойности е чрез непрекъснатото развитие и предаване на съществуващите основни ценности.

През 2020 г., в признание на изключителния му професионален принос за развитието на домашната строителна индустрия, той получава похвала от Министъра на иновациите и технологиите.