Зимен ремонт на стария „панел“ с ФинишЕксперт

Зима. Студено навън. В къщи е топло, особено след санирането на панела с дебела изолация от Баумит. Сипал съм си едно топло чайче и с книжка в ръка съм се изтегнал на дивана в хола. До тук добре. Да, ама не?!


Влиза жената и започва дебата:
ТЯ: Сега, Иване, като санираха блока отвън, не смяташ ли, че вече трябва да направим и ремонт вътре? Имам чувството, че откакто е построен блокът, ремонт вътре не е правен. На Марчето мъжът ѝ сам си направи ремонта вътре с материали на Баумит и у тях сега свети. Звънни на Жоро, и без това ходите заедно за риба да ти каже какво е използвал.

АЗ: Ало, Жоро, Иван съм. Жена ми каза, че си направил ремонт в къщи с материали Баумит. Би ли споделил какво и как си ползвал?
ЖОРО: Ванка, нали знаеш, че не съм голям майстор и затова написах имейл до Баумит Експерта. Оттам ми дадоха цялостна рецепта как да направя ремонта вкъщи сам.

Ето ти рецептата:
• Мокриш и сваляш старите тапети, като внимателно обираш старото лепило от стената.
• На следващия ден, след като изсъхне стената, грундираш с Баумит ИзиПраймер. Грундът се разрежда 1:1 с вода и се нанася с градинска пръскачка. Съхне за 3-4 часа.
• За изглаждане на стените ми препоръчаха Баумит ФинишЕксперт - готова за употреба пастообразна шпакловка в кофи за универсално приложение върху минерални основи (хоросанови или гипсови мазилки и бетони), върху цели повърхности на гипсокартонени конструкции, по стени и тавани за вътрешна употреба. Дебелина на полагане 0-3 mm за две ръце.
• Готовата шпакловка можеш да нанесеш както машинно, така и ръчно. Предлагат също и валяк за шпакловка с дръжка, както и маламашка ULTRAFLEX INOX. За крайно заглаждане имат и ножове за шпакловка от 60 до 80 см. Аз лично предпочетох да работя с валяка. Разбъркваш кофата със строителния миксер и ако е необходимо, добавяш 200 – 250 мл вода за регулиране на консистенцията. Полага се на два слоя, като дебелината на слоевете не трябва да надвишава 1–2 mm, а общата дебелина при двуслойното нанасяне е до максимум 3 mm.
• Та, като застанеш пред една стена, нанасяш с валяка Баумит ФинишЕксперт от ръб до ръб без прекъсване. Взимаш ножа и заглаждаш. След това продължаваш към следващата стена и така нататък. Съхне от 2 до 8 часа, но най-добре е на следващия ден да повториш операцията.
• Като свършиш работата за деня не е необходимо да миеш валяка. Достатъчно е да го сложиш в две полиетиленови пликчета като извадиш въздуха от тях и отгоре ги вържеш с ластик или връв. На следващия ден вадиш валяка от пликчетата и започваш да нанасяш, миеш валяка чак в края на ремонта.
• Като минат още 12 часа след като си нанесъл втория слой, взимаш шкурка с едрина 180 и шлайфаш за отстраняване на местни неравности и „мустаци“ ръчно или машинно, след което прахта се отстранява старателно.
• Важно е да знаеш, че шпакловката, когато изсъхне, запазва твърдостта си. Не продължава да се втвърдява във времето.
• Боядисване или лепене на тапети е възможно само след като покритието изсъхне напълно. Във всички случаи да се вземат под внимание техническите спецификации на производителите на тапети и бои.
• Преди боядисването можеш да грундираш със същия грунд Баумит ИзиПраймер, понеже е безцветен и няма да се отрази върху оцветената боя. Разрежда се 1:1 и се нанася с градинска пръскачка или друг подходящ уред.
• Шпакловката може да се боядисва с Баумит интериорни дисперсни бои: Баумит Дивина Колор (в цвят), Дивина Професионел или ДивинаКласик (в бяло).
• Ако искаш искрящо бяла боя, предлагам ти Баумит КлимаКолор.
• Ако искаш да имаш винаги свеж въздух в стаята си, препоръчвам Баумит ЙонитКолор.
• Температурата на въздуха, основата и материала по време на полагането и съхненето трябва да е минимум +5°С и не повече от +30°С.