star_border

Представяме ви най-красивите фасади в Европа!

Близо 100 000 архитектурни ентусиасти от цяла Европа дадоха гласовете си, ние разкриваме фасадите, които плениха сърцата им.

Топ 5 еднофамилни къщи

Преглед на топ 5 еднофамилни къщи, в които всеки иска да живее.

Пето място

Хадо Лисичани

Еднофамилни жилищни сгради | Северна Македония

Семейна енергоефективна къща с уникална архитектура. Специален акцент е чистата природа в района, в който се намира съоръжението.

Четвърто място

Къща БИН

Къщата, намираща се във Варшава, Полша, е проектирана за четиричленно семейство, за което изкуството е важен елемент, тъй като присъства в ежедневния професионален живот на инвеститорите. Основните архитектурни детерминанти са: зачитане на съществуващите големи дървета, поставяне на сградата в северните граници на парцела и ясно отваряне на функциите към южната му част.

Трето място

Къща Зейтинли

Вдъхновен от средиземноморския живот, къща “Зейтинли“ се намира в провинцията на Сеферихисар, Измир в западна Турция. В тази земя, която дава живот на богата растителност, голямо биоразнообразие и уникални ендемични видове, село Gölcük се намира на най-високата точка на хълма.

Второ място

Фамилна къща Лученец

Семейният дом на архитекта е проектиран да отговаря на нуждите на семейството и да създава работна среда. Макар и с ограничени размери и достъп, компактната маса включва и гараж, проход към градината и остъклено пространство за творческа работа. Бялата фасада е подсилена от индустриалния вид на открития бетон.

Първо място

Къща Плочата

Фасадата на къща „Плочата“ е изградена с Баумит интегрирана топлоизолационна система Опън, крайни покрития НанопорТоп в цвят 0019 и ПураТоп K2,0 с цвят 0881.

Топ 5 многофамилни жилищни сгради

Преглед на топ 5 многофамилни жилищни сгради на нашите гласоподаватели.

Пето място

Вила Смък

Многофамилни жилищни сгради | Босна и Херцеговина

Вила “Смък“ е модерен апартаментен комплекс в центъра на Белашница с 6 обекта и обща гаражна част. Обектите са свързани с централния площад в средата на комплекса. Обемите са прости форми с динамични промени в материалите по фасадата.

Четвърто място

Резиденция Арбо

Резиденция “Арбо“ е мястото, където комфортът се среща с ексклузивен дизайн, за да създаде идеален начин на живот. Изградени от първокласни материали и използвайки най-новите технологии в областта, многобройните апартаменти надхвърлят всички очаквания с елегантност, издръжливост, надеждност и изключителен дизайн. Замислен като пространство, в което да имате всичко под ръка, жилищният комплекс разполага с ресторанти, супермаркет, детска градина, банка, а на главната улица има мини мол и търговски център.

Трето място

Егремонт

Намиращи се на Church Road в Килайни, окръг Дъблин, домовете в Егремонт имат A2-оценка и са изцяло електрически, отоплявани от интегрирана въздушна отоплителна и вентилационна система в по-малките единици и въздушно-водни термопомпи в по-големите. Разработени от Durkan Residential и проектирани от Рут О’Херлихи от архитектурното бюро McCullough Mulvin, разработката също така включва консултантски принос от ирландския пионер на пасивните къщи Томас О’Лиъри от MosArt.

Второ място

ЛАКС 151

Новият жилищен квартал, който се вписва в съществуващата структура на селището, вече предлага допълнителна инфраструктура с търговски площи и детска градина. Общата зелена площ в комплекса, озеленена с дървета, малки площадки, места за сядане и различни зони за игра, осигурява ценно място за отдих на открито. Капацитетът за съхранение на солидната конструкция е оптимално използван чрез активация на компонентите. Андре Хелер беше отговорен за съпътстващото планиране на откритото пространство.

Първо място

КАПИТОЛ Дрезденска

Многофамилни жилищни сгради | Северна Македония

Дрезденска е нова, луксозна четириетажна сграда, разположена в една от най-привлекателните части на Скопие - Тафталидже. Всеки от апартаментите представлява съчетание от функционалност и изтънченост, а външният вид на фасадата оставя впечатление за новото модерно Скопие.

Топ 5 нежилищни сгради

Преглед на 5-те най-добри нежилищни сгради според нашата публика.

Пето място

План G

Всичко от един източник - от планиране до строителство. Тази необичайна фирмена сграда не само е била планирана от креативния собственик на компанията, но е и построена от него самия заедно със своите служители. Резултатът е впечатляващ и съчетава функционалност с индивидуален дизайн. Офис сградата, издигната на колони, е изградена с Баумит КреативТоп в ръждив стил. Тя се откроява ясно от простите, но функционални търговски и складови площи.

Четвърто място

Приют за биволи и сиви говеда

Построен за сиви говеда и биволи, този антропоморфен и зооморфен комплекс сякаш е изникнал от земята. Главният вход символизира два бивола, а разположението на обора напомня рог на сиво говедо. Комплексът в стил "Puszta" изглежда сякаш винаги е бил там. 

Трето място

Европейски дом на културата и националните малцинства

Нежилищни сгради | Босна и Херцеговина

“Европейският дом на културата и националните малцинства“ ще играе важна роля в съхранението и популяризирането на културата, историята, изкуството, социалните дейности, традициите, както и разнообразието в нашето общество.

Второ място

Училище и детска градина Туве Янсон

Тази впечатляваща сграда, в която се помещават начално училище и детска градина, създава място, където образованието, общността и радостта вървят ръка за ръка. Тя насърчава не само предаването на знания, но и отговорното отношение към нашата околна среда. Многофункционалните зони като столови, работни и тренировъчни стаи, библиотеки и други се използват от всички.

Първо място

Балчова Цемеви

Тази монолитна структура, проектирана в съответствие с традиционните вътрешни следи, е изградена като място за поклонение на алевиите, които до скоро са живели в тайна. Тя е създадена с акцент върху основните характеристики на алевийските учения.

Топ 5 сгради в категория “Термично саниране“

Преглед на топ 5 на гласоподавателите за термично санирани обекти.

Пето място

Антъни Уей

Нашият проект се отличава с иновативното използване на продуктите на Баумит. Въпреки предизвикателствата, присъщи за подобни проекти, екип ни преодоля пречките със стратегическо планиране и изпълнение. Безпроблемното интегриране на изолационните материали и прецизното нанасяне на покритията Баумит доведоха до един сплотен и визуално впечатляващ резултат. За допълнително повишаване на топлинните характеристики на имота съществуващата 100 мм кухина беше запълнена с минерална вата.

Четвърто място

Тайдуейс

Тази семейна къща се намира на брега на река Оуенабю, няколко километра нагоре по течението от Кросхейвън, графство Корк. Тя е домът на легендарния бизнесмен Денис Дойл и неговата съпруга Мери. Къщата на реката се състои от големи градини, двуетажна къща с площ от 520 кв. м. и собствен пристан. Целта на проекта беше да подобри ниската му F BER оценка. Архитектът избра Баумит система заради качеството и репутацията, които марката е установила в Ирландия през последното десетилетие.

Трето място

Холи

Новите функции и впечатляващият дизайн на фасадата създават нов център в тази много посещавана зона. По време на реновацията фасадите са били обновени, създавайки съвременен вид. Големите отвори гарантират добро осветление на сградата и създават тясна връзка между вътрешните и външните пространства. Реновацията ще направи "Холи" нов пункт за привличане на погледите на площад "Хайлигенгайст" и символ на градския център.

Втора място

Еднофамилна къща Аравака

Двуетажна едносемейна къща, разположена в една от най-добрите зони на Мадрид, Аравака. Сградата се състои от два етажа и различни обеми, които са били подчертани с лаисни на всички фуги. Реновацията на тази едносемейна къща възниква от идеята за естетично обновяване на оригиналната фасада с изложена тухла от 1998 година, като се запазва класическият стил. Допълнителната цел е да се подобри топлоизолацията, звукоизолацията, енергийната ефективност и да я направи по-устойчива.

Първо място

Къща Център

Термично саниране | Северна Македония

Къщата е построена през 30-те години на миналия век в красив неокласически стил с много интересни архитектурни решения. В продължение на десетилетия в сградата са живяли видни градски семейства. Известно време е била и консулство на Великобритания по време на СФРЮ. При земетресението, което ударило Скопие през 1963 г., къщата остава неповредена.

Топ 5 сгради в категория “Реновиране на исторически сгради“

Преглед на 5-те най-добри реновации на исторически сгради според публиката.

Пето място

Грахът

Историческата бивша фабрика за белене на грах, построена през 1896 г. е очарователна индустриална сграда в архитектурната култура.​ Днес сградата е основно училище и център за събития. Чрез устойчивата реконструкция историята на сградата беше преобразена в разбираемо настояще по свеж и приятен начин.

Четвърто място

ЖП гара Бистрик

Железопътната гара “Бистрик“ е построена през 1906 година, когато било завършено строителството на Източната железопътна линия от Сараево до Увак. През 1973 година сградата на гарата в Бистрик напълно загубила основното си значение. През 2006 година бе обявена за Национален паметник на Босна и Херцеговина. Реновацията започнала през октомври 2020 година.

Трето място

Младежка художествена школа

Сградата на бившата поща, която е празна от 2006 г., е собственост на община Франкенберг/Саксония от 2016 г. Тя е обстойно и специално реновирана за бъдеща употреба като младежко училище по изкуства.

Второ място

Хотел Роял Палас

Хотелът “Роял Палас“, намиращ се на ъгъла на улица Брезояну и улица Константин Миле е еклектична сграда с елементи на Арт Деко и радикална междувоенна архитектурна интервенция върху по-стара сграда от 1880 - 1885 г. В тази сграда след 1892 г. функционира Училището на Обществото на Румънските архитекти. Сградата била реконструирана от френския архитект Ернест Дорно през 1927 г.

Първо място

Сградата на Ото Вагнер - Шлойзенгебауде

Бившата сграда на затвора – бижу от виенския модерен стил, стана седалище на МА45/Виенски Води. Обновяването на фасадата с нейните декоративни части се основава на историческото оригинално състояние. Резултатът е успешен баланс между исторически вид и съвременна употреба.

Топ 5 сгради в категория “Вдъхновени от структурата“

Преглед на топ 5 на най-очарователни фасадни текстури споден журито.

Пето място

ВИНО.ТЕЙК

Разположен сред лозя в Югоизточна Щирия “ВИНО.ТЕЙК“ прилича на скулптура в хармония с цветовете на околния пейзаж. Земни цветни тонове навсякъде – от гипс през стомана до бетон. Лозето предлага елегантен и модерен пейзаж както на закрито, така и на грандиозната панорамна тераса.

Четвърто място

Ерхаус2

Компактната монохроматична обвивка на къщата обединява триото от операционни блокове и скрива разнообразна вътрешна структура. Важна част от концепцията е връзката между обитаемото и откритото пространтво чрез обширни остъклени площи и покрита тераса. Материалното решение подчертава правите линии, ритъма и градацията на архитектурата. 

Трето място

Къщи на мелницата

В близост до историческата мелница Челей - добре известен културен и събитиен център - са изградени седем "Къщи на мелницата" сред панонската провинция. Тези нови сгради се вписват перфектно в историческия ансамбъл на мелницата Челей. Решаващ фактор тук е успешният дизайн на фасадата, използвайки класическа техника на шпакловане. Дизайнът на външните пространства допълва перфектно цялостната концепция. Интериорът на сградите също изненадва: всяка къща допринася с различен цвят за спокоен (почивен) живот.

Второ място

Вила д-р Томевски

Вдъхновени от структурата | Северна Македония

Тази модерна вила се намира в тих район на Скопие в елитния квартал Бардовци. Сградата разполага с практично разпределение, много открито пространство на равен терен и красив изглед към планината Водно.

Първо място

WAG 23

Сградата е нова интерпретация на градската къща, подобна на историческия център на града. Обемът е разделен на две структури - затвореното жилищно крило, визуално разграничено с необичайни гипсови повърхности/повърхностни материали и отвореното, остъклено крило за достъп в дървен кофраж. Цветовете на сградата са умишлено намалени до бяло/черно. Инсталирани са фотоволтаични системи на южните покривни площи за самозахранване. Покривът на изхода на подземния паркинг е обилно озеленен.